SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: CELICA- OSNOVNA ENOTA

Questions and Answers List

level questions: CELICA- OSNOVNA ENOTA

QuestionAnswer
Katera celica je to? Značilnosti te celice,Bakterijska, nima jedra Bakterijska celica vključuje tri obvezne strukture: citoplazmatsko membrano, ribosom in nukleoid. Od membrane na zunanji strani je več plasti. Še posebej je tu sluznica, kapsula, celična stena. Poleg tega se od zunaj razvijejo različne strukture površine: villi, flagella. Citoplazma in membrana sta združena v konceptu "protoplasta". Bakterijska celica z vso vsebino je iz zunanjega okolja omejena s pomočjo membrane. Znotraj, v homogeni frakciji citoplazme, so beljakovine, topna RNA, substrati za izmenjavo reakcij, različne spojine. Preostanek vsebuje različne strukturne elemente. Bakterijska celica ne vsebuje jedrskih membran in drugih intracitoplazmatskih membran, ki niso pridobljene iz citoplazmatske membrane. Hkrati so za nekatera prokariota značilne lokalne izbokline glavne ovojnice. Te "izbokline" - mezosomi - opravljajo različne funkcije in delijo bakterijsko celico v funkcionalno različne dele. Vsi podatki, potrebni za vitalno dejavnost, so vsebovani v eni DNA. Kromosom, ki vključuje bakterijsko celico, ima običajno obliko obroča, kovalentno zaprto. Na eni točki je DNA pritrjena na membrano in postavljena v ločeno, vendar ne ločeno od citoplazme, strukture. Ta struktura ima ime "nucleoid". Bakterijski kromosom je daljši od milimetra. Ponavadi je predstavljen v enem izvodu. Z drugimi besedami, prokarioti so skoraj vsi haploidi. Vendar lahko pod določenimi posebnimi pogoji bakterijska celica vsebuje kopije kromosoma.
Značinsti prokarionske celiceProkariontska celica je celica, ki sestavlja arheje in bakterije. Velika je od 0,5 do 10 mikrometrov. Od evkariontske celica pa se bistveno razlikuje v tem, da nima jedra. Ne glede na to, da nima jedra, pa seveda ima dedno snov.Ta sicer ni ovita okrog histonov kot pri evkariontih, ampak se nahaja kot nekakšen krožni kromosom. Nima jedernega ovoja, jederca, ednoplazemska retikuluma, golgijevega aparata,mitohondrijev, plastidov, nitaste citoplazemske strukture..DEDNI ZAPIS JE KROŽNO OBLIKOVANA MOLEKULA DNA, NEPOVEZANA Z BELJAKOVINAMI Način delitve je s cepitvijo(delitveno vreteno ni prisotno.)
Značilnosti evkarionske celiceEvkariontska celica je celica, ki sestavlja živali, rastline, glive in protiste. V njej je veliko različnih organelov (nekateri so le v določenih organizmih), ki imajo različne naloge. Glavna značilnost evkariontske celice je jedro . Ostali vsebini celici pravimo citoplazma, tekočini znotraj celice pa citosol. Delijo se s mejozo in mitozo.Plastidi so prisotni samo pri rastlinski celici.
Kateri deli so kajCitoplazma je tekočina, biček, ribosomi so pikice, dedna snov je v takih tubah, celična stena je na zunanjosti, celična membrana v notranjosti
Poimenuja- jedro B- Kromatin C- jederce D- Jederska ovojnica E- Grob ednoplazemski retikolum F- Gladek ednoplazemski retikolum G- Vakuola inTonoplast H-Vmesni filamenti N-Golgijev aparat M- L-Mitohondrij K-celična membrana J-celična stena I-Plastid(Kloroplast)
Poimenuj1-Jederce- noter nastaneo ribosomi 2-Jederska ovojnica 3-Ribosomi 4-peroksisom(Peroksisom predstavlja celični predelek, kjer se ustvarja optimalno okolje za različne presnovne reakcije, ki so potrebne za ohranjanje celičnih funkcij in preživetje organizma. Število, velikost in proteinska sestava peroksisomov je različna in odvisna od vrste celic in razmer, v katerih celica živi) 5- Grob Endoplazemski retikolum 6-Golgjev aparat 7-mikrotubul 8-gladek endoplazemski retikolum 9-mitohondrij 10- 11-Citoplazma 12- lizosomi 13-Centrioli
Virusveliki od 10-200 nm. Dednina(Dednína, dédina ali genóm je celota dednih informacij nekega organizma, ki obstaja v obliki DNK oziroma pri nekaterih virusih v obliki RNK.), kapsida(Ikozaedrična kapsida adenovirusa Trirazsežni model vijačne kapside Kapsída je beljakovinski plašč virusov, ki obdaja virusni genom in je sestavljen iz kapsomer, urejenih v poliedre ali vijačnico.)Razmnozujejo se le v gostitelju.