SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Αυτόλογη μετάγγιση

Questions and Answers List

level questions: Αυτόλογη μετάγγιση

QuestionAnswer
4 βασικοί τρόποι αυτομετάγγισης1. Προεγχειρητική κατάθεση αίματος με ενδοχειρουργική ή μετεγχειρητική μετάγγιση 2. Μέθοδος αιμοαραίωσης και αυτομετάγγισης 3. Μέθοδος ενδοεγχειρητικής συλλογής αίματος και αυτομετάγγιση 4. Μέθοδος μετεγχειρητικής συλλογής αίματος και αυτομετάγγισης
Προεγχειρητική κατάθεση αίματος με ενδοχειρουργική ή μετεγχειρητική αυτομετάγγιση.Ένα άτομο που πρόκειται να υποβληθεί σε εγχείρηση είναι δυνατόν να δώσει αίμα μέρες ή εβδομάδες προ της εγχείρησης, το αίμα να συντηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου για 5-6 εβδομάδες ή σε κατάψυξη για μακρύτερο χρονικό διάστημα και να μεταγγιστεί κατά την διάρκεια της εγχείρησης ή μετεγχειρητικά.
Μέθοδος αιμοαραίωσης και αυτομετάγγισης.Η αφαίμαξη του ασθενούς γίνεται αμέσως πριν την εγχείρηση, ό όγκος του αίματος αντικαθίσταται με χορήγηση «ορού» (κρυσταλλοειδή ή κολλοειδή διαλύματα) και το αίμα μεταγγίζεται αμέσως μετά το τέλος της εγχείρησης.
Μέθοδος ενδοεγχειρητικής συλλογής αίματος και αυτομετάγγιση.Αίμα που έχει χυθεί στην κοιλότητα του θώρακος ή της κοιλιάς κατά την εγχείρηση αναρροφάται με ειδική συσκευή αυτομετάγγισης, φυγοκεντρείται και τα ερυθρά μεταγγίζονται στον ασθενή.
Μέθοδος μετεγχειρητικής συλλογής αίματος και αυτομετάγγιση.Το αίμα που παροχετεύεται τις πρώτες 6 μετεγχειρητικές ώρες κυρίως μετά ορθοπεδικές επεμβάσεις (ισχίο, γόνατο) μπορεί να συλλεχθεί σε ειδικούς ασκούς και να μεταγγισθεί αμέσως χωρίς καμία διαδικασία.