SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: 41) Zneužití části hospodářské soutěže

Questions and Answers List

level questions: 41) Zneužití části hospodářské soutěže

QuestionAnswer
Hospodářská soutěž= soutěž, která existuje v různých formách a podobách na všech trzích (konkurence) Více subjektů se v ní snaží dosáhnout určitých hospodářských výhod (vyšší zisk, prosazení nových výrobků). Nabídka převažuje nad poptávkou.
Podmínky● Na příslušném trhu musí být více než jeden účastník. ● Demokratické, svobodné a ekonomické tržní prostředí. ● Účastníkům musí být účast a podmínky ostatních účastníků známy (= transparentní trh) ● Soutěž nesmí být vyloučena objektivními příčinami (krize, válka aj.)
Funkce● Soutěž mezi dodavateli – vede k vyšší kvalitě nabízených produktů, ke snížení ceny a k optimální alokaci zdrojů. ● Soutěž mezi odběrateli – soutěž mezi odběrateli může vést ke zvyšování ceny a snížení kvality produktu.
Druhy hispodářské soutěže● Setkání účastníků na stejném trhu - Horizontální – účastníci jsou na stejné fázi ekonomického procesu, označujeme je jako konkurenty. - Vertikální – účastníci jsou navzájem v různém ekonomickém postavení (např.: mezi výrobcem a distributorem). ● Nesetkání účastníků na stejném trhu - Konglomerátní – účastníci se na tomtéž trhu nesetkávají, ale ovlivňují soutěžním chování druhého a to: ▪ Výrobkově – např.: cena aut ovlivní cenu autodoplňků. ▪ Teritoriálně – dovoz výrobku do jiné země může ovlivnit vznik potřeby jiných výrobků i jejich cenu
Ochrana hospodářské soutěže - soutěžní právo● = Soubor právních norem veřejného i soukromého práva upravujících společenské vztahy týkající se hospodářské soutěže. ● Základní funkcí je zajišťovat podmínky pro fungování efektivní soutěže; a to jak z hlediska její struktury, tak i chování účastníků ● Soutěžní právo spadá jak do práva soukromého (právo proti nekalé soutěži) tak do práva veřejného (kartelové právo, ochrana spotřebitelů před klamáním)
Systém soutěžního práva – kartelové právo● zaměřeno proti narušení struktury soutěže, z pohledu „makrosféry“ ekonomiky (veřejné právo). ● Řeší odpovědnost soutěžitele vůči státu ● Zahrnuje čtyři typy narušení soutěže – dohody narušující soutěž, zneužití dominantního postavení, spojování soutěžitelů a nedovolené zásahy orgánu do veřejné správy do hospodářské soutěže o Jeho aplikace přísluší Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (může nařídit opatření k nápravě či uložit pokutu) - v Brně, v čele je předseda jmenovaný prezidentem na 6 let.
Systém soutěžního práva – Právo proti nekalé soutěži– zaměřeno na „mikrosféru“ ekonomiky (soukromé právo). ● Zajišťuje nápravu mezi soutěžiteli navzájem, popř. mezi spotřebitelem a soutěžitelem.
Nekalá soutěž● Právo proti nekalé soutěži – 2. část soutěžního práva. Patří do práva soukromého, resp. obchodního. ● = Delikt - Jednání v hospodářské soutěži, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a může přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo spotřebitelům. Jednání rušitele nemusí být zaviněné (úmyslné). ● Soutěžitelé – FO nebo PO, musí mít vždy právní subjektivitu (na rozdíl od kartelového práva), nemusí být podnikateli, ale mohou soutěž svou činností ovlivňovat ● Nekalá soutěž není prvotně „nezákonná“, ale nekalá a o její nezákonnosti (nekalosti) v konkrétním případě rozhoduje soud.
Generální klauzule● Zavádí pojem „dobré mravy soutěže“, který není v zákoně nikde definován, což umožňuje postihovat širokou škálu protisoutěžního jednání různého druhu.
Újma soutěžitelů či spotřebitelů● Škoda (materiální újma) včetně ušlého zisku, újma nehmotná, na pověsti. ● Nemusí nastat, stačí, když hrozí. ● Poškozen může být i spotřebitel a i to je postihováno.
Zvláštní skutkové podstaty nekalé soutěže ● Pojmenované skutkové podstaty● Rozhoduje se o nich podle generální klauzule, zda jsou nekalou soutěží či nikoliv ● Klamavá reklama, klamavé označení zboží a služeb, vyvolání nebezpečí záměny, parazitování na pověsti, podplácení, zlehčování, srovnávací reklama, porušování obchodního tajemství
Zvláštní skutkové podstaty nekalé soutěže ● Nepojmenované skutkové podstaty● Nejsou v zákoníku výslovně uvedeny ● Využití zákazníka pro získání dalšího zákazníka (lavina)
Uplatňování práva postiženého nekalou soutěží● nárok zdržovací (např. zákaz opětovného vysílání závadné reklamy) ● nárok odstraňovací (stažení výrobku z trhu) ● nárok na náhradu škody (včetně ušlého zisku)
Kratelové právo= Soubor právních norem, které upravují vztahy vznikající při narušení hospodářské soutěže dohodami soutěžitelů, zneužitím jejích dominance, jejich spojováním nebo zásahy orgánů veřejné správy.
Kartel● Kartel = Forma obchodní dohody mezi soutěžiteli, která narušuje hospodářskou soutěž; cílem kartelu je omezení, nebo vyloučení konkurence a maximalizace zisku celého odvětví. V ČR jsou tyto dohody zakázané a neplatné
Kartelové právo EU– má-li na území ČR či jiného státu EU narušení soutěže „evropský rozměr“ – v těchto případech dochází k úzkému propojení evropského a národního práva. Aplikuje ho Komise, respektive její Generální ředitelství pro soutěž.
Legální kartel= Organizace zemí vyvážející ropu (OPEC).
Soutěžitelé● FO a PO, které mají právní subjektivitu ● Koncerny (seskupení soutěžitelů), které nemají právní subjektivitu ● Osoby či seskupení, které se neúčastní, ale mohou ji svou činností ovlivňovat
Relevantní trh● Konkrétní trh, v jehož rámci soutěž probíhá ● Důležité vymezení konkrétního relevantního trhu v posuzovaném případu, v jehož rámci lze počítat tržní podíl, hledisko dominance či dohody.
Hlediska relevantního trhu● Hledisko věcné (výrobkové) – např.: cena aut ovlivní cenu autodoplňků. ● Hledisko teritoriální – dovoz výrobku do jiné země může ovlivnit vznik potřeby jiných výrobků i jejich cenu
Omezení působení kartelového práva● Jsou vyňaty tzv. veřejné podniky – poskytují služby obecného hospodářského významu (jejich působnost je daná zákonem).
Dohody narušující hospodářskou soutěž● Dohody, které vedou, nebo mohou vést k narušení hospodářské soutěže, jsou absolutně neplatné a zakázané.
Forma dohody narušující hospodářskou soutěž● Dohody soutěžitelů ● Rozhodnutí sdružení soutěžitelů ● Jednání soutěžitelů ve vzájemné shodě Může se jednat o dohody: ● Horizontální – účastníci jsou na stejné fázi ekonomického procesu ● Vertikální – účastníci jsou navzájem v různém ekonomickém postavení
Zneužití dominantního postaveníVzniká tehdy, když soutěžitel (nebo skupina soutěžitelů) má tržní sílu, která umožňuje ve značné míře chovat se nezávisle na jiných soutěžitelích nebo spotřebitelích. Může být individuální či kolektivní.
Skutkové podstatty zneužití dominantního postavení● Diskriminace partnerů na trhu. ● Spekulace s omezováním výroby či prodeje. ● Dlouhodobé nabízení nebo prodej za nepřiměřeně nízké ceny, ……
Spojování soutěžitelůPokud je koncentrace na trhu narušena spojením jednoho soutěžitele s jiným. ● Fúze. ● Nabytí podniku jiného soutěžitele. ● Nabytí kontroly nad podnikem jiného soutěžitele.
Řízení před úřadem pro ochranu hospodářské soutěže● Obecně probíhá podle správního řádu. ● Účastníkem je ten, o jehož právech má být rozhodnuto. ● Řízení je zahájeno na návrh účastníka. ● Účastníci jsou povinny podrobit se šetření. ● Sankce jsou buď opatření k nápravě, různé zákazy, příkazy nebo pokuta.