SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1

Questions and Answers List

level questions: Level 1

QuestionAnswer
Klasik koşullamaRefleks olarak adlandırılan ve doğuştan gelen uyaran-tepki ilişkisine dayanan bir koşullama biçimidir. Aralarında daha önce ilişki bulunmayan bir uyaranla tepki arasında ilişki kurulmasıdır.
Edimsel KoşullamaOrganizmanın çevreyle etkileşime geçmesiyle davranışın gerçekleşme sıklığının değişmesi, davranış ile sonuç arasındaki ilişkinin öğrenilmesidir.
Beceri AnaliziBirden fazla davranıştan oluşan karmaşık ya da zincirleme davranışların daha kolay öğrenilmesini sağlamak için, beceriyi küçük ve öğretilebilir basamaklara ayırmak ve daha sonra bu basamakları gerçekleştirilme sırasına göre dizmektir.
Uyaran KontrolüBir uyaranın ya da uyaran grubunun bireyin herhangi bir tepkisinin oluşma olasılığı üzerindeki sistematik etkisi, davranışın sıklığının, süresinin, bekleme süresinin ya da büyüklüğünün, davranış öncesi uyaranın varlığında ya da yokluğunda değişiklik göstermesidir.
Tek Uyaran SunumuDenemeye dayalı uyaran değerlendirmesinde bireye farklı duyulara hitap eden uyaranların rastgele bir sırayla sunulması ve bireyin uyaranlara verdiği tepkilerin, kabul-ret, sıklık ve süre açısından kaydedilmesidir.
Çift Uyaran SunumuDenemeye dayalı uyaran değerlendirmesinde bireye iki farklı uyaranın aynı anda (çift biçiminde) sunulması ve bireyin uyaranlardan birini seçmesinin sağlanmasıdır.
Çoklu Uyaran SunumuDenemeye dayalı uyaran değerlendirmesinde bireye üç ya da daha fazla sayıda uyaranın bir dizi şeklinde sunulması ve bireyin dizideki uyaranlardan birini seçmesinin sağlanmasıdır.
Hedef DavranışDavranış analizi sürecinde üzerine odaklanılan ve değiştirilmek istenen davranıştır.
Fiziksel İpucuÖğrencinin kendisinden istenilen doğru tepkiyi vermesi için, ona fiziksel olarak temasın uygulanmasını gerektiren ipucudur.
Gölge İpucuÖğretmenin öğrenciye doğrudan herhangi bir tür ipucu sunmadığı, ancak öğrenciye belirli bir mesafede bulunarak öğrencinin beceriyi doğru olarak gerçekleştirmesine katkı sağlanmasıdır.
Model İpucuÖğrenciye doğru tepkinin ne olduğu uygulamacı (öğretmen, uzman, anne- baba, vb.)tarafından aynen gösterilmesidir.
Sözel İpucuÖğrencinin doğru tepki vermesi için, öğretmenin sözel ifadeler veya kalıplar kullanmasıdır.
PekiştirmeDavranışın gerçekleştirilmesinin hemen ardından, ortama hoşa giden- çekici bir uyaranın eklenmesi ya da ortamdan hoşa gitmeyen-itici uyaranın kaldırılması yoluyla o davranışın ileride gerçekleşme olasılığının ya da sıklığının arttırılması sürecidir.
Sembol PekiştirmeBireye arttırılmak istenen davranışın hemen ardından, kendi başına pekiştireç olma özelliği taşımayan sembollerin verilmesi ve bu sembollerin daha önceden belirlenmiş olan sayılara ulaştığında, birey için pekiştireç özelliği olan başka uyaranlarla değiştirilme sürecidir.
Gruba Dayalı Pekiştirme SistemiPekiştireç kazanma durumunun grubun bir üyesinin, grubun bir kısmının ya da gruptaki her bir kişinin davranışına bağlı olduğu pekiştirme sistemidir.
Problem DavranışBireyin kendisinin ya da diğer bireylerin öğrenmesine engel olan, sosyal ilişkileri ve etkileşimi olumsuz biçimde etkileyen ve bireyin kendisine ya da başkalarına zarar veren davranışlardır.
MolaMola problem davranışın sergilenmesinin hemen ardından davranışı sürdüren pekiştireçlerden öğrenciyi soyutlamaktır.
Kişisel SınırlandırmaProblem davranış başladıktan sonra bireyin davranışlarını sınırlandıracak şekilde vücudunun belli bir kısmının hareket etmesinin engellenmesi veya tutulmasını ya da bireye sarılmayı içerebilmektedir.
Koruyucu EkipmanBireyin hareket edebileceği ancak problem davranış sergileyerek kendisine zarar veremeyeceği koruyucu kask veya kolluk gibi ürünleri içermektedir.
Mekanik SınırlamaUzuvların ya da vücut parçalarının bu amaçla tasarlanmış kıyafetler (örn., hareket etmeyi engelleyici ceket gibi) ya da teçhizatla sınırlandırması anlamına gelmektedir.
Anlık Zaman Örneklemi Kaydı1-5 dakika gibi zaman aralığı kaydına göre daha uzun zaman aralığının tam sona erdiği anda davranışın oluşup oluşmadığının gözlendiği kayıt tekniğidir.
Olay kaydıDavranışın kaç kez gerçekleştiğini belirleyerek kaydetmeyi sağlayan bir kayıt tekniği, sıklık kaydı ya da çeteleme kaydıdır.
Kontrollü Olay KaydıÖğrencinin davranış sergileme fırsatlarının sayısının öğretmen tarafından yapılandırıldığı ya da kontrol edildiği bir kayıt tekniğidir.
Bekleme Süresi KaydıDavranışın başlaması için ortaya çıkan uyaran ya da işaret ile davranışın başladığı ana kadar olan sürenin uzunluğunun kaydedildiği bir kayıt tekniğidir.
Beceri Analizi KaydıÖğretim ya da değerlendirme oturumlarında bireyin öğretimi yapılan karmaşık ya da zincirleme davranışa ilişkin performansını belirlemek üzere kullanılan bir kayıt tekniğidir.
Kalıcı Ürün KaydıTamamlandıktan sonra ardında kalıcı bir ürün bırakan davranışların ardında bıraktığı ürünün ölçülmesi yoluyla davranış ölçümünde kullanılan kayıt tekniğidir.
Zincirleme DavranışlarBirden fazla tek basamaklı davranışın bir araya gelerek oluşturdukları, belirli bir sıra ve akışa sahip davranışlardır.
Tek Basamaklı DavranışAçık, net başlangıçları ve sonuçları olan ve genellikle sadece tek bir eylem içeren davranışlardır.
Görsel AnalizTek denekli deneysel araştırmalarda bağımlı değişkenle bağımsız değişken arasındaki nedensel ya da işlevsel ilişkinin belirlenmesinde kullanılan ve çalışma evrelerinde katılımcının bağımlı değişken performansıyla ilgili toplanan verilerin grafiğe aktarılarak çeşitli değişkenlere göre incelenmesini içeren analizdir.
AB DeseniSırasıyla önce kararlı veri elde edilinceye kadar katılımcıdan bağımlı değişkene ait performans verisinin toplandığı başlama düzeyi(A) ve ardından uygulamanın sunulduğu uygulama evresinden (B) oluşan araştırma desenidir. Öğretim ya da öğretmen desenidir.