SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 Modul 1 Notiuni introductive

Questions and Answers List

level questions: Level 1 Modul 1 Notiuni introductive

QuestionAnswer
Psihologia Sănătăţii este definită ca ramură teoretică şi aplicativă a psihologiei care contribuie la: promovarea şi menţinerea sănătăţii, prevenirea şi tratarea îmbolnăvirilor, identificarea factorilor psihologici cu rol în etiologia bolilor şi la îmbunătățirea sistemului de sănătate și a politicilor de sănătate (Matarazzo, 1982).Care este definitia Psihologiei sanatatii?
Promovarea sanatatii Mentinerea sanatatii Prevenirea imbolnavirilor Tratarea imbolnavirilor Identificarea factorilor (cognitivi, emotionali, comportamentali , sociali) cu rol in etiologia si evolutia bolilor Imbunatatirea sistemului de sanatate si a politicilor Educarea pentru sanatate Intelegerea experientei subiective a bolii si asistarea bolnavuluiCare sunt obiectivele Psihologiei Sanatatii?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) definişte sănătatea ca integritate anatomică şi funcţională, capacitate de confruntare cu stresul fizic, biologic, psihic şi social, capacitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor şi morţii premature, comfort fizic, psihic, social şi spiritual, ca stare de bine.Ce este sanatatea (definitia OMS)?
Sunt 5 mari categorii. 1) factori de mediu (apa, aer); 2) stil de viata (exercitiu fizic, comport. sexual) 3) factori psihici (cognitii, emotii, raspuns la stres) 4) factori sociali (resurse socio-economice, politici sanitare) si 5) factori biologici (imunologici, genetici)Care sunt factorii care influenteaza starea de sanatate?
Biologica (anatomica, fiziologica), Socio-profesionala (roluri, aspiratii), Psihologica (cognitii, emotii) si Spirituala (valori, religie)Care sunt dimensiunile sanatatii?
●absenţa bolii, disfuncţiei şi dizabilităţii ● rezistenţă fizică şi fiziologică ● atitudinea pozitivă faţă de viaţă (a percepe sensul şi semnificaţia vieţii) ● asumarea controlului propriei vieţii ● acceptarea de sine ● relaţionare socială pozitivă ● stare subiectivă de bineCare sunt componentele sanatatii?
● sănătate optimă ● sănătate ● sănătate aparentă ● sănătate precară ● sănătate foarte precarăCare sunt gradele sanatatii?
Boala, ca şi sănătatea, este definită în mai multe moduri, în funcţie de perspectiva din care este privită: ● formă particulară de existenţă a materiei vii ● consecinţă a unor agenţi patogeni sau traumatici ● semne, simptome, disfuncţii ● abatere de la normă ● manifestarea eşecului în adaptareCe este boala?
Handicap, Deficienta, Dizabilitate si SuferintaCu ce termeni asociem boala?
Factori de: personalitate, comportamentali, cognitivi, contextuali,Care sunt predictorii starii de bine?
●Acceptare de sine ● Relaţii pozitive cu ceilalţi ● Autonomie ● Control asupra propriei vieţi ● Sens şi scop în viaţă ● Dezvoltare personalăCe presupune starea de bine?
Calitatea vieţii este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca percepţia subiectivă a poziţiei în lume în relaţie cu standardele şi aşteptările personale, standarde și așteptări care pot să reflecte diverse domenii de funcționare (ecologic, economic, cultural, fizic, psihic, social).Ce presupune calitatea vietii? (conform OMS)
Sunt 6: fizica, psihica, sociala, comportamentala, economica si independentaCare sunt dimensiunile calitatii vietii?
Mortalitatea este o măsură a stării de sănătate care se obține prin raportarea numărului de decese dintr-un an la numărul de decese din anii precedenți.Ce este mortalitatea?
Morbiditatea este o măsură a stării de sănătate care se obține fie prin calcularea prevalenței (numărul total al indivizilor din populație care suferă de o anumită boală) fie prin calcularea incidenței (numărul de cazuri noi dintr-o anumită boală).Ce este morbiditatea?
Un bun predictor este PIB-ul unei tari, dar exista si exceptii, care sunt explicate prin factori macro (natura sociala sau fizica)Prin ce explicam speranta de viata scazuta/crescuta a populatiei?