SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Εργαστηριακός Εξοπλισμός και Ασφάλεια

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Εργαστηριακός Εξοπλισμός και Ασφάλεια

QuestionAnswer
Εργαστηριακός εξοπλισμός:1)Θάλαμος βιολογικής ασφάλειας (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ) 2)Απαγωγοί 3)Κλίβανοι αποστείρωσης (αυτόκαυστα-ατμοκλίβανοι) κλπ..
Θάλαμος βιολογικής ασφάλειας:Προστατεύει τον εργαζόμενο, το περιβάλλον και τα υλικά από επιμολύνσεις (αερολύματα κυρίως). Ορισμένοι παρέχουν ασφάλεια έναντι τοξικών ουσιών. Διαθέτουν ειδικά φίλτρα HEPA που επιτυγχάνουν ελάχιστη ειδική απομάκρυνση 99,97% για σωματίδια διαμέτρου 3nm, για μεγαλύτερα σωματίδια έχουν 99,99%.
Κατηγορίες Θ.Β.Α.Τύπου 1,2,3
Θ.Β.Α. τύπου 1:Μη ανακυκλώσιμη ροή αέρος προς το εσωτερικό του θαλάμου μακριά από τον χειριστή. Περιέχει φίλτρο HEPA. Είναι κατάλληλοι για εργασίες με βιολογικούς παράγοντες ομάδων κινδύνου 1κ 2.
Θ.Β.Α. τύπου 2:Αεριζόμενος θάλαμος για προστασία από παράγοντες μέτριας επικινδυνότητας (ομάδα 2 κ 3). Διαθέτει νηματοειδή ροή αέρα στο άνοιγμα του.. Φιλτράρει τον αέρα στην παροχή και στην έξοδο με διήθηση μέσω φίλτρων HEPA. Διαθέτει προστατευτική ανοιγόμενη θύρα από γυαλί. Υπάρχουν 3 υπότυποι του θαλάμου: 1)Υπότυπος ΙΙ Α 2)Υπότυπος ΙΙ Β1 3) Υπότυπος ΙΙ Β2
Θ.Β.Α. τύπου 3:Κλειστός θάλαμος, αεροστεγούς κατασκευής και διατηρείται υπό αρνητική πίεση αέρα (120 Pa). Η παροχή αέρα στον θάλαμο γίνεται μέσω φίλτρου HEPA. Οι εργασίες γίνονται με ελαστικά γάντια και είναι κατάλληλοι για εργασίες με παράγοντες ομάδων 3 κ 4.
Απαγωγός:Ανοικτός θάλαμος με υψηλή απορροφητική ισχύ για τοπική απαγωγή ατμών και αερίων. Διαθέτουν φίλτρα ΗΕΡΑ ή ξυλοκάρβουνου στα σημεία εξαγωγής του αέρα. Προστατεύουν το προσωπικό και το περιβάλλον.
Χρήση απαγωγού:ΔΕΝ αποθηκεύουμε τίποτα μέσα γιατί εμποδίζει τη ροή. Δουλεύουμε στο μέσο και στο βάθος του θαλάμου. ΔΕΝ σκύβουμε. ΔΕΝ κάνουμε γρήγορες κινήσεις. Ακολουθούμε πάντα τις προδιαγραφές και μη χρησιμοποιούμε τους νεροχύτες για απομάκρυνση αποβλήτων.
Κλίβανοι αποστείρωσης και αυτόκαυστα (μέθοδος αποστείρωσης):Χρησιμοποιούν την εφαρμογή της υγρής θερμότητας για την αποστείρωση με ατμό υπό πίεση. Αυτού του τύπου η αποστείρωση είναι η καταλληλότερη για αποστείρωση βιολογικών υλικών, σκευών κλπ. και για ότι υλικό είναι ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες.
Κλίβανοι αποστείρωσης και αυτόκαυστα (δομή):Αποτελούνται από έναν θάλαμο με ανθεκτικά τοιχώματα και ερμητικό αεροστεγές κλείσιμο. Φέρουν στρόφιγγα για την πόρτα και διάφορα όργανα ένδειξης συνθηκών (θερμοκρασία,πίεση κλπ.)
Κλίβανοι αποστείρωσης και αυτόκαυστα (χειρισμός):Λανθασμένη χρήση τους ενέχει κίνδυνο έκρηξης και τραυματισμού από την πίεση στο εσωτερικό του θαλάμου, καθώς και κατά το άδειασμα του αυτόκαυστου με την ολοκήρωση της διαδικασίας.