SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Week 3: Legaliteit en wetgeving

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Week 3: Legaliteit en wetgeving

QuestionAnswer
Wat zijn de kenmerken van een wet in materiële zin?- Algemene regel; - Geldt voor onbeperkte groep personen; - Voor herhaalde toepassing vatbaar; - Met werking buiten de overheid (externe werking); - Vastgesteld door een orgaan dat bevoegd is om regelgeving te produceren.
Wat houdt de Blanketwet van 1818 in?Deze wet hield in dat op overtredingen van algemene maatregelen van inwendig bestuur men vervolgd kon worden. Dit gaf Willem I meer macht, hij kon dit op eigen houtje doen.
Wat vloeit voort uit HR Meerenberg?Dat de koning de bevoegdheid had om AMvB's in te stellen, maar dat die bevoegdheid uitdrukkelijk uit de GW moest blijken. De HR besloot dat er er een democratische legitimatie moest zijn voor een wet. (Koning mag niets, tenzij in de GW staat dat hij het wel mag, i.p.v. andersom).
Hoe herken je een AMvB?- Afkomstig van de gehele regering; - Overeenstemming binnen de ministerraad; - Raad van State heeft advies uitgebracht; - Gepubliceerd in het Staatsblad.
Wat is een zelfstandige AMvB?Deze bestaan zonder medewerking van het parlement. Dit kan alleen maar als er geen straf op wordt gesteld of er geen belastende maatregel voor burgers in staan.
Wat vloeit er voort uit HR Fluoridering?De HR stelt dat door het toevoegen van fluoride aan het drinkwater het praktisch onmogelijk is geworden om nog 'zuiver' drinkwater te krijgen. Voor zo'n ingrijpende maatregel moet aldus de HR een wettelijke grondslag vereist zijn.
Aan welke drie aspecten toetst de AARvS een wetsvoorstel?1. Aan de beleidsmatige inhoud van wetsvoorstel; 2. Aan juridische kwaliteit van wetsvoorstel; 3. De wetstechnische kwaliteit van wetsvoorstel.
Wat is het verschil tussen algemene- en specifieke decentralisatie van wetgeving?- Algemene, doordat de GW of de wet algemene verordenende bevoegdheid verleent ter regeling van de huishouding van een lichaam of van een bepaald terrein van het maatschappelijk leven. - Specifieke, doordat de wet de lagere wetgever opdraagt verordeningen met een duidelijk omschreven doel te maken.