SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

ME1314 Introduktion till industriell ekonomi


🇸🇪
In Swedish
Created:


Public
Created by:
Emil Härdling


0 / 5  (0 ratings)



» To start learning, click login

1 / 25

[Front]


Vad menas med en affärsstrategi?
[Back]


Strategin som man kommer använda sig av för att uppnå affärsiden eller målen.

Practice Known Questions

Stay up to date with your due questions

Complete 5 questions to enable practice

Exams

Exam: Test your skills

Test your skills in exam mode

Learn New Questions

Dynamic Modes

SmartIntelligent mix of all modes
CustomUse settings to weight dynamic modes

Manual Mode [BETA]

The course owner has not enabled manual mode
Specific modes

Learn with flashcards
Listening & SpellingSpelling: Type what you hear
multiple choiceMultiple choice mode
SpeakingAnswer with voice
Speaking & ListeningPractice pronunciation
TypingTyping only mode

ME1314 Introduktion till industriell ekonomi - Leaderboard

1 user has completed this course

No users have played this course yet, be the first


ME1314 Introduktion till industriell ekonomi - Details

Levels:

Questions:

189 questions
🇸🇪🇸🇪
Vad menas med en affärsstrategi?
Strategin som man kommer använda sig av för att uppnå affärsiden eller målen.
Vad menas med en affärside?
Iden som formar vad företaget gör och hur de planerar att fungera som verksamhet.
Vad menas med yttre och inre effektivitet?
Yttre effektivitet svarar på frågor som “Vi fyller funktionen… Vår marknad är…” medans Inre effektivitet behandlar frågor som “Det gör vi genom att… Våra viktigaste resurser…”. Yttre handlar om marknaden medans Inre handlar om Resurser och kompetens.
Beskriv Ansoff-matrisen och dess tillväxt strategi
Även kallad Produkt/Marknads matrisen. Det finns fyra stycken tillväxt strategier i den matrisen. Marknadspenetration behandlar strategin där marknaden och produkten är nuvarande och det handlar om att öka kundantalet antingen genom reklam eller försäljning. Produktutveckling sker i den nuvarande marknaden med en ny produkt där fokus ligger på att förbättra produkten för den existerande konsumenten. Marknadsutveckling används då en nuvarande produkt lanseras i en ny marknad, t.ex lanseringen av ett kontor i en ny del av landet. Sista är Diversifiering och sker då både marknaden och produkten är nya, detta är oftast sett som farligt och företag försöker därför sällan använda denna.
Beskriv Michael Porters generiska affärsstrategier
Affärsstrategierna är sammanfattade i en matris som består av två axlar, strategiskt mål och strategisk fördel. Strategiskt mål består av hela marknaden och specifikt segment medans strategisk fördel består av Upplevd unikhet hos kunder samt Låg kostnad. Det finns tre typer av strategier i den här matrisen. Första är differentiering som sker då det strategiska målet är hela marknaden och den strategiska fördelen är unikhet. Då är strategin att försöka urskilja sig så mycket som möjligt från konkurrenterna. Generellt kostnadsledarskap används då företaget satsar på hela marknaden men med den strategiska fördelen av låga kostnader. Här ställs istället fokus på att lowballa marknaden och på så sätt konkurrera ut resterande företag. Fokus strategin sker vid strategiskt mål inom specifikt segment och både strategiska fördelarna. Vid fokus så handlar det om att pusha just sin strategiska fördel inom det nischade området.
Beskriv följande konkurrenskrafter baserade på Porters och Ansoffs typstrategier: - Konkurrenskraft genom produktledarskap - Konkurrenskraft genom operativ överlägsenhet - Konkurrenskraft genom kundnärhet
Konkurrenskraft genom produktledarskap Då företagets produkter/tjänster är överlägset bättre än konkurrenternas. För att uppnå det här så skulle baserat på porters strategi vara att använda Produktutveckling för att ytterligare förbättra sin produkt. Konkurrenskraft genom operativ överlägsenhet Då företaget lägger stor tyngd på företagets affärstrategiska positionering och detta görs då ofta genom marknadspenetration. Konkurrenskraft genom kundnärhet Den här innegår i Ansoffs matris under strategi “Fokus” eller differentiering där företaget har förmågan att skräddarsy efter kunder och skapa unikhet som företag.
Redogör för “Blue Ocean Strategies”
Företaget etablerar sig på en unik marknad snarare än att slåss i en existerande marknad
Redogör för resursbaserat synsätt på strategi
Strategin bygger på att företaget utvecklar och bygger på sina resurser, AKA Capabilities, dvs t.ex kompetens, teknologi, varumärke etc.
Redogör för strategiprocessen enligt Kotler
Börjar med en affärside och genom att göra en Omvärldsanalys samt företagsanalys konkretisera en Målformulering vilket omarbetas till en Strategiformulering. Baserat på den gör man en Handlingsplan och efter Genomförande gör man en kontroll/utvärdering som eventuellt ger nya upplysningar inom någon del av strategiprocessen.
Vad menas med funktionella strategier?
Strategin vid behandling av deras funktioner: Marknadsföring, Produktion och Produktutveckling.
Beskriv strategiprocessen från planerad strategi till realiserad strategi enligt Mintzberg
Det börjar som alltid med en planerad strategi, baserat på vad som funkar och vad som inte funkar så delas den planerade strategin in i två delar. Avsiktliga strategin (den del av strategin som genomfördes) och Icke-genomförd strategi (som man tar och skickar ut i rymden så ingen slipper se den igen). Innan den avsiktliga strategin blir den realiserade så kommer det in nytänkande ideer som skapar framväxande strategier som i kombination med de avsiktliga strategierna skapar den realiserade strategin.
Vad är en SWOT - analys?
Strength, Weaknesses, Opportunities och Threats!
Redogör för Bostonmatrisen som en portföljanalys
Den klassiska matrisen som består av Stjärnor, Frågetecken, Kassakor och Byrackor. Stjärnor, är de med stor marknadsandel och tillväxt vilket gör dem till den bästa produkten att ha. Frågetecken är de produkter som inte har slagit igenom än men som har stor tillväxtmöjlighet. Kassakor är som på namnet den mest pengar skapande produkten. Det sker ingen tillväxt för den rackaren men den har stor marknadsandel och i kombination med lite marknadsföring så kammar man hem en schysst summa pengar. Sist men inte minst jo jk, Byrackor, de worst of the worst, ingen tillväxt eller marknadsandel, bort med dem snabbt medans företaget kan!
Redogör för GE-McKinsey-matrisen som en portföljanalys
Jobbig matris att gå över men består av två centrala grenar, marknadsattraktivitet och affärsposition. Baserat på dem gör man val över hur man hanterar produkten.
Varför är det viktigt med omvärldsanalyser inom ett företag?
För att man inte ska råka överskatta sina styrkor och underskatta sina svagheter. T.ex att råka tro, “vi är de enda som tänker så här” när det finns andra företag med samma ide.
Beskriv Michael Porters Femkraftsmodell
Den kollar inte bara på den befintliga konkurrensen mellan företag men även också hot som inte kommer från företag som är direkta konkurrenter. Det vill säga t.ex ett hor är från leverantörer där de kanske höjer priserna vilket resulterar i högre kostnader. Porters Femkraftsmodell består av, Företag i branschen, Nya aktörer, Leverantörer, Kunder, Substitut.
Beskriv intressentmodellen och makt/intresse-matrisen baserad på intressentmodellen.
Det är viktigt att veta vilka som är intressenter och deras betydelse för företaget. Genom att hålla intressenterna nöjda så ökar man chansen för företagets lönsamhet. Makt/Intresse matrisen bygger på två axlar, Makt och Intresse. Intressent med ingen makt och lite intresse har inte närheten lika mycket prioritering som en intressent med stor makt och högt intresse.
Redogör för och ge exempel på de olika faktorerna i en PESTLE-analys
PESTLE - Political, Economic, Social, Technological, Legal, Environmental Political, är dem kontroversiella? Stöttar dem något som kan vara farligt? Economic, är dem starka ekonomiskt, har dem tillväxt? Social, bygger de på någon kultur, vad är deras demografi? Technological, är det ledande inom teknik eller efter? Hur förhåller det sig? Legal, är det någon lag som hindrar dem eller kan komma att hindra dem? t.ex olja Environmental, är de hållbara? Hur stödjer de miljön?
Utgå från ett exempel och redogör för affärsmodell kanvasen som en strategimodell.
Affärsmodell kanvasen består av en rad olika segment. - Nyckelpartners, företagspartner som är krävande för att lyckas! - Nyckelaktiviteter, aktiviteter som är avgörande för att lyckas, t.ex marknadsföring - Nyckelresurser, vilka resurser bygger verksamheten på? kan dem substitueras eller försvinna? - Värdeerbjudande, vilket värde är det som verksamheten skapar, vad urskiljer sig detta från något annat företag? - Kundrelationer, hur bevaras kundrelationerna och samtidigt skapar nya? - Kanaler, social medier, nyheter, hemsidor? - Kundsegment, vilket segment försöker företaget bemöta? Gamla,rika,singlar? - Kostnadsstruktur, vad består strukturen av? Nestle t.ex består av Tillverknings,marknadsföring, distribution och ev försäljningskostnader. - Intäktsflöde, vad skapar intäktsflöde? För nestle är det inte maskinerna utan själva kapslarna.
Vad menas med ett SMART mål? Jämfört med ett VAGT mål.
Specifikt Mätbart Accepterat Rimligt Tidssatt Vision Accepterat Gemensamt Tidssatt
Vad innebär följande arbetsrättsliga lagar som reglerar företagets relationer till sina anställda: - lagen om anställningsskydd (LAS)? - arbetsmiljölagen? - medbestämmandelagen (MBL)? - diskrimineringslagen?
- lagen om anställningsskydd (LAS)? Att arbetsgivarens anställning på företaget skyddas av lagarna i form av, skäl till uppsägning, längd på anställning etc. - arbetsmiljölagen? Lag som säkerställer en god och trygg arbetsmiljö, företaget måste använda sig av systematisk arbetsmiljöarbete för att förebygga dålig arbetsmiljö på fysisk och psykiskt. - medbestämmandelagen (MBL)? Att arbetstagare får vara med och ge åsikter om arbetet. Det här innebär dock inte att det får bestämma men det får möjligheten att påverka besluten som tas kring arbetsuppgifter och liknande. - diskrimineringslagen? Används för att säkerställa en trygg miljö på företaget genom att se till att alla blir behandlade lika oavsett etnicitet, kön, ställning, funktionsnedsättningar etc.
Vad är ett kollektivavtal?
Ett kollektivavtal är ett avtal som skapats ut av fackföreningen hos ett företag eller arbetsplats med syfte att skydda och erbjuda arbetstagarna med rimliga arbetsvillkor. T.ex lön, arbetstimmar, ersättning etc.
Nämn några krav som ställs på arbetsgivaren vid anställning av en medarbetare
Det är 6 st vanliga krav utöver det från kollektivavtal: Lön - Fem veckors betald semester per år - Ledighet vid sjukdom - Vård av sjukt barn Betald föräldraledighet - Vård av sjukt barn - Tjänstledighet för studier
Vad innebär en tillsvidareanställning? På vilket sätt kan en sådan anställning upphöra?
Även kallat fast anställning innebär att arbetstagaren inte har någon tidsbegränsning gällande anställning och enda sättet en sådan anställning kan upphöra är genom uppsägning. Uppsägningen måste dock ges av starka skäl och det anses därför tryggt med en fast anställning.
Vad innebär en tidsbegränsad anställning? Ge exempel på olika typer av tidsbegränsade anställningar.
Anställningen upphör efter en viss tid som bestämts vid anställningen. Den vanligaste typen av tidsbegränsad anställning är provanställning och får som max vara 6 månader lång.
Redogör för arbetsgivarens arbetsmiljöansvar för både den fysiska och den psykologiska arbetsmiljön enligt lagstiftningen.
Enligt lagstiftningen är arbetsgivaren ansvarig för arbetsmiljön och är därför skyldig att driva systematiskt arbetsmiljöarbete i syfte med att förbättra både den fysiska och psykiska arbetsmiljön. Frågor som kan uppkomma kring arbetsmiljö är t.ex ergonomi, buller, kemiska hälsorisker, psykisk ohälsa genom stress och överbelastning etc.
Vad gör ett skyddsombud i ett företag?
Skyddsombudet, oftast valt av fackföreningen, jobbar med att se till att företaget/arbetsgivaren jobbar aktivt med frågor kring arbetsmiljön. Ifall skyddsombudet påpekar allvarliga brister i arbetsmiljön och de ej agerar så har skyddsombudet stoppningsrätt, dvs rätt att stoppa verksamheten under perioden tills att arbetsmiljön är fixad.
Beskriv några möjliga orsaker till att sjukfrånvaron i Sverige har ökat sedan 1990-talet.
Man har normaliserat psykisk ohälsa som en anledning till att ta sjukdagar samt gjort det mer tryggt för en arbetstagare att ta sjukdagar utan att känna oron kring uppsägning på grund av det.
Redogör för vad diskrimineringslagen anger vad gäller: - likabehandling i arbetslivet - en mångfaldsinriktad arbetsplats - jämställdhet på en arbetsplats - jämställdhet ur ett kvantitativt respektive ett kvalitativt perspektiv.
- likabehandling i arbetslivet Att alla ska bli behandlade likadant oavsett etnicitet, kön, ålder, etc. - en mångfaldsinriktad arbetsplats Att arbetsplatsen inte endast ska bestå av en typ av mångfald t.ex vita kvinnor - jämställdhet på en arbetsplats Det ska var lika mellan män och kvinnor på arbetsplatsen. - jämställdhet ur ett kvantitativt respektive ett kvalitativt perspektiv. Ur ett kvantitativt perspektiv så bör det vara en jämn andel män respektive kvinnor på omkring 40-60% medans kvalitativt innebär att båda könen får samma kvalitet av behandling.
Vad menas med avgångsvederlag?
Vid uppsägning så kan arbetstagaren få avgångsvederlag vilket innebär kompensation för uppsägningen, t.ex 2 månaders framtida lön.
Vad innebär strategisk kompetensförsörjning?
Att företaget jobbar strategisk med att tillförse personal med den önskade kompetensen, t.ex social eller intellektuell.
Vilket resultat visade Hawthornestudierna vid företaget Western Electrics?
Att samtidigt som arbetsmiljön har en viktigt påverkan på personalens arbete så har även relationen/ledarskapen en lika stor om inte större påverkan.
Vad innebär alienation?
Enkel översättning är utanförskap, vilket innebär att personen inte tar del av gruppens gemenskap antingen frivilligt eller ofrivilligt. Även känslan av meningslöshet kan bidra till det här.
Redogör för Maslows behovspyramid. Ge ett exempel på varje nivå i behovspyramiden.
5 - Självförverkligande (Lycka i livet, självförtroende) 4 - Status och prestige (materiella saker, jobbtitel) 3 - Sociala behov (vänner, familj) 2 - Trygghetsbehov (tak över huvudet, säkerhet) 1 - Fysiska behov (äta, sova)
Redogör för Herzbergs tvåfaktorsteori. Ge exempel på varje nivå.
Består av två faktorer, motivation och hygien. Hygien på arbetsplatsen kommer i form av arbetsvillkor och miljö. T.ex lönen, kollegor och liknande. Herzbergs tvåfaktorsteori bygger då på att inte förens man har försett den accepterade hygien tillståndet (dvs tillståndet då en ökning av lön eller liknande inte kommer påverka ens uppfattning av hygienfaktorer) kan man öka motivationen. Alltså kommer hygien först och sedan kommer motivation på en arbetsplats.
Redogör för och exemplifiera krav-kontrollmodellen
Modellen redogör ur individerna reagerar vid olika typer av krav och kontroll baserat på deras förmåga. T.ex ifall en arbetare blir ställd höga krav men känner liten kontroll så resulterar det i en spänd eller stressad miljö vilket kan leda till psykisk ohälsa. Dock ifall de höga kraven bemöts av en lika hög känsla av kontroll så resulterar det i en aktiv medarbetare som utvecklar både sig själv samt organisationen. Dock innebär inte låga krav bättre utveckling, vid låga krav och låg kontroll så resulterar det i passiva medarbetare som inte tillför något och vid låga krav men hög kontroll eller snare sagt handlingsutrymme så blir arbetet mer en fråga om att tillförse sina egna behov snarare än att generera vinst åt företaget.
Förklara följande sätt att göra arbetet mer hållbart: - arbetsutvidgning - arbetsberikning - arbetsrotation - team/lag-organisering - själv- och målstyrande grupper
- arbetsutvidgning Man utvidgar medarbetarens arbetsuppgift med förhoppning att det ökar omväxling, meningsfullhet samt överblick över större del av verksamheten. - arbetsberikning Man gör arbetsuppgifterna djupare för medarbetaren genom att tilldela mer ansvar, form av genomförande eller del av planering. - arbetsrotation Till delar olika arbetsuppgifter för att minska risken av ensidigt arbete eller uttråkning. - team/lag-organisering Man tilldelar medarbetare i grupper för att ta bort belastning från ledningen samtidigt som man höjer ansvaret hos gruppen vilket skapar bättre relationer inuti gruppen. - själv- och målstyrande grupper Man ger mer ansvar till medarbetarna vilket ökar deras intresse och motivation till att bidra då de erhåller mer ansvar.
Vilken är skillnaden mellan formella och informella arbetsgrupper?
Formella arbetsgrupper är skapade av företag med ett syfte inom verksamheten medans informella grupper skapas bland medarbetarna baserat på gemensamma intressen och liknande.
Vad menas med grupptänkande och vilka risker kan detta innebära?
Grupptänkande sker då gruppen är så sammansvetsad att alla i gruppen tänker likadant och beter sig likadan vilket gör det svårare för gruppen att tänka i olika banor.
Beskriv och exemplifiera FIRO-modellen.
Fundamental interpolation relation orientation modellen beskriver de tre stadierna som varje grupp undergår. Fas 1 är då tillhörande fasen där medlemmarna lär sig om varandra samt gruppens normer. Vid fas 2, rollsökningsfasen, så har gruppen etablerats med dess normer och nu uppstår vanligtvis fler konflikter då folk försöker inta roller i gruppen, t.ex grupp ledare. Sista fasen 3, samhörighetsfasen, är den slutgiltiga då gruppen arbetar effektivt med samma mål dock är detta tillstånd endast temporärt då en situation inom eller utanför gruppen kan göra att gruppen påbörjar fas 1 eller 2 igen på nytt.
Beskriv skillnaden mellan en formell och en informell ledare.
En formell ledare är en chef som blivit utvald av ledningen medans en informell ledare har blivit “vald” av kollegorna. Båda två kan uppstå samtidigt och brukar vanligtvis innebära konflikt.
Redogör för följande endimensionella ledarstilar: - auktoritär ledarstil - demokratisk ledarstil - laissez-faire ledarstil
- auktoritär ledarstil en utnämnd ledare som bestämmer själv vad alla ska göra. - demokratisk ledarstil en utnämnd ledare som tillsammans diskuterar arbetsuppgifter och liknande med medarbetarna och sedan tar ett beslut baserad på deras åsikter. - laissez-faire ledarstil **** it mentality, allt funkar, det är en vald ledare men personen intar inte ledarskapsrollen.
Redogör för följande flerdimensionella ledarstil: - managerial grid
Ett grid bestående av två axlar, intresse för medarbetare samt intresse kring vinst/resultat. Högst upp till höger, ofta förknippad med demokratisk ledarstil, är ledarstilen som är väldigt mån om medarbetarna intresse samtidigt som stort fokus ligger på prestation. Nedanför den stilen ligger auktoritära där det finns väldigt lite intresse för medarbetarnas välmående och åsikter och endast fokus kring resultat. Åt vänstra sidan ligger längst ner har vi laissez-faire ledarstilen där varken intresse för medarbetarna eller prestation finns och där allt är tillåtet. Ovanför denna ligger Country club ledarstilen som oftast erhålls av en nyinkommen chef som endast försöker bli uppskattad av medarbetarna. Här finns endast ett intresse för medarbetarna och inget för resultat.
Redogör för följande flerdimensionella ledarstil: - den situationsanpassade ledarskapsmodellen
Den här bygger på, styrande beteende och stödjande beteende. Vid maximal stödjande och styrande så tar ledare på sig mycket ansvar och jobbar därför aktivt med att INSTRUERA. Då gruppen inte längre behöver lika mycket instruktioner, det vill säga styrande från ledaren. Så går det över till att ledaren ska öka samarbetsförmågan hos individerna genom att SÄLJA in konceptet av att samarbeta. Då gruppen får starkare gemenskap så flyttar sig ledare även bortåt från det stödjande beteende och låter medarbetarna stödja varandra. Alltså försöka låta medarbetarna öka sitt DELTAGANDE. Då gruppen gör allt själv utan ledarens instruktioner och stödjer varan så befinner det sig i DELEGERING, där ledaren/chefen endast behöver tilldela arbeten som de sedan hantera väl som grupp.
Redogör för följande juridiska företagsformer: - aktiebolag - enskild firma - kommanditbolag
- aktiebolag Bolag som består av en eller flera delägare som baserat på antal aktier har olika mycket ägande. Aktier innebär makt i företaget och den med flest har därför störst inflytande. Initiala priset för en aktie bidrar till aktiebolagets aktiekapital. - enskild firma Består endast av en person och företaget ses mer som en del av personen snarare än tvärtom. Personen är ansvarsskyldig till företagets och är därför risk för att sättas i konkurs själv vid företagets nedgång. - kommanditbolag Består ut av minst två ägare, en kommanditdelägare och en komplementär. Kommanditdelägaren har begränsat ekonomiskt ansvar medans komplementärer har obegränsat ekonomiskt ansvar.
Redogör för följande juridiska företagsformer: - handelsbolag - ekonomisk förening - ideell förening - konsortium
- handelsbolag Består av 2 eller flera delägare och är som en blandning mellan aktiebolag och enskild firma. Handelsbolaget har en juridisk person som står ansvarsskyldig som därmed kan teckna kontrakt men samtidigt står alla ekonomiskt ansvarig till hela företaget. Handelsbolaget har inga aktier. - ekonomisk förening En organisation skapad av en grupp medlemmar med ett delat intresse med mål att gynna medlemmarna genom en verksamhet. Medlemmarna behöver vara deltagande i föreningen, t.ex båtägare eller boende. - ideell förening Religiös, politisk, vetenskaplig eller liknande står ansvariga för ideella föreningar där vinst inte är målet utan endast gynnande av medlemmar i form av föreningens ideologi. - konsortium Ett tillfälligt bolag som skapas för att arbeta med ett specifikt projekt eller liknande. Kan t.ex bestå av två olika konstruktions företag som fått uppgift att bygga ett projekt där de behöver varandra.
Vad är en organisation?
En organisation är en grupp medlemmar som är större än en personer. Några kännetecken är att organisationens medlemmar har olika arbetsuppgifter, de utför arbetsuppgifterna på ett samordnat sätt och att de strävar efter ett gemensamt mål.
Hur påverkas en organisations förutsättningar av dess omvärldsmiljö? Använd exempel.
Två klassiska omvärld miljöer, teknisk och institutionell: - Teknisk omvärldsmiljö lägger stort fokus på att effektivisera organisationen, t.ex minska priser eller öka lönsamheten. - Institutionell omvärldsmiljö är istället mer hängiven åt att ha en legitim omvärldsbild genom att göra det som är rätt samt besitta rätt kunskap och kompetens. T.ex ett universitet strävar inte efter de billigaste böckerna men snarare de skarpaste hjärnorna. Det finns företag som delar båda sidorna av teknisk och institutionell omvärldsmiljö som t.ex sjukhus.
Hur påverkas en organisations förutsättningar av dess verksamhetsnatur? Använd exempel.
Exempel av verksamhetsnatur är dess tekniska innehåll, produktionsvolym, förändringstakt. Baserat på verksamhetsnaturen så behöver företaget förhålla sig olika, t.ex kräver ett företag med hög produktionsvolym och liten varians av produkten en hög grad av standardisering för att maximera lönsamhet medans en verksamhet där kvalitet är högt prioriterad t.ex en advokatbyrå så är det viktigare med kundrelationer och hög kompetens.
Vad innebär organisationsstruktur?
Sättet som företaget är konstruerad i form av befogenhet och ansvar.
Redogör för olika medel för att samordna och styra de aktiviteter som utförs i ett större företag.
Genom att inrätta normer, värderingar och regler så kan man enklare samordna och styra aktiviteter i en verksamhet. Dock kan det ta tid och styrka att få de normer man önskar.
Beskriv följande fem koordineringsmekanismer som kan användas vid samordning och styrning av olika aktiviteter i en organisation: - ömsesidig anpassning - direkt övervakning - standardisering av arbetsprocessen - standardisering av “output” - standardisering av kunskaper och färdigheter.
- ömsesidig anpassning Innebär informell kommunikation (direkt mellan parterna) för att öka samhörighet. - direkt övervakning En person står till svars för medarbetares agerande och är därför den personen som ger order och kontrollerar att ordern utförs. - standardisering av arbetsprocessen Arbetets innehåll beskrivs utförligt i instruktioner och regler vilket gör det smidigt för ny personal att göra rätt. - standardisering av “output” Man har en väldefinierad syn på vad resultat kommer bli vilket gör att medarbetarna vet ifall de har gjort något fel och hur de ska korrigera det. T.ex ett löpband där man vet att det ska vara en bil vid slutet och inte en långtradare. Svårare vid arbeten där man inte vet som t.ex beräkning av avkastning hos ett företag. - standardisering av kunskaper och färdigheter. Samordningen baseras på att deltagarna har en viss utbildning eller träning vilket tar bort inlärningsstegen vid koordinering av arbeten.
Vad menas med formell och informell organisation och hur påverkas dessa av varandra i ett företag?
Företaget har en formell organisationsform som beskriver vem som har befogenhet och ansvar men det uppstår även informella organisationsformer där medarbetare känner medarbetare i olika enheter vilket gör det enklare att samarbeta mellan enheterna.
Beskriv följande begrepp: - befattningar - befogenheter - delegering av ansvar
- befattningar Ett sätt att avgränsa arbetsuppgifter, brukar oftast kallas titel. - befogenheter Kopplat till en befattning så finns specifika befogenheter som t.ex de under inte besitter. Desto högre upp i hierarkin man kommer desto fler befogenheter får man och kan därför ta större beslut. - delegering av ansvar Man kan inte delegera ansvar utan endast arbetsuppgifter. Ansvaret ligger alltid hos den som delegerar och står därför skyldig till den ovanför även om person som blivit delegerade arbetsuppgiften misslyckas.
Redogör för följande organisationsformer: - funktionsorganisation - produktorganisation - kundorganisation - geografisk organisation
- funktionsorganisation Indelningen av grupper sker baserat på den funktions som enheten ska fylla. T.ex produktutveckling, tillverkning eller försäljning. Genom att dela in baserat på funktion så samlar man de med mest kompetens och expertis inom det området tillsammans vilket ökar utvecklingen då man delar med sig av tankar och ideer till likasinnade människor. Nackdelen blir samarbeten mellan olika funktionsenheter. - produktorganisation Indelning baserat på produkt som produceras. En enhet står då själv för inköp,tillverkning och distribuering vilket gör att det får en bra helhetsbild för produkten. - kundorganisation Indelning baserat på kundkategori, dvs företagskunder, privatkunderna och liknande. Ökar kundrelationerna markant då kunderna får enheter skapade för just dem snarare än en grupp som ska försöka både tillfredsställa företag och privatkunder. Nackdelen ligger i svårighetsgraden för att öka expertisen inom verksamheten. - geografisk organisation Indelat baserat på den fysiska lokaliseringen vilket oftast anses bra då de som jobbar nära varandra bör ha samma chef och ingå i samma grupp för att bygga bättre gruppdynamik. Samma som för kundorganisationer så är exportutveckling lite klurigare då man har experterna utdelade bland alla grupper.
Vad handlar vertikal specialisering om?
Handlar om antalet nivåer i en organisation vilket påverkar hur stort kontrollspann varje medarbetare har. Desto bredare en organisation är desto större kontrollspann får medarbetarna.
Vad menas med kontrollspann? Vilka fördelar har ett brett respektive smalt kontrollspann?
Kontrollspannet syftar till hur stor förmåga medarbetaren har att ta beslut samt påverka beslut runt omkring. Ett brett kontrollspann innebär lägre beslutsnivåer vilket passar vid: standardisering av arbete, effektivitet i informationsflöde, arbetsuppgifter med likheter. Ett smalt kontrollspann passar vid: behov av chefsövervakning, stöd från chefer eller underställda, chefer med arbetsuppgifter utöver sin roll.
Beskriv följande organisationsformer: - Linjeorganisation - linje-staborganisation - funktionell organisation
- Linjeorganisation Organisationsform där varje medarbetare har endast en chef men kan ha flera underställda. - linje-staborganisation Utöver formen av linjeorganisation så finns det stabbar mellan chefer och medarbetare för att agera som rådgivare till chefen. Vanligt brukar man prata om juridisk stab som rådgiver VD och styrelse från att ta illegala eller dumma juridiska beslut. - funktionell organisation Organisationsform som tillåter medarbetare att ha flera chefer och rådgivare. Kan dock skapa förvirring eller sänkt tempo då det är oklart vem som ska ta vissa beslut.
Beskriv följande mekanismer för att skapa horisontella förbindelser: - förbindelseroller - stående kommitteer - tillfälliga arbetsgrupper - projektorganisation - matrisorganisation - nätverk
Förbindelseroller Roll skapad för att förbättra kommunikation mellan två enheter. Vanligtvis är det en person i en av enheterna som tar rollen. Personen med rollen får även bättre helhetsbild då större del av kommunikationen går via den personen. - stående kommitteer Består ut av flera medlemmar från olika avdelningar som diskuterar frågor av gemensamt intresse. Det här skapar en bättre samordning mellan enheterna och hjälper till att upplysa de olika enheterna om vad som försiggår i verksamheten. - tillfälliga arbetsgrupper Grupper ihopsatta av medlemmar från olika avdelningar med syfte att lösa en arbetsuppgift som kräver expertis från olika avdelningar. - projektorganisation Liknande som arbetsgrupper så skapas detta med syfta att göra ett projekt. - matrisorganisation Tvärt emot linjeorganisation där man inrättar flera ordervägar mellan olika chefer och medarbetare. Den här typen passar oftast projektintensiva företag. - nätverk Genom att skapa möjligheten för medarbetare och utomstående att knyta kontakter och bygga ett nätverk så förbättrar man flödet av information och möjligheten till samarbeten både inom och utanför företaget.
Vad innebär målkonflikter inom en organisation?
Då målen för olika enheter går emot varandra även fast de följer organisationens översiktliga mål. T.ex strävar ett sjukhus för snabba behandlingar av patienter men samtidigt är det viktigt att patienterna får den tid de behöver för att bli friska.
Beskriv följande begrepp: - projekt - projektledning - effektmål - projektmål
- projekt Utförandet av en arbetsuppgift under en begränsad tid. - projektledning Består av projektledaren som planerar projektet och delegerar arbete till medarbetarna. - effektmål Det önskade resultat som ska åstadkommits av projektet enligt uppdragsgivaren. - projektmål Projektledarens formulering av effektmål, omformulerat för att förstå vad som behöver uppnås för att uppnå effektmålet.
Redogör för projektmålets tre dimensioner.
Illustreras oftast inuti en triangel och består av: Tid Prestation Kostnader/intäkter
Redogör för typiska förändringar i projektmålen under projektprocessen.
Ifall man tiden är en viktigt faktor så kan man komma att behöva förändra på kostnader för att kunna hinna med. T.ex betala dyrare för en snabbare maskin eller fler arbetstimmar.
Beskriv projektlivscykelns olika faser
Den består av fyra olika faser: - Fas 1, initieringsfasen: Projektledare utses, resurser och kompetens specificeras, målformuleringen och intressenter identifieras. - Fas 2, förberedelsefasen: Vidareutveckling om vad som ska åstadkommas i projektet. Projektarbetet planers och man fastställer riktlinjer. En av de svåra sakerna är att konkretisera projektuppgiften och vilket effekt uppdragsgivaren egentligen vill åstadkomma. - Fas 3, genomförandefasen: Realisering av projektresultatet och vanligtvis ingår det flest medarbetarna för den här delen då både arbete utförs men även planering för att bemöta ny problem som uppstått på vägen. - Fas 4, avslutandefasen: Projektets resultat iordningställs för att kunna lämnas över till uppdragsgivaren.
Beskriv begreppet ackumulerade resursförbrukning.
Den totala mängden resurser som har förbrukats under projektets gång. Oftast i form av pengar, t.ex lön
Redogör för följande projektledningens möjlighet att påverka slutresultatet i olika skeden av projektlivscykeln.
Möjligheten att påverka slutresultatet följer ett bakochfram vänt S motsatt till ackumulerade resursförbrukningen. Desto senare i faserna man kommer desto svårare är det att påverka. Ifall kostar 1kr att ändra i fas 2, så är det motsvarande 10 kr i fas 3 och 1000kr i fas 4.
Vilka är syftena med att genomföra vissa arbetsuppgifter i form av en projektorganisation
För att möjliggöra att man får den rätta kompetensen och erfarenheten som krävs för det specifika projektet.
Illustrera en typisk struktur för en projektorganisation
Den klassiska linje-stabsorganisationen.
Beskriv följande roller i en projektorganisation: - projektledare - styrgrupp - projektägare - referensgrupp
- projektledare Motsvarande VD i ett företag, ansvarig för projektet och delegerar arbetsuppgifter till medarbetarna. - styrgrupp Som en styrelse för projektorganisationen, de tar beslut om projektets ramar, resursåtgång samt följer upp kring projektledarens utförande. - projektägare En chef till projektledaren, brukar oftast vara projektägare för flertal projekt och är den som är ansvarig ibland för hela projekt. - referensgrupp En grupp av experter samt folk med viktigt kompetens som finns som stöd för projektledaren och medarbetarna.
Beskriv hur ett fungerande projektmål bör vara utformat för att det ska vara ett användbart verktyg för projektledare.
Bör vara utformat enligt SMART modellen. Då sådana mål är enkla att förstå, också kopplade till tid samt enkla att kontrollera ifall det blivit utförda.
Vad är syftet med att indela projektets genomförande i olika faser?
Då kan man tydligare dela upp målet i flera delar, vilket gör det lättare att kontinuerligt se ifall man ligger i fas (no pun intended ;D ).
Vad är syftet med att många företag väljer att införa standardiserade projektmodeller?
Genom att använda sig av en standardiserad projektmodell så blir det lättare för ny eller oerfarna projektledare att strukturera upp arbetsuppgifterna för medarbetarna samtidigt som det då sätter en standard som är lätt att följa bland alla projekt.
Vilka steg ingår i arbetsgången vid systematisk projektplanering
Det är totalt 7 st: 1. Formulera projektmål 2. Bryta ner målen i aktiviteter 3. Identifiera beroenden mellan aktiviteterna 4. Fastställa ordningen mellan dem 5. Fastställa tider för aktiviteter 6. Beräkna totala utförandetid och resursåtgång 7. Fastställa ansvaret för aktiviteter.
Redogör för följande nedbrytnings sätt för tekniska projekt: - PBS - WBS
- PBS Står för Product Breakdown Structure och beskriver projektresultatet i flera delar. - WBS Står för Work Breakdown Structure och beskriver arbetsåtgången för hela projektet i aktiviteter och delaktiviteter.
Redogör för följande planeringsmetoder: - Gantt-schema - PERT - CPM
- Gantt-schema Schema som illustrerar vad som behöver göras, när det ska påbörjas, hur långt det har kommit vid specifika tidpunkter samt vilket ordning allt ska göras. - PERT En metod för en nätplan som behandlar: Första planeringsstegen handlar om att definiera aktiviteterna, vilka aktiviteter som är beroende av varandra, baserat på beroende ställa upp ordningsföljden och sist bestämma tids- och resursåtgången för varje aktivitet. - CPM En metod för en nätplan som behandlar: Första planeringsstegen handlar om att definiera aktiviteterna, vilka aktiviteter som är beroende av varandra, baserat på beroende ställa upp ordningsföljden och sist bestämma tids- och resursåtgången för varje aktivitet.
Beskriv vad en projektbudget är.
Projektbudget är den mängd kapital som projektet har att röra sig med.
Redogör för principerna för dispositionsbokföring
Man bokföra kostnader samt bundna kostnader för att enklare se hur mycket kvar av budget man har.
Beskriv resultatvärdesmetoden.
Fett oklar beskrivning men det närmaste jag kommer är: Resultatvärdemetoden utgår från den tidsfördelade projektbudgeten vilken jämförs med ekonomiskt utfall, dvs rapporterade kostnader för utfört arbete. Bättre förklaring finns på sida 447.
Vad är utgångspunkten för ämnet industriell ekonomi?
Att behandla frågor och information gällande värdeskapande hos en verksamheten. T.ex kring produktutveckling, produktion eller marknadsföring
Vad menar vi när vi säger att en verksamhet är industrialiserad?
Att verksamheten är storskalig samt led och organiserad på ett medvetet systematiskt sätt. Oftast baserat på en hög grad av specialisering av arbetsuppgifter.
Beskriv ett företags ekonomiska kretslopp.
Kort och simpelt består det av ägare som genom kapital finansierar företaget aka värdeskapandet som tack vare kapitalet tillåter företaget att köpa in resurser via anskaffnings marknaden vilket de sedan genom värdeskapande säljer för ett högre värde på avsättningsmarknader vilket genererar intäkter som sedan ges tillbaka till ägarna.
Vilka är det tre centrala värdeskapande processerna i ett industriföretag?
Produktutveckling, produktion och marknadsföring! =)
Beskriv de viktigaste förändringarna i den svenska ekonomins struktur från år 1900 till idag.
Sverige vid 1900 talet var ett utpräglat jordbrukssamhälle men gick sedan över till varuproduktion vars tillväxt planade ut vid 1970 talet. Sedan dess har Sveriges tjänsteproduktion inom näringslivet och offentliga sektorn ökat som mest och utgör nu den största delen av Sveriges BNP.
Ungefär hur stor andel av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) står näringslivets tjänstesektor för och hur stor andel står den tillverkande industrin för?
- Näringslivets tjänstesektor, 52%. - Tillverkande industrin, 26%. - Produktion av offentliga tjänster, 20%. - Jordbruk, skogsbruk, fiske, 2%.
Förklara begreppet förädlingsvärde.
Definieras som differensen mellan företagens intäkter för de färdiga produkterna och kostnaderna för inköp av nödvändiga resurser för framställning av produkterna. Värdet som företaget bidrar genom sin verksamhet. Oftast betyder det företagets bidrag till BNP.
Vad menar vi när vi säger att näringslivets struktur i Sverige kan beskrivas som ett timglas?
Då man delar upp näringslivets struktur baserat på antalet anställda så får man formen av ett timglas. De största företagen (250+ anställda) och de minsta företagen (<19 anställda) har störst andel förädlingsvärde samt andel anställda på omkring 30%. Mellan de största och de minsta så minskas andelarna markant vilket gör att formen blir som ett timglas, stort högst upp, smalt i mitten och sedan stort i botten.
Vilka typer av företag ingår i sektorn: - Råvaruutvinning: - Varuproduktion - Samhällsbyggnad - Företagstjänster - Distribution:
- Råvaruutvinning: jord- och skogsbruk, gruvor samt samhällsnyttigheter. - Varuproduktion: processindustri samt tillverkningsindustri - Samhällsbyggnad: bygg och anläggning samt fastighetsbolag - Företagstjänster: konsulttjänster samt personalintensiv företagsservice - Distribution: handel samt transporter
Vad karaktäriserar ett typiskt företag i processindustrin? Ge exempel på tre typer av företag inom processindustrin.
Företag inom processindustrin karaktäriseras av att de producerar insatsvaror, komponenter, produkter till både producent- och konsumentmarknaden. Dem är kapitalintensiva då de kräver dyra anläggningar men även medföljer att de har relativt låga personalkostnader. Produktionen sker även också i vanligtvis i automatiserat flöde.Vanliga exempel på företag inom processindustrin är pappersbruk, stålverk samt även raffinaderier.
Vad karaktäriserar ett typiskt företag i tillverkningsindustrin? Ge exempel på tre typer av företag inom tillverkningsindustrin.
Karaktärsdrag som: Traditionellt personalintensiva men kan även vara hög automatiserade. Produktionsflödet konvergerar, antal komponenter som tillförs till produktionen kommer ut i ett betydligt mindre antal slutprodukter. Brukar vara ett stort företag med många underleverantörer för att kunna tillåta hög specialisering av komponenter. Det är också väldigt konjunkturkänsliga. Exempel på företag är biltillverkare, datortillverkning.
Vad karaktäriserar ett typiskt företag i läkemedelsindustrin? Ge exempel på tre typer av företag inom läkemedelsindustrin.
Väldigt forskningsintensiv och har stora kostnader kopplade till framtagningen av medicin vilket innebär att de behöver maximera vinst mellan att de blir godkända och patenten upphör.
Beskriv några skillnader mellan bygg- och anläggningsbranschen och fastighetsbranschen.
Bygg- och anläggningsbranschen är väldigt politiskt styrda då större delen av deras projekt kommer ifrån statliga produktioner som byggnaden av broar, sjukhus och annan infrastruktur. Fastighetsbranschen fokuserar mer på uthyrningen av lokaler och på sådant sätt maximera sin vinst. Fastighetsbranschen består även av företag med få anställda och många bundna kostnader medans bygg- och anläggningsbranschen sällan har stora bundna kostnader jämfört med fastighetsbranschen.
Vad menar vi när vi pratar om ett företags värdeerbjudande?
Förutom värdet som ligger i varan eller tjänsten så skapas även ett värdeerbjudande runt om själva produkten, för t.ex en bar eller restaurang så är maten och servicen produkten men känslan av lyx, avkoppling eller möjligheten av att lära känna nya är former av värdeerbjudande.
Beskriv de viktigaste skillnaderna mellan en vara och en tjänst.
En vara är en materiell sak som utvecklas, levereras och lätt att mäta samt bedöma medans en tjänst kommer i form av en handling som produceras och konsumeras samtidigt och är subjektiv till kundens upplevelse.
Beskriv skillnaderna mellan en producentprodukt (B2B) och en konsumentprodukt (B2C).
Producentprodukter är vanligen inte i sitt slutgiltiga stadie utan kan genomgå ytterliga värdeskapande eller användas för att skapa värde. T.ex pappersmassa köps in för att sedan producera tidningar eller IT-system som tillåter företag att ta betalt. Konsumentprodukter kommer i färdig form och konsumeras snarare än att användas för att skapa ytterligare värde.
Beskriv skillnaden mellan en komplementtjänst och en ersättningstjänst och ge exempel.
Komplementtjänst består av varor och tjänster som komplementerar den ursprungliga produkten, t.ex vid tillverkning av en bil så uppstår komplementtjänster som reservdelar och service av bilen. Ersättningstjänst arbetar istället för att ersätta en befintlig produkt med en tjänst som man hyr eller leasar. Så för bil exemplet så är ersättningstjänsten då att företaget leasar bilen snarare än att man säljer den.
Namnge och beskriv de tre principiella konkurrensstrategierna. Ge exempel på företag inom varje strategi.
- Konkurrenskraft genom produktledarskap, då företagets produkt är överlägsen i form av kvalitet och värdeerbjudande. Klassiskt exempel är Apple vars kultur inte går att få genom t.ex Samsung eller Huawei. - Konkurrenskraft genom operativ överlägsenhet sker då företagets verksamhet är överlägsen i form av effektivitet, lönsamhet och volym. Företaget gynnas då av deras förmåga att producera produkter till lägre kostnader än konkurrenterna. Exempel är ÖoB, Lidl inom matindustrin eller Volvo inom bilindustrin. - Konkurrenskraft genom kundnärhet sker då företaget kan erbjuda en skräddarsydd produkt till kunderna genom att vara i hög grad av flexibilitet. Här går det ej att standardisera då konceptet bygger på att varje kund har olika behov. Exempel är arkitekter som möter kunder med väldigt olika behov.
Vad menar vi när vi pratar om ett företags värdeskapande?
Företagets verksamhet bygger på deras värdeskapande, det vill säga det värde som det skapar genom verksamheten. En metallbit är värdelös men genom ett företags verksamhet så kan den göras om till ett verktyg och säljas till en vinst.