SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Χημική Ασφάλεια

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Χημική Ασφάλεια

QuestionAnswer
Πόσες ουσίες χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια;>100.000
Διαβρωτικά είναι:Χημικά με pH <2 ή >12,5
Τοξικά είναι:Χημικά που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου. Προκαλεί ηπατοπάθειες,νεφροπάθειες ή διαταραχές του νερυικού συστήματος.
Καρκινογόνα είναι:Χημικά που προκαλούν καρκίνο ή αυξάνουν τη πιθανότητα καρκινογένεσης.
Χημικά που κατατάσσονται ως καρκινογόνα:Βενζόλιο,αμίαντος,διχλωρομεθυλαιθέρας
Μεταλλακτικά είναι:Χημικά που προκαλούν χρωμοσωμικές μεταλλάξεις.
Τερατογενή είναι:Χημικά που προκαλούν διαταραχές στον ρυθμό ανάπτυξης, αλλοίωση χαρακτηριστικών, αποβολές και καρκίνο μετά από χρόνια. Η δράση τους εντοπίζεται μεταξύ της 15ης και 40ης ημέρας μετά τη σύλληψη.
Ουσίες που κατατάσσονται ως τερατογενείς:Βενζόλιο,τολουόλιο,στυρόλιο,ξυλόλιο
Αλλεργιογόνα :Προκαλούν αντιδράσεις που εκδηλώνονται ως δερματίτιδες ή άσθμα.
Αναφλέξιμα είναι:Χημικά που προκαλούν πυρκαγιές με σημεία ανάφλεξης ίσο ή ανώτερο των 21C και ίσο ή μικρότερο των 55 C.
Σημείο ανάφλεξης για εύφλεκτα υλικά:<55 C
Σημείο ανάφλεξης για καύσιμα υγρά:>55 C
Σημείο ανάφλεξης:Η χαμηλότερη θερμοκρασία ικανή να δημιουργήσει εύφλεκτο μίγμα στην επιφάνεια υγρού.
Εκρηκτικά χημικά είναι:Ουσίες που παράγουν ενέργεια ικανή να προκαλέσει έκρηξη υπό την επίδραση φλόγας ή σπινθήρα από τριβή ή κρούση.
Οξειδωτικά είναι:Χημικά υψηλής αντιδραστικότητας που αντιδρούν δυναμικά με τον υγρό αέρα, το φως ή το νερό και παράγουν υπεροξείδια τα οποία γίνονται εκρηκτικά. ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης ή έξι μήνες μετά το άνοιγμα .
Σήματα κινδύνου:Είναι το πρώτο επίπεδο πληροφόρησης για την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών. Είναι τετράγωνα πορτοκαλί σχήματα με μαύρα εικονοσύμβολα τα οποία απεικονίζουν το είδος του κινδύνου.
Ενδείξεις επικινδυνότητας:Φράσεις ειδικών κινδύνων R και φράσεις ασφαλής χρήσης S. Παρέχουν επιπρόσθετες πληροφορίες για την επικινδυνότητα.
Φράσεις κινδύνου R:Περιγράφουν τις δυνητικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το χημικό στην υγεία υπό συνήθεις συνθήκες.
Φράσεις ασφαλούς χρήσης S:Περιγράφουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή του κινδύνου.
Hazard DiamondΣύμβολο κινδύνου σε σχήμα ρόμβου. Δηλώνει τον βαθμό επικινδυνότητας των χημικών σε μια κλίμακα από το 0-4.Το κόκκινο για ανάφλεξη, το μπλε για κίνδυνο υγείας, το κίτρινο για κίνδυνο αντιδράσεων και το λευκό για κάποιον ειδικό κίνδυνο.
Τρόποι έκθεσης σε χημικές ουσίες:1)Εισπνοή 2)Απορρόφηση μέσω του δέρματος ή των ματιών 3)Κατάποση 4)Τραύματα
Οριακή Τιμή Έκθεσης:Ορίζεται η ανώτερη τιμή επιτρεπτής συγκέντρωσης μιας χημικής ουσίας στον αέρα χωρίς να υπάρχουν βλαπτικές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων που δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα. Εκφράζονται σε ppm, μέρη ανά εκατομμύριο κατ' όγκο στον αέρα ( ml/m^3), ή mg/m^3, χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο αέρα σε θερμοκρασία 25C και πίεση 760 mmHg. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση έως και ο μηδενισμός της συγκέντρωσης των βλαπτικών παραγόντων στον εισπνεόμενο αέρα.
Σύμφωνα με το Health and Safety Executive, οι χημικοί παράγοντες ταξινομούνται σε :Ταξινομούνται σε 4 επίπεδα επικινδυνότητας λαμβάνοντας τα παρακάτω κριτήρια υπόψιν. 1)Φυσικοχημικές και τοξικές ιδιότητες 2)Διάχυση ουσιών στον αέρα 3)Ποσότητα ουσιών
Ταξινόμηση ουσιών σύμφωνα με τη τοξικότητα τους:Ταξινομούνται σε 5 ομάδες A,B,C,D,E.
Ταξινόμηση ουσιών σύμφωνα με τηνδιάχυση-πτητικότητα τους:Ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες, υψηλή (στερεή μορφή, σκόνη κυρίως, αέρια διαχέεται εύκολα), μεσαία και χαμηλή. Σε υγρή μορφή εξαρτάται από το σημείο ζέσεως και την εσωτερική θερμοκρασία.
Ταξινόμηση ουσιών σύμφωνα με την ποσότητα τους:Χαρακτηρίζονται ως, μικρή (gr ή mL), μεσαία (kg ή lt) και μεγάλη (τόνους και κυβικά μέτρα m^3)
Επίπεδα χημικής επικινδυνότητας:Κατατάσσονται σε 4 επίπεδα μετά από εκτίμηση των παραγόντων τους.
Επίπεδο επικινδυνότητας 1:Μικρός κίνδυνος, μειώνεται με καλό εξαερισμό.
Επίπεδο επικινδυνότητας 2:Μέτριος κίνδυνος, συνίσταται λήψη μέτρων πρόληψης για τη διατήρηση των ο.τ.ε. Αποτελεσματικό μέτρο είναι οι απαγωγοί (τοπικοί εξαερισμοί) και ο γενικός εξαερισμός του χώρου.
Επίπεδο επικινδυνότητας 3:Αυξημένος κίνδυνος, απαιτείται χρήση κλειστού τύπου συστήματος με αρνητική πίεση για την κατακράτηση των ρύπων. Προτείνεται η μέτρηση της συγκέντρωσης των ρύπων και η εφαρμογή διορθωτικών μέτρων όταν υπερβαίνουν τις ο.τ.ε.
Επίπεδο επικινδυνότητας 4:Αφορά τη χρήση τοξικών/καρκινογόνων κλπ ουσιών. Υψηλός κίνδυνος, ειδικά μέτρα προστασίας, ποσοτική αξιολόγηση της έκθεσης με τακτικές μετρήσεις, έλεγχος της αποτελεσματικότητας των μέτρων πρόληψης και προστασίας.
Αναγνώριση επικίνδυνων χημικών ουσιών:Πρέπει να συνοδεύονται από τον προμηθευτή με ειδικά δελτία δεδομένων ασφάλειας υλικού στα οποία συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες.
Κορυφή της ιεραρχίας των μέτρων ελέγχου και πρόληψης:Είναι η κατάργηση και η υποκατάσταση μιας χημικής ουσίας με λιγότερες επικίνδυνες.