SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: 21) Veřejné rejstříky

Questions and Answers List

level questions: 21) Veřejné rejstříky

QuestionAnswer
Veřejné rejstříky= Informační systém veřejné správy, kam se zapisují zákonem stanovené údaje o osobách, o kterých to zákon stanoví (všechny PO a některé FO)
Druhy veřejných rejstříků● Spolkový rejstřík ● Nadační rejstřík ● Rejstřík ústavů ● Rejstřík společenství vlastníků jednotek ● Obchodní rejstřík ● Rejstřík obecně prospěšných společností => Veřejným rejstříkem se rozumí 6 taxativně vymezených rejstříků => VR je veden rejstříkovým soudem v elektronické podobě
Princip formální publicity● veřejný rejstřík je každému přístupný, každý má právo do něj nahlížet, pořizovat si z něj opisy a výpisy (výjimkou je rodné číslo, které se nezveřejňuje, pokud není součástí listin)
Princip materiální publicity= zákon chrání každého, kdo důvěřuje údajům zapsaných ve VR a obsahu listin ve Sbírce listin ● Pozitivní – skutečnosti, zapsané v obchodním rejstříku, jsou účinné vůči třetím osobám až ode dne zveřejnění ● Negativní – nebyla-li některá skutečnost do VR zapsána, ačkoliv tam zapsána být měla, tak zapsané skutečnosti by v takovém případě byly účinné vůči třetím osobám, přestože by neodpovídaly skutečnosti.
Právní účinky zápisů ve veřejném rejstříku● Konstitutivní zápis - má za následek vznik, změnu nebo zánik určitého právního stavu. (např.: Zápis vzniku či zániku obchodní společnosti) ● Deklaratorní zápis – právní účinky nastávají již na základě právní skutečnosti před zapsáním do VR. (Změna člena orgánu PO)
Rejstříkové řízení (ve věcech VR, o zápisu do VR, patří mezi nesporná řízení)● Je vedeno rejstříkovými soudy – krajské soudy (pro Prahu a Středočeský kraj - Městský soud v Praze). Příslušný rejstříkový soud = krajský soud, v jehož obvodu je obecný soud osoby => obecným soudem těchto osob je okresní soud ● Řízení ve věcech veřejného rejstříku se zpravidla zahajuje na návrh; má-li však být dosažená shoda mezi zápisem a skutečným stavem, lze řízení zahájit i bez návrhu. ● Návrh na zápis musí být podán prostřednictvím tzv. inteligentních formulářů - elektronické, podpis na formuláři musí být úředně ověřen (u elektronického návrhu musí obsahovat elektronický podpis), musí být podán oprávněnou osobou, musí být srozumitelný a obsahovat potřebné náležitosti. Poté jsou zaslány rejstříkovému soudu.
Povinnost zapsané osoby vůči veřejnému rejstříku● vedení aktuálních informací, podat návrh na zápis do 15 dnů ode dne, kdy došlo k nějaké změně. Pokud toto daná osoba nesplní, zahájí soud řízení a pokud daná osoba nesplní svou povinnost ani v dodatečné lhůtě, může dostat pořádkovou pokutu nebo může dojít až k zrušení PO
Obchodní rejstřík=rejstřík, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje, jež se týkají podnikatelů či organizačních složek Veden u krajských soudů, v Praze u městského soudu. Každý má právo do něj nahlížet a pořizovat si výpisy, ovšem za příslušný soudní poplatek
Subjekty zapisované do obchodního rejstříkuPouze osoby zapsané do OR mají obchodní firmu, mohou zřídit odštěpený závod a mít prokuristu. ● Zapisují se tam: obchodní společnosti, družstva a subjekty, u kterých to upravuje zákon (např. státní podniky), zahraniční FO s bydlištěm nebo PO se sídlem mimo EU podnikající na území ČR, FO s vysokým obratem ● Obsah zápisu: název, sídlo, předmět činnosti, právní forma, orgány + u a.s. a s.r.o.: výše základního kapitálu.
Sbírka listin● = Součást veřejného rejstříku, obsahující důležité listiny týkající se jednotlivých subjektů (zakladatelská listina, společenská smlouva, účetní závěrky, podpisové vzory statutárních orgánů atd.) ● nahlížet do ní může každý ● zapisované osoby sem zakládají zákonem stanovené listiny