SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Kaan Bilen_Uda flashcard

Questions and Answers List

UDA

level questions: Kaan Bilen_Uda flashcard

QuestionAnswer
DavranışOrganizmanın yaptığı, doğrudan ölçülebilen , gözlenebilen herhangi bir şeydir. Davranış analizi süreci sonunda değiştirmeyi hedeflediğimiz değişkendir.
PekiştireçOrtama eklenip çıkarıldığı zaman bir davranışın yapılma sayısını ve sıklığını arttıran, azaltan uyarıcılara pekiştireç denir.
Birincil pekiştireçBirincil pekiştireçler doğal olarak oluşur ve öğrenilmeleri gerekmezler örnekleri; su ,uyku gibi temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan şeyleri içerir.
MolaMola uygun davranışın ardından belirli bir süre pekiştirme kaynaklarından uzaklaştırılmasıdır. Mola temelde iki biçimde uygulanır. Pekiştireçlerin çocuktan uzaklaştırılması Çocuğun pekiştirme kaynaklarından uzaklaştırılması.
UyaranOrganizmanın kendi davranışlarını da içeren herhangi bir fiziki olay ya da durumdur.
SönmeBir davranış sürdüren pekiştireçin geri çekilmesiyle , davranışın sergilenme sıklığında , süresinde ya da şiddetinde azalma olmasıdır.
ÖncülDavranıştan hemen önce meydana gelen olaylar ya da davranışlardır. Öncül davranışa katkıda bulunabilecek her şeydir.
Olumlu pekiştirmeBir davranış sergilendikten hemen sonra hoşa giden bir uyaran sunulmasıyla o davranışın ilerde tekrar ortaya çıkma olasılığını arttırmaktır.
Olumsuz pekiştireçOrtamda bulunana itici bir uyaranın çekilmesi sonucunda hedef davranışın ileride gerçekleşme olasılığının artmasıdır.
İpucuÖğrencinin tepkide bulunmasından önce uygulamacı tarafından bireyin doğru tepkide bulunma olasılığı üzere sunulan yardımdır.
Hedef davranışSosyal önemi olan ve değiştirilmesi hedeflenen davranıştır. Örnek; Öğrencinin sınıfta yerinde oturması
Klasik koşullanmaRefleks olarak adlandırılan ve doğuştan gelen uyaran-tepki ilişkisine dayanan bir koşullanma biçimidir.
Sosyal pekiştireçSosyal Pekiştireç : Bireyi sosyal açıdan onurlandıran pekiştireçlerdir. Sözel ifade ve beden hareketleri şeklindedir. Gülümseme, aferin , tebrik etme, övme, sarılma, kucaklama gibi..
Fiziksel ipucuFiziksel yardım, eğitime başlanırken, genellikle ilk olarak kullanılan yardım tekniğidir. Çocuğun yapamadığı veya yaparken çok zorlandığı davranışların öğretilmesinde kullanılır. Davranışın öğretilmesi esnasında, eğitimci çocuğun gerekli organından tutarak davranışı yaptırır.
KoşullanmaEtkileri pekiştirme sürecine bağlı olan tepkiler ve çevresel olaylar arasındaki etkileşimleri içeren bir davranış değiştirme sürecidir.
Sözel ipucuÖğrencinin doğru tepki vermesi için öğretmenin, öğrenciden yapması istediği davranışı sözel olarak ifade etmesidir.
Uyaran kontrolüDavranışın sıklığının , süresinin ,bekleme süresinin ya da büyüklüğünün davranış öncesi uyaranın varlığında ya da yokluğunda değişiklik göstermesidir.
Problem davranışÇocuğun eğitim almasını, sosyal becerilerini geliştirmesini engelleyen ve bulunduğu ortamı kötü etkilemesine sebep olan bu davranışlar problem davranış olarak adlandırılır.
GözlemBireyi doğrudan gözleyerek ,bireyin neleri tercih ettiğini neleri yapmaktan hoşlandığını belirlemek mümkündür .Gözlemler iki şekilde gerçekleştirilebilir; doğal ortamda gözlem, yapılandırılmış ortamda gözlem.
Sembol pekiştireçBireye , arttırılmak istenen davranışın hemen ardından ,kendi başına pekiştireç olma özelliği taşımayan sembollerin verilmesi ve bu sembollerin daha önceden belirlenmiş sayıya ulaştığında birey için pekiştireç olan başka uyaranla değiştirilmesidir.
Pekiştirme tarifeleriPekiştirmenin yapılma sıklığına ve / veya zamanına ilişkin örüntüleri ortaya koyan sisteme ya da başka bir ifadeyle davranışla pekiştireçin sunulması arasındaki ilişkiyi betimleyen kurallara pekiştirme tarifesi denilir.
Bekleme süresiBir uyaranla davranışın başlaması veya tamamlanması arasında geçen süre .
Olumlu cezaBir davranışı izleyen durumda hoşa gitmeyen hatta bireyda hoşnutsuzluk yaratabilecek bir uyaran eklenmesiyle davranışın ilerde tekrar ortaya çıkma olasılığını azaltmaktır.
Edimsel koşullanmaİstenilen bir şeyi elde etmek ya da hoşlanılmayan bir şeyden kaçınmak amacıyla yapılan ve çevrede bir şekilde değişikliğe yol açan davranıştır.
Otomatik pekiştirmeHerhangi bir aracı olmaksızın davranışın kendiliğinden pekişme özelliği göstermesi otomatik pekişme ya da sosyal olmayan pekişme olarak ifade edilir.
İkincil pekiştireçlerYaşamsal gereksinimleri karşılamaya yönelik olmayan ve bireyler üzerinde olumlu etki yaratan pekiştireçlerdir.
Dışsal uyaranUyaranlar organizmanın kendi dışında oluşuyorsa dışsal uyaran olarak adlandırılır.(siren sesi, birinin bize seslenmesi).
Model ipucuModel ipucu öğretici beceriyi aşamalara ayırdıktan sonra öğrenciyi yanına alarak yapar ve öğrencinin taklit etmesini sağlar. önce öğretmen yapar ve kendisini izletir şimdi sıra sende diyerek öğrenciye yaptırır bu işleme model ipucu adı verilir.
Beceri analiziBeceri analizi, becerinin sıralı parçalara bölünmesini, izolasyonu, tanımlamayı ve tüm gerekli alt konuların sıralanmasını içeren ve öğrenildiği zaman öğrencinin en son davranışı yapmasını sağlayacak olan bir yöntemdir.
Ayırt edici uyaranBelirli bir uyaranın varlığında çocuğun tahmin edilebilir bir tepkide bulunmasıdır. Tahmin edilebilir tepkiye yol açan uyarana ayırt edici uyaran denir.