SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start


From course:

8 Anatomie in vivo bovenste extremiteiten

» Start this Course
(Practice similar questions for free)
Question:

Wat is de musculus sternocleidomastoideus?

Author: Anne aan den Toorn



Answer:

Tweekoppige spier in het halsgebied met aanhechting aan de schoudergordel - Sternale kop, die met een stevige ronde pees aanhecht op de voorzijde van het manubrium sterni - Claviculaire kop, die musculeus aanhecht op de clavicula - Het is een homolaterale lateroflexor. Dat wil zeggen dat de buiging van het hoofd wordt veroorzaakt door de spier die aan de kant ligt waarheen de buiging gericht is. De spier is daarentegen een heterolaterale rotator. Dat wil zeggen dat de rotatie van het hoofd wordt veroorzaakt door de spier die aan de tegenovergestelde zijde ligt van waarheen de rotatie gericht is - De groef die ontstaat tussen de m. trapezius , de m. sternocleidomastoideus en de clavicula heet de fossa supraclavicularis major.


0 / 5  (0 ratings)


tweekoppige spier in het halsgebied met aanhechting aan de schoudergordel
- Sternale kop, die met een stevige ronde pees aanhecht op de voorzijde van het manubrium sterni
- Claviculaire kop, die musculeus aanhecht op de clavicula
- Het is een homolaterale lateroflexor. Dat wil zeggen dat de buiging van het hoofd wordt veroorzaakt door de spier die aan de kant ligt waarheen de buiging gericht is. De spier is daarentegen een heterolaterale rotator. Dat wil zeggen dat de rotatie van het hoofd wordt veroorzaakt door de spier die aan de tegenovergestelde zijde ligt van waarheen de rotatie gericht is
- De groef die ontstaat tussen de m. trapezius , de m. sternocleidomastoideus en de clavicula heet de fossa supraclavicularis major.
1 answer(s) in total