SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1

Questions and Answers List

level questions: Level 1

QuestionAnswer
Podjela sterilizacijskih postupaka SterilizacijaFizikalni postupci i fizikalno- kemijski postupci
Nabroji fizikalne postupke u sterilizaciji.Žarenje, filtriranje, sterilizacija suhim vrućim zrakom, sterilizacija vodenom parom pod tlakom i ionizirajuće zračenje.
Opiši fizikalno-kemijeske postupke sterilizacijeEtilen oksid, formaldehid, plazma vodikova peroksida.
Opiši žarenje u sterilizaciji.Primjenjuje se samo na metalne predmete, laboratoriji.
Filtriranje u sterilizaciji.Postupka koji se primjenjuje na različite otopine koje se ne mogu izlagati visokim temp. Na kraju otopina sterilna ,a sastav nepromijenjen
Opiši sterilizaciju suhim zrakom.Postupak sterilizacije predmeta koji dobro podnose temp do 200°- staklo, metal, masne tvari, ulja, puderi.
Opiši sterilizaciju vrućom vodenom parom pod tlakom.Najčešća primjena, u autoklavu. Prodire u sve vrste materijala koji podnose visoku temp. Ne mogu- masti, ulja i puderi, zatvoreni materijali.
Opiši ionizirajuće zračenje u sterilizaciji.Hladna sterilizacija. Za proizvode koji su već sterilni- štrcaljke, igle, kateteri, tubusi.
Opiši sterilizaciju etilen- oksidom.Sterilizacija pribora koje oštećuje visoka temp- plastični i gumeni materijali, pribor za anesteziju. 450mg/L, temp. 55°C, vlažnost 80%, 2 h.
Opiši sterilizaciu formaldehidomPogodljiv za termoosjetilne predmete
Opiši sterilizaciju plazmomKoristi se vodikov peroksid, pet faza provedbe. Steriliziraju se preedmeti pristupačnih površina, ali ne oni koji imaju sposobnost upijanja- pamuk, gaza, papir.
Nabroji kemijske postupke kontrole sterilizacijskog postupka.Ljepljive papirnate trake ili kartice- traka prema Mikuliczu, dijagnostički test Bowie- Dick
Biološki indikatoriPokazatelj su uništenog mikroorg. Posebne pripremljene mikrobiološke spore vrlo visoke otpornosti .
Vakumski testSvaki dan pri ciklusu sterilizacije, testira se sposobnost sterilizatora da mehanički ukloni zrak iz komore
Što je dezinfekcija?Selektivno uništavanje mikroorganizama na površinama, priboru i opremi, koži i sluznicama. Smanjuje se broj mikroorganizama i virulencija.
Nabroji metode dezinfekcijePrirodne i mehaničke te termičke
Nabroji prirodne metode dezinfekcijeSunčeva svjetlost, taloženje, vrtloženje, filtracija
Nabroji mehaničke metode dezinfekcijeČetkanje, ribanje, struganje, ventilacija
Nabroji termičke metode dezinfekcijeSpaljivanje, žarenje, glačanje, kuhanje
Stupnjevi djelotvornosti dezinficijensaVisoki stupanj, srednji i niski