SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1

Questions and Answers List

level questions: Level 1

QuestionAnswer
TERAPÖTİKTedavi edici etkisi olan
KALICI ÜRÜN KAYDITamamlandıktan sonra ardında kalıcı bir ürün bırakan davranışların ardında bıraktığı ürünün ölçülmesi yoluyla davranış ölçümünde kullanılan kayıt tekniğidir.
ORİJİNX ekseni ile Y ekseninin kesişim yeri 0 noktasıdır.
İKİLİ İZLERLİKDavranış ile davranış sonrası uyaran arasındaki ilişkidir.
TEPKİ SINIFIFarklı davranış biçimlerinin aynı işleve hizmet etmesidir.
AŞAMALI YARDIMÖğretim esnasında kullanılmakta olan fiziksel ipucunun zamanla yoğunluğunun ve türünün silikleştirilerek, bireyin bağımsızlaşmasının sağlandığı bir silikleştirme sürecidir.
BAŞLAMA DÜZEYİ EVRESİBağımsız değişken uygulanmadan önce bireyin bağımlı değişken performansını belirlemek için bağımlı değişken üzerinde yürütülen ve tekrarlı gözlemleri içeren çalışma evresidir.
BECERİ ANALİZİBirden fazla davranıştan oluşan karmaşık ya da zincirleme davranışların daha kolay öğrenilmesini sağlamak için beceriyi küçük ve öğretilebilir basamaklara ayırmak ve daha sonra bu basamakları gerçekleştirilme düzeyine göre dizmektir.
DENEYSEL KONTROLBağımlı değişkendeki değişikliğin yalnız bağımsız değişkenden kaynaklandığının ortaya konmasıdır.
GÜDÜLEYİCİ İŞLEMLERAnlık olarak değişiklik göstererek organizmayı etkileyen çevresel olay, işlem ya da uyaranlardır.
HEDEF DAVRANIŞDavranış analizi sürecinde üzerine odaklanılan ve değiştirilmek istenilen davranıştır.
MODEL İPUCUÖğrenciye doğru tepkinin ne olduğu uygulamacı tarafından aynen gösterilmesidir.
OLAY KAYDIDavranışın kaç kez gerçekleştiğini belirleyerek kaydetmeyi sağlayan bir kayıt tekniğidir.
OTOMATİK PEKİŞTİRMEHerhangi bir aracı olmaksızın davranışın kendiliğinden pekiştirme etkisi göstermesi durumudur.
ÖRTÜŞMEBirbirlerini takip eden evrelerde ki verilerin aynı veri aralığına düşme derecesini belirtir.
PROBLEM DAVRANIŞBireyin kendisinin ya da diğer bireylerin öğrenmesine engel olan sosyal ilişkileri ve etkileşimi olumsuz biçimde etkileyen bireyin kendisine ya da başkalarına zarar veren davranışlardır.
TAM FİZİKSEL İPUCUUygulamacının öğrencinin vücudu üzerinde tam anlamıyla bir hakimiyeti olduğu ve öğrenciyi tamamen kavrayarak hata olasılığını en aza indirmeyi amaçlayan ipucudur.
ZAMAN ARALIĞI KAYDIDavranışın ne kadar gerçekleştiğini saymak yerine, gözlem süresinde davranışın gerçekleştiği zaman aralıklarını sayarak davranışın oluşumunun kaydedildiği bir tekniktir.
UYARAN TRANSFERİBelirlenmiş bir hedef uyaranın varlığında davranışın oluşumunun kaydedildiği bir tekniktir.
TEK FIRSAT TEKNİĞİÖğrenciye beceri basamaklarını sergilemesi için yalnızca tek bir fırsatın sunulduğu ve öğrencinin ilk yanlış tepkisinde değerlendirmenin sonlandırılarak sonraki basamaklar için performans fırsatlarının ortadan kaldırıldığı değerlendirme tekniğidir.
TEK DENEKLİ DENEYSEL ARAŞTIRMALARBir uygulamanın etkililiğinin, bir denekten ya da denek grubundan standart koşullar altında tekrarlanan ölçümler alınarak ve her bir denek ya da denek grubunun kendi içerisinde değerlendirildiği araştırmalardır.
PARÇALI ZAMAN ARALIĞI KAYDIDavranışın zaman aralığında en az bir kez olacak biçimde gerçekleşmesi durumunda kullanılan zaman aralığı kayıt türüdür.
ÖNCÜL- DAVRANIŞ- SONUÇDavranış ortaya çıkmadan önce gerçekleşen öncülü, öncülün varlığında meydana gelen davranışı ve davranışın ardından ortaya çıkan, genellikle davranışın devam etmesine ya da ortadan kalkmasına neden olan sonucu içeren bir zincirdir.
SABİT ZAMAN ARALIĞI ZİKZAĞISabit zaman aralıklı pekiştirme tarifesi kullanılırken davranışta görülen azalış ve artış şeklindeki değişimdir.
İLERİ ZİNCİRLEME TEKNİĞİZincir becerilerin beceri analizindeki ilk basamaktan başlanarak sırayla değerlendirilmesi yada öğretilmesidir.
DAVRANIŞSAL OLMAHedef davranışın yerine getirilip getirilmediğini tespit edebilmek için davranışın gözlenebilir ve ölçülebilir olmasıdır.
DOĞAL ORTAMDA GÖZLEMBireyin, gün içinde bulunduğu ortamda ve doğal rutini içerisinde gözlenmesidir.
KENDİNİ DEĞERLENDİRMEBireyin kendisinin, hedef davranışa ilişkin sergilediği performansı irdelemesi yani, hedef davranışı belirlenen ölçüte uygun düzeyde gerçekleştirip gerçekleştirmediğine ilişkin karar vermesidir.
MOLAProblem davranışın sergilenmesinden hemen sonra davranışı sürdüren pekiştireçlerden öğrenciyi soyutlamaktır.
ETKİNLİK PEKİŞTİRECİPekiştirici uyaran işlevi gören bilgisayar oyunu oynama, salıncakta sallanma ya da resim yapma gibi etkinliklerdir.