SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Kapitel 2

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Kapitel 2

QuestionAnswer
Beskriv de viktigaste förändringarna i den svenska ekonomins struktur från år 1900 till idag.Sverige vid 1900 talet var ett utpräglat jordbrukssamhälle men gick sedan över till varuproduktion vars tillväxt planade ut vid 1970 talet. Sedan dess har Sveriges tjänsteproduktion inom näringslivet och offentliga sektorn ökat som mest och utgör nu den största delen av Sveriges BNP.
Ungefär hur stor andel av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) står näringslivets tjänstesektor för och hur stor andel står den tillverkande industrin för?- Näringslivets tjänstesektor, 52%. - Tillverkande industrin, 26%. - Produktion av offentliga tjänster, 20%. - Jordbruk, skogsbruk, fiske, 2%.
Förklara begreppet förädlingsvärde.Definieras som differensen mellan företagens intäkter för de färdiga produkterna och kostnaderna för inköp av nödvändiga resurser för framställning av produkterna. Värdet som företaget bidrar genom sin verksamhet. Oftast betyder det företagets bidrag till BNP.
Vad menar vi när vi säger att näringslivets struktur i Sverige kan beskrivas som ett timglas?Då man delar upp näringslivets struktur baserat på antalet anställda så får man formen av ett timglas. De största företagen (250+ anställda) och de minsta företagen (<19 anställda) har störst andel förädlingsvärde samt andel anställda på omkring 30%. Mellan de största och de minsta så minskas andelarna markant vilket gör att formen blir som ett timglas, stort högst upp, smalt i mitten och sedan stort i botten.
Vilka är det tre största branscherna i det svenska näringslivets branschstruktur, sett till antal anställda och till förädlingsvärde?Handel, Konsulttjänster och varuproducerande industri.
Vilka typer av företag ingår i sektorn: - Råvaruutvinning: - Varuproduktion - Samhällsbyggnad - Företagstjänster - Distribution:- Råvaruutvinning: jord- och skogsbruk, gruvor samt samhällsnyttigheter. - Varuproduktion: processindustri samt tillverkningsindustri - Samhällsbyggnad: bygg och anläggning samt fastighetsbolag - Företagstjänster: konsulttjänster samt personalintensiv företagsservice - Distribution: handel samt transporter
Vad karaktäriserar ett typiskt företag i processindustrin? Ge exempel på tre typer av företag inom processindustrin.Företag inom processindustrin karaktäriseras av att de producerar insatsvaror, komponenter, produkter till både producent- och konsumentmarknaden. Dem är kapitalintensiva då de kräver dyra anläggningar men även medföljer att de har relativt låga personalkostnader. Produktionen sker även också i vanligtvis i automatiserat flöde.Vanliga exempel på företag inom processindustrin är pappersbruk, stålverk samt även raffinaderier.
Vad karaktäriserar ett typiskt företag i tillverkningsindustrin? Ge exempel på tre typer av företag inom tillverkningsindustrin.Karaktärsdrag som: Traditionellt personalintensiva men kan även vara hög automatiserade. Produktionsflödet konvergerar, antal komponenter som tillförs till produktionen kommer ut i ett betydligt mindre antal slutprodukter. Brukar vara ett stort företag med många underleverantörer för att kunna tillåta hög specialisering av komponenter. Det är också väldigt konjunkturkänsliga. Exempel på företag är biltillverkare, datortillverkning.
Vad karaktäriserar ett typiskt företag i läkemedelsindustrin? Ge exempel på tre typer av företag inom läkemedelsindustrin.Väldigt forskningsintensiv och har stora kostnader kopplade till framtagningen av medicin vilket innebär att de behöver maximera vinst mellan att de blir godkända och patenten upphör.
Beskriv några skillnader mellan bygg- och anläggningsbranschen och fastighetsbranschen.Bygg- och anläggningsbranschen är väldigt politiskt styrda då större delen av deras projekt kommer ifrån statliga produktioner som byggnaden av broar, sjukhus och annan infrastruktur. Fastighetsbranschen fokuserar mer på uthyrningen av lokaler och på sådant sätt maximera sin vinst. Fastighetsbranschen består även av företag med få anställda och många bundna kostnader medans bygg- och anläggningsbranschen sällan har stora bundna kostnader jämfört med fastighetsbranschen.
Många anser att vi idag befinner oss i en period av radikal industriell omvandling. Vilka är det viktigaste drivkrafterna bakom denna omvandling?Digitalisering som sker inom många delar av samhället.