SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Kapitel 4

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Kapitel 4

QuestionAnswer
Förklara skillnaden mellan “technology push” och “demand pull” när det gäller teknik-eller produktutveckling.Technology push sker då forskning skapar ny teknik som sedan pushas ut på marknaden. Deman pull sker då marknaden skapar en efterfrågan efter enn produkt eller teknik som inte finns.
Definiera och beskriv begreppet innovation.Innovation är skapandet av något nytt som inte finns.
Utvecklingen inom ett visst teknikområde följer ofta en S-kurva. Vad beskriver kurvan?Kurvan beskriver förändringstakten i form av tid och prestation. I början sker långsam förändring av prestationen och över tid ökar förändringshastigheten tills att den blir som snabbast i mitten av livslängden. Mot slutet av teknikens livslängd så planar den ut och når högsta möjliga prestanda.
Förklara skillnaden mellan inkrementell innovation och radikal innovation.Inkrementell innovation är innovation som sker i små steg kring befintlig teknik och produkt. Man talar oftast om att lägga ett pussel där produkten/tekniken är hela pusslet och pusselbitarna är ny kunskap så läggs till för att färdigställa tekniken.
Vad är reverse salient?Då någon innovation hindrar från att utvecklas ännu mer. T.ex för elkraftverk så var det förmågan att transportera el över längre sträckor som hindrade takten av innovation. Nu pratar man mycket om att det är batterierna och förmågan att förvara el som är problemet.
Beskriv innovationsspridningens livscykel och namnge typer av användare.Det finns 6 st olika användare, pionjärer som är de allra första som testar allt. De tar störst risk men även de som får mest vinst av det hela. Följt bakom dem kommer Tidigare accepterade som är teknikintresserade av natur men låter alltid några testa sakerna innan och sedan är de tidiga ut med att ta till sig ny teknik. Då det går från nischad marknad till massmarknad så kommer den Tidiga majoriteten. FÖr att få dessa användare är tekniken väl fungerande, förändrar vardagen till det bättre och är så pass enkelt att de flesta kan använda den. Efter ytterligare tid kommer den Sena majoriteten som består av de skeptiska men som ser fördelarna med att anpassa sig till ny teknik. Efter dem kommer Eftersläntrare och dem är mest skeptiska och byter endast då de inte har något alternativ.
Beskriv skillnaden mellan produktinnovation och processinnovation och vilken fas de sker.Då företaget utvecklar ny teknik så sker det i två faser. Första fasen är produktinnovation och då gäller det att utveckla tekniken så mycket som möjligt och så snabbt som möjligt för att ta över konkurrensen. Företaget som lyckas med detta är de företag som kommer ut som det största och starkaste företaget. Vid en viss punkt i innovationen så går det dock inte att längre utveckla tekniken mer och då går fasen över till processinnovation som bygger på att utveckla runt om tekniken, det vill säga fine tune verksamheten som tekniken ligger grund för. Här effektiviserar man överallt för att minska kostnaderna och därmed öka lönsamheten så mycket som möjligt. Vid slutskedet av denna fas så består branschen endast av ett få antal företag som är stora.
Vad menas med begreppet dominant design? Ge konkreta exempel.Dominant design sker då en produktutveckling får så stort genombrott att det anses som den rätta designen även ifall andra alternativ är lika bra. Ett klassiskt exempel är QWERTY som till skillnad från andra tangentbord inte är bättre men på grund av det tidiga genombrottet har blivit standarden för tangentbord. T forden är även den dominanta designen för bilar och som egentligen inte heller kanske är den absolut bästa men som blivit normen på grund av det tidiga genombrottet.
Ge två exempel på teknikskiften som på ett fundamentalt sätt har förändrat etablerade branscher.Från internet PC till Cloud Based computing vilket möjliggör att folk inte behöver ha massiva datorer utan endast kräver internetuppkoppling. Från Nokias klassiska knapptelefon till Apples revolutionerande touch mobil.
Förklara begreppet disruptive innovation.Innovation som sker inom en etablerad bransch som konkurrerar ut befintlig teknik/produktutveckling.
Förklara varför det är viktigt att teknikbaserade företag är “tvåhänta”.Det gäller att kunna använda den teknik man har skapat men också viktigt att skapa ny teknik för att inte hamna efter. Om ett företag endast är bra på att använda tekniken så hamnar det efter men samtidigt kommer det inte ta sig någonstans om de endast försöker skapa ny teknik.
Vad säger “Amaras lag”?Vi tenderar lätt att överskatta effekterna av ny teknik på kort sikt, samtidigt som vi har en tendens att underskatta effekterna av en ny teknik på lång sikt.