SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: NUKLEINSKE KISLINE

Questions and Answers List

level questions: NUKLEINSKE KISLINE

QuestionAnswer
NUKLEINSKE KISLINEso naravni polimer (zgrajen iz veliko enot- monomerov) monomer se imenuje nukleotid Nukleinska ali jedrna kislina je velemolekula, sestavljena iz monomerov, imenovanih nukleotidi. Jedrne kisline so nosilke dednih informacij v celici. Najpogostejši vrsti jedrih kislin so deoksiribonukleinske kisline (DNK) in ribonukleinske kisline (RNK). Prisotne so v vsem živem svetu; nahajajo se v vseh celicah in tudi v virusih. Prvi jih je odkril Friedrich Miescher leta 1871. Naloga nukleinskih kislin je prenos dednih informacij iz materinske celice na dve hčerinski celici. Osnovni gradniki nukleinskih kislin so nukleotidi, ki so sestavljeni iz fosfatnega ostanka, sladkorja (tj. riboze pri RNK in deoksiriboze pri DNK) ter dušikove organske baze, po kateri dobijo nukleotidi tudi ime. Pri DNK so te baze adenin, gvanin, citozin in timin, pri RNK pa se namesto timina nahaja uracil. Med seboj se po Watson-Crickovem modelu vedno povezujeta skupaj z vodikovimi vezmi adenin in timin (uracil) ter gvanin in citozin.
Fosfatna skupina PO4Anorganski fosfati so soli fosforne kisline. V teh spojinah lahko vidimo fosfatno skupino, pritrjeno na kovinski kation. Zato fosfatna skupina deluje kot anion. Skupni naboj tega aniona je -3. To kaže, da lahko ta anion sodeluje pri tvorbi monobaznih, dvobaznih in tribaznih soli. Fosfatna skupina ima tetraedrično razporeditev. Anorganski fosfati se naravno pojavljajo kot soli elementov 1. skupine. na primer: natrij (Na), kalij (K), kalcij (Ca) itd.
sladkor- katera slika je toRiboza-Nukleotidi so osnovni gradniki nukleinskih kislin DNK in RNK. Nukleotid je sestavljen iz sladkorja (pentoze), dušikove baze in fosfatne skupine. Prikaz zgradbe riboze in 2'-deoksiriboze Sladkorna komponenta nukleotida se med DNK in RNK malenkostno razlikuje. V DNK je prisotna 2'-deoksiriboza, v RNK pa riboza.
Sladkor- kaera slika je todeoksiriboza Nukleotidi so osnovni gradniki nukleinskih kislin DNK in RNK. Nukleotid je sestavljen iz sladkorja (pentoze), dušikove baze in fosfatne skupine. Prikaz zgradbe riboze in 2'-deoksiriboze Sladkorna komponenta nukleotida se med DNK in RNK malenkostno razlikuje. V DNK je prisotna 2'-deoksiriboza, v RNK pa riboza. Na sladkor je preko N-glikozidne vezi vezana dušikova baza. Ta je lahko adenin (v DNK ali RNK), gvanin (v DNK ali RNK), citozin (v DNK ali RNK), timin (samo v DNK) in uracil (samo v RNK). Sladkor in dušikova baza skupaj tvorita nukleozid, če pa je na sladkor vezana še fosfatna skupina, dobimo nukleotid. Nukleotidi se povezujejo v nukleotidno verigo (nukleinsko kislino) preko fosfodiesterskih vezi, natančneje: 3'-OH skupina enega nukleotida se poveže s 5'-fosfatno skupino naslednjega nukleotida.
ORGANSKE DUŠIKOVE BAZEDušikove baze so aromatske heterociklične organske spojine, ki vsebujejo dušikove atome, ki sodelujejo pri nastajanju nukleotidov. Plod združitve dušikove baze, pentoza (tj. Sladkor s 5 atomi ogljika) in fosfatne skupine, nukleotidi, so molekularne enote, ki sestavljajo DNA in RNA nukleinskih kislin.
DNA, RNARazlike
DNA, RNA NUKLEOTIDINUKLEOTIDI SE POVEZUJEJO zaporedno s kovalentnimi (fosfodiestrskimi) vezmi komplementarne baze z vodikovimi vezmi