SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Psihologija kot znanost 3

Questions and Answers List

tretji del - zelena

level questions: Psihologija kot znanost 3

QuestionAnswer
Kaj uporabljamo za raziskovanje?Za raziskovanje uporabljamo različne metode, ožje in podrobnejše postopke pa imenujemo tehnike. Tehnike so specifični načini za vsako metodo.
Kako se delijo metode psihologije?1 eksperimentalna metoda 2 neeksperimentalna/opisna metoda -študija primera -korelacijska raziskava -opazovanje: 1. introspekcija, 2.ekstraspekcija
Kaj je psihološki eksperiment?Psihološki eksperiment je metoda, kjer iščemo odgovore na vprašanja o vzroku in posledicah. Psiholog načrtuje in izvede eksperiment ter namerno spreminja dejavnike/pogoje. Nato opazujemo kako ta pogoj vpliva na pojav. Pri tem skušamo nadzorovati čim več motečih dejavnikov, saj lahko vplivajo na rezultate. Eksperiment je lahko naravni ali laboratorijski.
Kakšne vrste spremenljivk poznaš?1. neodvisna spremenljivka: jo namerno spreminjamo (uporaba telefona) 2. odvisna spremenljivka: jo merimo (število trkov), neodvisna s. vpliva nanjo 3. moteča spremenljivka: želimo se je znebiti (vročina, stres, …)
Kaj je eksperimentalna in kaj kontrolna skupina?Eksperimentalna skupina je tista, na katero deluje dejavnik, ki nas zanima (telefon). Kontrola skupina pa je tista, na katero dejavnik ne vpliva. Da dobimo rezultate ter ovržemo/podpremo hipotezo podatke obeh primerjamo.
Kako delimo neeksperimentalno/opisno metodo in kdaj jo uporabimo.Razdelimo jo na študijo primera, korelacijsko raziskavo in opazovanje, ki se razdeli še na introspekcijo in ekstraspekcijo. Uporabljamo jo, kadar ne moremo eksperimentirati (ljubezen).
Opiši introspekcijo.~ gledanje navznoter ~ samoopazovanje duševnih procesov ~ dostopno le nam ~ slabost: lahko je subjektivno in na to se ne moremo zanašati pri dojenčkih, otrocih in živalih
Opiši ekstraspekcijo.~ gledanje navzven ~ opazovanje zunanjih pojavov - vedenja ~ negativno: ne opazujemo duševnih procesov, ampak le rezultat - vedenje in da lahko prisotnost opazovalcev vpliva na obnašanje ~ pozitivno: je objektivno, lahko je več opazovalcev in je uporabno tudi pri dojenčkih, otrocih ter živalih
Opiši korelacijske raziskave in študijo primera, nato s čim si pomagamo pri takšni raziskavi.Korelacijska raziskava: raziskujemo, v kakšnem odnosu sta dva pojava, graf - naraščanje/upadanje enega/drugega Študija primera: spremljamo posameznika in preučujemo njegov odziv na okolje, način pogovora, odzive, funkcioniranje, … Pri korelacijski raziskavi in študiji primera si pomagamo z vprašalniki, psihološkimi testi in ocenjevalnimi lestvicami.
Razloži, kaj so sestavni deli ankete in vprašalnika.Anketa je sestavljena iz vprašalnikov, so v pisni obliki in sestavljeni iz treh tipov vprašanj (odprt, zaprt in kombiniran). Sprašuje po mnenju, stališčih, vrednotah in interesih določene skupine ljudi. Anketa mora imeti določeno tematiko in jasna ter natančna navodila. Pomembno je, da poznamo predmet raziskovanja, ciljno skupino in kako anketo izvedemo. Psihološki/psihometrični testi so posebna vrsta vprašalnikov: vprašalnik osebnosti. Delimo jih na teste sposobnosti in teste osebnosti. Pri testih moramo imeti določene normo oziroma standarde. Morajo imeti določene značilnosti: VELJAVNOST (meri, kar mora meriti), ZANESLJIVOST (pri ponovitvi dobimo podobne rezultate), OBČUTLJIVOST (ločiti med dvema podobnima posameznikoma) in OBJEKTIVNOST (brez osebnega mnenja). Ocenjevalne lestvice, poznamo tri vrste: opisne, številske in grafične. Pri vsaki mora biti jasno določeno, kaj nekaj pomeni (npr. 1 je zalo malo, 5 je zelo veliko).