SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Občutenje in zaznavanje 3

Questions and Answers List

tretji del - vijolična

level questions: Občutenje in zaznavanje 3

QuestionAnswer
Kaj je zaznavna organizacija?Zaznavna organizacija je proces organizacije zaznav v smiselno celoto.
Opiši načelo lika in podlage.To je osnovno načelo. Čutno polje sestavljata lik in podlaga. Razvijemo ga že v otroštvu in deluje na vseh področjih zaznavanja (vidno, tipno, slišno, vonjalno).
Poišči razlike med likom in podlago.1 lik je jasen in razločen, podlaga je nejasna in nerazločna 2 lik ima obliko, podlaga nima oblike 3 lik leži na podlagi 4 lik ima rob, podlaga ga nima 5 lik zajema manjši del čutnega polja, na podlago nismo pozorni
Opiši načelo združevanja.Načelo združevanja oziroma grupiranja pojasnjuje, kako zaznavamo celote oziroma kako združujemo elemente v smiselne celote. Poznamo več načel združevanja: načelo podobnosti, načelo bližine in načelo zaprtosti.
Opiši vsako od načel združevanja.1 načelo podobnosti: podobne elemente zaznamo kot celoto, na podlagi barve ali velikosti (nogomet, pevski zbor) 2 načelo bližine: elemente, ki so (časovno, prostorsko) blizu en drugemu, zaznamo kot celoto (koncert, pesem) 3 načelo zaprtosti: elemente zaznavamo tako, da je celota videti zaprta in popolna (digitalne ure, vremenska napoved)
Povej, kar veš o zmotnih zaznavah.Zgodi se, ko nas čuti zavedejo. Med zmotne zaznave uvrščamo iluzije in halucinacije.
Opiši iluzije.Iluzije so zmotne zaznave, pri katerih dražljaje iz okolja napačno organiziramo in interpretiramo. Nanje lahko vplivajo psihološki dejavniki: intenzivna čustva (strah, pričakovanje), prepričanja, želje in potrebe, predvsem v oteženih okoliščinah zaznavanja (na primer v mraku sli temi - kino grozljivka, hrupu). Nanje pa lahko vplivajo tudi fizikalni dejavniki. Na primer: veslo v vodi, odsev v luži, luna in oblaki, …