SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

7 Kliniekles ACT TEK


🇳🇱
In Dutch
Created:


Public


0 / 5  (0 ratings)



» To start learning, click login

1 / 25

[Front]


Wat is arteriële insufficiëntie?
[Back]


Met arteriële insufficiëntie wordt bedoeld dat de toevoer van arterieel bloed naar de weefsels tekortschiet. Hierin ligt meestal een vernauwing of organische afsluiting ten grondslag; minder frequent voorkomende oorzaken zijn ontstekingen in de vaatwand (vasculitis) en functionele afwijkingen in de arteriolen. Het gevolg van arteriële insufficiëntie is ischemie (bloedleegte), een tekort aan bloed in het weefsel. In milde gevallen leidt dit tot functieverlies of -verandering van de getroffen weefsels of organen, bij ernstiger gebrek aan of wegvallen van bloedtoevoer tot afsterven daarvan: necrose. Arteriële insufficiëntie komt veel voor, vooral bij oudere mannen door atherosclerose en bij patiënten met diabetes mellitus.

Practice Known Questions

Stay up to date with your due questions

Complete 5 questions to enable practice

Exams

Exam: Test your skills

Test your skills in exam mode

Learn New Questions

Dynamic Modes

SmartIntelligent mix of all modes
CustomUse settings to weight dynamic modes

Manual Mode [BETA]

Select your own question and answer types
Specific modes

Learn with flashcards
Listening & SpellingSpelling: Type what you hear
multiple choiceMultiple choice mode
SpeakingAnswer with voice
Speaking & ListeningPractice pronunciation
TypingTyping only mode

7 Kliniekles ACT TEK - Leaderboard

0 users have completed this course. Be the first!

No users have played this course yet, be the first


7 Kliniekles ACT TEK - Details

Levels:

Questions:

26 questions
🇳🇱🇳🇱
Wat is arteriële insufficiëntie?
Met arteriële insufficiëntie wordt bedoeld dat de toevoer van arterieel bloed naar de weefsels tekortschiet. Hierin ligt meestal een vernauwing of organische afsluiting ten grondslag; minder frequent voorkomende oorzaken zijn ontstekingen in de vaatwand (vasculitis) en functionele afwijkingen in de arteriolen. Het gevolg van arteriële insufficiëntie is ischemie (bloedleegte), een tekort aan bloed in het weefsel. In milde gevallen leidt dit tot functieverlies of -verandering van de getroffen weefsels of organen, bij ernstiger gebrek aan of wegvallen van bloedtoevoer tot afsterven daarvan: necrose. Arteriële insufficiëntie komt veel voor, vooral bij oudere mannen door atherosclerose en bij patiënten met diabetes mellitus.
Wat is het klinisch beeld van arteriële insufficiëntie?
Patiënten met arteriële insufficiëntie in de benen klagen vaak over koude voeten en pijn in de voeten en benen. Kenmerkend is de claudicatio intermittens: pijn in de beenspieren (kuit, dijbeen) die ontstaat na enige tijd lopen, verdwijnt na rust en opnieuw optreedt na inspannin, ook wel etalagebenen genoemd. Bij ernstige insufficiëntie is er ook in rust pijn, vooral 's nachts in bed.
Wat zijn symptomen van een arteriële insufficiëntie?
Cyanose (blauwe verkleuring van de huid door weinig zuurstof in bloed), dunne en droge huid, slecht genezen wondjes, verminderde haargroei op scheenbeen en tenen, ischemische ulceraties, kloofjes op drukplaatsen, nagelafwijkingen, puntvormige bloedinkjes, weefselversterf: kleine necrotische plekjes tot uitgebreid necrose, gangreen (droog of nat) en oedeem alleen wanneer het been langdurig afhangt.
Hoe wordt perifeer arterieel vaatlijden met een enkel-armindex van <0,9 geclassificeerd?
Stadium 1: geen typische klachten van claudicatio intermittens. Stadium 2: met typische klachten van claudicatio intermittens; stadium 2a: loopafstand tot pijn >100 meter; stadium 2b: loopafstand tot pijn <100 meter. Stadium 3: ischemische klachten aan voet of been in rust of trofische stoornissen (dunne en droge huid, verminderde haargroei op het scheenbeen en de tenen, trofische nagels). Stadium 4: ulcera of dreigende necrose of gangreen aan de voet.
Wat kunnen oorzaken van arteriële insufficiëntie zijn door vernauwing of afsluiting?
Atherosclerose, diabetes mellitus, thrombangiitis obliterans, bloedziekten: leukemie, cryoglobulinemie, trombocytemie, paraproteïnemie, polycytemie.
Wat kunnen oorzaken van arteriële insufficiëntie zijn door ontstekingen in de vaatwand (vasculitis)?
Reumatoïde artritis, bindweefselziekten: SLE en systemische sclerose, virusinfecties: hepatitis, mazelen, hiv-infectie, septische vasculitis, polyarteriitis nodosa.
Wat kunnen overige oorzaken zijn van arteriële insufficiëntie?
Lage bloeddruk: hartfalen, shock, behandeling met bètablokkers, vasoconstrictie door medicijnen: ergotamine, dopamine
Hoe wordt arteriële insufficiëntie gediagnosticeerd?
De diagnose arterieel vaatlijden wordt vermoed op basis van de anamnese en het lichamelijk onderzoek, wordt bevestigt met enkel-armindex. Dit is het quotiënt van de met behulp van een bloeddrukmeter en een dopplerapparaat hoogst gemeten systolische bloeddruk aan de enkel en de arm. Aanvullende gegevens over de ernst en de lokalisatie van vernauwingen en obstructies kunnen worden verkregen met behulp van dopplermetrie, duplexdopplerechografie en wanneer invasief ingrijpen wordt overwogen: angiografie of MRA
Hoe wordt arteriële insufficiëntie behandeld?
Mogelijke chirurgische ingrepen zijn angioplastiek (dotteren). Iedere patiënt met perifeer arterieel vaatlijden krijgt een trombocytenaggregatieremmer zoals clopidogrel of de combinatie van acetylsalicylzuur en dipyridamol om het risico op cerebrale en coronaire vaatziekten te verkleinen.
Hoe wordt een arteriële ulcus behandeld?
Necrotisch weefsel dient doorgaans chirurgisch te worden verwijderd. Ook conservatieve behandeling met een collagenase-bevattend preparaat kan daarbij nuttig zijn, vooral in vochtige wonden met zwarte of gele necrose. De wond kan gereinigd worden met water of fysiologische zoutoplossing. De keuze van wondbedekkers (hydrogel, schuimverband, hydroactief verband, honingverband, alginaten, transparante folies) wordt afgestemd op de vochtbalans van de wond. Er dient een vochtig wondmilieu gecreëerd te worden. Bewijs over wat de beste materiaalkeuze bij wondbehandeling is ontbreekt overigens grotendeels. Indien een ulcus geen genezingstendens vertoont kan negatieve druktherapie ter stimulatie van vorming granulatieweefsel en het opvangen van exsudaat geprobeerd worden. Het aanbrengen van een huidtransplantaat resulteert in een snelle verbetering van de pijn en kan de genezingsduur verkorten. De prognose van arteriële ulcera, wanneer de bloedvoorziening niet wordt verbeterd, is over het algemeen vrij slecht: de zweren genezen moeizaam of helemaal niet en dat geldt zeker voor het ulcus van Martorell.
Wat zijn de drukklasses van therapeutisch elastische kousen?
Drukklasse 1: 15-21 mm Hg. Drukkklasse 2: 23-32 mm Hg, Drukklasse 3: 34-48 mm Hg. Drukklasse 4 is 49 mm Hg of hoger.
Wanneer kies je voor een TEK met drukklasse 1?
Een Tek met drukklasse 1 geeft een druk van 15-21 mm Hg. Deze vallen in Nederland buiten het systeem van vergoedingen van de zorgverzekeraars en worden als steunkousen gezien. Klasse 1 heeft een licht effect op het oppervlakkige afvoersysteem. Indicaties: profylaxe van trombose, lichte varices en orthostatische hypotensie.
Wanneer kies je voor een TEK met drukklasse 2?
Een TEK met drukklasse 2 geeft een druk van 23-32 mmHg en zijn meestal confectiekousen. Ze hebben een matig effect op het oppervlakkige systeem. Indicaties: veneuze insufficiëntie met een lichte neiging tot oedeem, na sclerosering en/of operaties van varices. CVI graad C1 en C2, lymfoedeem van de arm stadium A1 en A2.
Wanneer kies je voor een TEK met drukklasse 3?
Een TEK met drukklasse 3 geeft een druk van 34-49 mmHg en worden zowel in maatwerk als in confectie uitvoering geproduceerd. Ze hebben zowel effect op het oppervlakkige als op het diepeafvoersysteem en andere structuren. Indicaties: uitgebreide varicosis met oedeem, CVI graad C3-C6, gering posttrombotisch syndroom, lymfoedeem van het been stadium A1 en A2, lymfoedeem van de arm stadium A2.
Wanneer kies je voor een TEK met drukklasse 4?
Een TEK met drukklasse 4 geeft een druk van 49 mmHg of hoger en zijn uitsluitend in maatwerk leverbaar. Ze hebben een versterkt effect op het diepe afvoersysteem en andere structuren. Indicaties: uitgebreid posttrombotisch syndroom en lymfoedeem van het been stadium A2 en B1.
Wat is stijfheid?
Stijfheid of stiffness geeft aan hoeveel de druk van de kous zal toenemen bij het op rek brengen van de kous. Als er oedeem ontstaat onder een kous zal de omvang toenemen en zal de kous uitgerekt worden. Een stijve kous zal bij uitrekken een grote toename van spanning en druk geven; een soepele kous met een lage stijfheid zal een geringe toename van spanning en druk geven. Een stijve kous is dus meer geschikt om toename van oedeem te voorkomen. Een stijve kous is echter moeilijker aan en uit te trekken.
Wat zijn vlakbrei kousen?
Bij vlakbrei wordt er gebreid op twee pennen; hierbij worden steken op een pen gezet, die vervolgens op de andere pen overgebracht worden. Na een tijdje ontstaat er een lap, die dichtgenaaid wordt. Vlakbreikousen wordt van een spanningsloze, niet tevoren uitgerekte, rubberdraad uitgegaan, waardoor de drukdosering nauwkeuriger kan zijn. Vlakbrei kousen hebben een naad.
Wat zijn rondbrei kousen?
Bij rondbreikousen wordt de vorm van de kous bereikt door de elastische inlegdraad van te voren of minder uit te rekken en zo in de breimachine in te voeren. De rondgebreide kous is veel dunner en fijner van samenstelling dan de vlakbreikous en de rondbreikous heeft geen naad.
Wanneer kies je voor vlakbreikousen?
Indien een exacte, optimale drukdosering vereist is. Bij grote omvang verschillen langs het been of de arm. Bij bijzondere uitvoeringen, zoals tenen, vingers, schuine voeten en bochten. Als de kousen altijd moeten worden gedragen; door het gebruik van katoen hebben vlakbreikousen een normaal vocht- en warmtetransport. Als er aantrekproblemen zijn. De vlakbreikousen zijn gladder en het smalle deel boven de enkel is niet door voorspanning verkregen. Dit komt ook de levensduur van de kous ten goede.
Wanneer kies je voor rondbreikousen?
Rondbreikousen kunnen worden toegepast bij veneuze pathologie; bij pathologie vanuit het lymfesysteem zijn rondbreikousen zelden geïndiceerd. Rondbreikousen kunnen worden toegepast indien de kousen niet altijd dagelijks gedragen hoeven te worden, als het cosmetisch aspect zwaarder weegt dan de medische noodzaak, als blijvende crèmes en zalven gebruikt moeten worden.
Wat zijn voordelen van vlakbreikousen?
Vlakbreikousen hebben een optimale drukverdeling. Zijn in alle uitvoeringen leverbaar. Hebben een normaal vocht- en warmtetransport en zijn makkelijk aan te trekken en hebben een lange levensduur.
Wat zijn nadelen van vlakbreikousen.
Vlakbreikousen hebben geen fraai uiterlijk en zijn gevoelig voor de meeste crèmes en zalven.
Wat zijn voordelen van rondbreikousen?
Rondbreikousen zijn vrij neutraal in hun uiterlijk en zijn beter bestand tegen crèmes, zalven en zonlicht.
Wat zijn nadelen van rondbreikousen?
Rondbreikousen zijn beperkt in aantal uitvoeringen leverbaar, ze zijn moeilijk aan te trekken. Ze kunnen in de zomer erg warm zijn, ze zijn kwetsbaar en hebben een korte levensduur.
Welke type uitvoeringen van TEKs zijn er?
AD kousen zijn tot de knie, AG kousen zijn tot de lies, AGT kousen zijn tot over de heup. AT kousen zijn panty's.