SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Kapitel 17

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Kapitel 17

QuestionAnswer
Beskriv följande begrepp: - projekt - projektledning - effektmål - projektmål- projekt Utförandet av en arbetsuppgift under en begränsad tid. - projektledning Består av projektledaren som planerar projektet och delegerar arbete till medarbetarna. - effektmål Det önskade resultat som ska åstadkommits av projektet enligt uppdragsgivaren. - projektmål Projektledarens formulering av effektmål, omformulerat för att förstå vad som behöver uppnås för att uppnå effektmålet.
Redogör för projektmålets tre dimensioner.Illustreras oftast inuti en triangel och består av: Tid Prestation Kostnader/intäkter
Redogör för typiska förändringar i projektmålen under projektprocessen.Ifall man tiden är en viktigt faktor så kan man komma att behöva förändra på kostnader för att kunna hinna med. T.ex betala dyrare för en snabbare maskin eller fler arbetstimmar.
Beskriv projektlivscykelns olika faserDen består av fyra olika faser: - Fas 1, initieringsfasen: Projektledare utses, resurser och kompetens specificeras, målformuleringen och intressenter identifieras. - Fas 2, förberedelsefasen: Vidareutveckling om vad som ska åstadkommas i projektet. Projektarbetet planers och man fastställer riktlinjer. En av de svåra sakerna är att konkretisera projektuppgiften och vilket effekt uppdragsgivaren egentligen vill åstadkomma. - Fas 3, genomförandefasen: Realisering av projektresultatet och vanligtvis ingår det flest medarbetarna för den här delen då både arbete utförs men även planering för att bemöta ny problem som uppstått på vägen. - Fas 4, avslutandefasen: Projektets resultat iordningställs för att kunna lämnas över till uppdragsgivaren.
Beskriv begreppet ackumulerade resursförbrukning.Den totala mängden resurser som har förbrukats under projektets gång. Oftast i form av pengar, t.ex lön
Redogör för följande projektledningens möjlighet att påverka slutresultatet i olika skeden av projektlivscykeln.Möjligheten att påverka slutresultatet följer ett bakochfram vänt S motsatt till ackumulerade resursförbrukningen. Desto senare i faserna man kommer desto svårare är det att påverka. Ifall kostar 1kr att ändra i fas 2, så är det motsvarande 10 kr i fas 3 och 1000kr i fas 4.
Vilka är syftena med att genomföra vissa arbetsuppgifter i form av en projektorganisationFör att möjliggöra att man får den rätta kompetensen och erfarenheten som krävs för det specifika projektet.
Illustrera en typisk struktur för en projektorganisationDen klassiska linje-stabsorganisationen.
Beskriv följande roller i en projektorganisation: - projektledare - styrgrupp - projektägare - referensgrupp- projektledare Motsvarande VD i ett företag, ansvarig för projektet och delegerar arbetsuppgifter till medarbetarna. - styrgrupp Som en styrelse för projektorganisationen, de tar beslut om projektets ramar, resursåtgång samt följer upp kring projektledarens utförande. - projektägare En chef till projektledaren, brukar oftast vara projektägare för flertal projekt och är den som är ansvarig ibland för hela projekt. - referensgrupp En grupp av experter samt folk med viktigt kompetens som finns som stöd för projektledaren och medarbetarna.
Beskriv hur ett fungerande projektmål bör vara utformat för att det ska vara ett användbart verktyg för projektledare.Bör vara utformat enligt SMART modellen. Då sådana mål är enkla att förstå, också kopplade till tid samt enkla att kontrollera ifall det blivit utförda.
Vad är syftet med att indela projektets genomförande i olika faser?Då kan man tydligare dela upp målet i flera delar, vilket gör det lättare att kontinuerligt se ifall man ligger i fas (no pun intended ;D ).
Vad är syftet med att många företag väljer att införa standardiserade projektmodeller?Genom att använda sig av en standardiserad projektmodell så blir det lättare för ny eller oerfarna projektledare att strukturera upp arbetsuppgifterna för medarbetarna samtidigt som det då sätter en standard som är lätt att följa bland alla projekt.
Vilka steg ingår i arbetsgången vid systematisk projektplaneringDet är totalt 7 st: 1. Formulera projektmål 2. Bryta ner målen i aktiviteter 3. Identifiera beroenden mellan aktiviteterna 4. Fastställa ordningen mellan dem 5. Fastställa tider för aktiviteter 6. Beräkna totala utförandetid och resursåtgång 7. Fastställa ansvaret för aktiviteter.
Redogör för följande nedbrytnings sätt för tekniska projekt: - PBS - WBS- PBS Står för Product Breakdown Structure och beskriver projektresultatet i flera delar. - WBS Står för Work Breakdown Structure och beskriver arbetsåtgången för hela projektet i aktiviteter och delaktiviteter.
Redogör för följande planeringsmetoder: - Gantt-schema - PERT - CPM- Gantt-schema Schema som illustrerar vad som behöver göras, när det ska påbörjas, hur långt det har kommit vid specifika tidpunkter samt vilket ordning allt ska göras. - PERT En metod för en nätplan som behandlar: Första planeringsstegen handlar om att definiera aktiviteterna, vilka aktiviteter som är beroende av varandra, baserat på beroende ställa upp ordningsföljden och sist bestämma tids- och resursåtgången för varje aktivitet. - CPM En metod för en nätplan som behandlar: Första planeringsstegen handlar om att definiera aktiviteterna, vilka aktiviteter som är beroende av varandra, baserat på beroende ställa upp ordningsföljden och sist bestämma tids- och resursåtgången för varje aktivitet.
Beskriv vad en projektbudget är.Projektbudget är den mängd kapital som projektet har att röra sig med.
Redogör för principerna för dispositionsbokföringMan bokföra kostnader samt bundna kostnader för att enklare se hur mycket kvar av budget man har.
Beskriv resultatvärdesmetoden.Fett oklar beskrivning men det närmaste jag kommer är: Resultatvärdemetoden utgår från den tidsfördelade projektbudgeten vilken jämförs med ekonomiskt utfall, dvs rapporterade kostnader för utfört arbete. Bättre förklaring finns på sida 447.