SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: KEMIZEM CELICE

Questions and Answers List

level questions: KEMIZEM CELICE

QuestionAnswer
Biogeni elementiMakroelementi(nad 1%)-H,C,O,N,P,K,Ca,Mg.. Mikroelementi -Fe,Cl,Mm, C,J, Co soijine, ki jih sestavljajo biogeni elementi so lahko ORGANSKE(sečnina,metan,beljakovine,lipidi, nukleotidi..) ali ANORGANSKE(NH3, H2O, CO2,NaCl...)
Biološke molekuleSo spojine, ki se pojavijo v živih bitjih.
Vodaje dobro topilo, velika kohezivnost(medmolekulske sile privlačne), je polarna-topna, med vodikoma je 104,5 stopinje, ime medmulekolsko vez- vodikova vez elektrostatski privlak-Tvorijo se ioni, med katerimi vlada privlačna sila, ki ji pravimo elektrostatski privlak. Sesalna sila pri izhlapevanju vleče vodikove vezi skozi rastlino. Hidracijski ovoj-ovoj vodnih molekul okoli nabitih delcev( posledica tega je različno premikanje ionov v celici)
HidratacijaRazstaplanje NaCl v vodi, ionski kristali se spajajo z vodo
Prosta vodaves čas v celici na razpolago za biokemijske reakcije
Vezana vodaki v celici ni na voljo za kemijske reakcije
Hidroliza/dehidracijaHidroliza (iz grščine hydro = »voda« + lysis »ločitev«) je kemijska reakcija, pri kateri se določena spojina razcepi z vodo, pri čemer se v en del vgradi hidroksilna skupina, v drugi pa vodik; molekula vode se namreč tudi cepi, in sicer na vodikov kation (H+) in hidroksilni anion (OH−) Hidrolitično se cepijo določeni polimeri; reakcijo po navadi katalizirajo bodisi kisline (npr. koncentrirana žveplova kislina – H2SO4) bodisi lugi (npr. natrijev hidroksid – NaOH).
Kaj je toSečnina ali urea je organska spojina, ki pri številnih živalih, vključno s človekom, predstavlja končni presnovek metabolizma dušikovih spojin (npr. presnova aminokislin v t. i. ciklusu sečnine). Organizem na ta način izloča amonijak, ki bi sicer v prosti obliki bil toksičen. Tvori se zlasti v jetrih, izloča pa s sečem. V čisti obliki se sečnina nahaja kot bela, kristalinična in nestrupena trdnina brez vonja.
Kaj je toAmínokislína je v kemiji na splošno vsaka molekula, ki vsebuje tako aminsko (–NH2) kot karboksilno (–COOH) funkcionalno skupino. V biokemiji se ta krajši in splošnejši termin pogosto uporablja za α-aminokisline – aminokisline, pri katerih sta aminska in karboksilna skupina vezani na isti ogljikov atom. Amínokislínski ostanek je, kar ostane od aminokisline, ko se odcepi molekula vode pri nastanku peptidne vezi.
Kaj je toFosfolipíd je molekula, predstavnik polarnih maščob. Te so po zgradbi podobne trigliceridom ali pravim maščobam. Sestavljena je iz štirih sestavin: na alkoholu (pri fosfogliceridih je to glicerol, pri sfingomielinu pa sfingozin) sta zaestrena dva radikala maščobnih kislin, na tretjem mestu pa je zaestrena fosforjeva kislina, nanjo pa je vezan še drugi alkohol. Fosfolipidi so skupaj z glikolipidi in holesterolom poglavitni gradniki celičnih membran in sestavljajo lipidno dvojno plast.
Kaj je toGlukoza (D-glukoza; tudi grozdni sladkor, dekstroza, krvni sladkor) je enostavni sladkor (monosaharid) z molekulsko formulo C6H12O6. V mislih imamo D-glukozo. Njen optični izomer L-glukoza se ne pojavlja v naravi.
Kaj je toNukleotidi so osnovni gradniki nukleinskih kislin DNK in RNK. Nukleotid je sestavljen iz sladkorja (pentoze), dušikove baze in fosfatne skupine. Prikaz zgradbe riboze in 2'-deoksiriboze Sladkorna komponenta nukleotida se med DNK in RNK malenkostno razlikuje. V DNK je prisotna 2'-deoksiriboza, v RNK pa riboza. Na sladkor je preko N-glikozidne vezi vezana dušikova baza. Ta je lahko adenin (v DNK ali RNK), gvanin (v DNK ali RNK), citozin (v DNK ali RNK), timin (samo v DNK) in uracil (samo v RNK). Sladkor in dušikova baza skupaj tvorita nukleozid, če pa je na sladkor vezana še fosfatna skupina, dobimo nukleotid. Nukleotidi se povezujejo v nukleotidno verigo (nukleinsko kislino) preko fosfodiesterskih vezi, natančneje: 3'-OH skupina enega nukleotida se poveže s 5'-fosfatno skupino naslednjega nukleotida
Biomonomeri se povežejo v biopolimereMonomere so spojine z mahno molekulsko maso in se povežujejo v POLIMERE, ki imajo večjo molekulsko maso.
Polimerizacijaje združevanje monomerov v polimere.
(Poli)kondenzacija-- če se med polimerizacijo odceplja voda.
Hidroliza-razpad polimera na monomere ob vezavi vode.
4 najpomemnejše skupine snovi, pomembne za organizmeBELJAKOVINE (PROTEINI) OGLJIKOVI HIDRATI JEDRNE KISLINE(NUKLEINSKE KISLINE) MAŠČOBE (LIPIDI)