SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Week 5: NL, EU, Wereld

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Week 5: NL, EU, Wereld

QuestionAnswer
Wat zijn de belangrijkste bronnen van het volkenrecht?- Verdrag: een overeenkomst tussen twee of meerdere staten (vormvrij); - Gewoonte: algemene en consistente praktijk, oordeel dat er sprake is van een juridische verplichting (opinio iuris).
Wat houdt 'staatsaansprakelijkheid' in?Een staat is verantwoordelijk voor ieder handelen en nalaten door de nationale wetgever, executieve, gedecentraliseerde autoriteiten, ambtenaren en rechterlijke macht.
Wat is het verschil tussen een dualistisch en een monistisch stelsel?- Monisme betekent dat internationaal recht zonder meer wel uitmaakt van de rechtsorde. - Dualisme gaat ervanuit dat internationaal recht in beginsel slechts staten bindt, de regels moeten eerst worden opgenomen in de nationale rechtsorde willen ze hier werking hebben.
Wat zijn de stappen die worden doorlopen bij het sluiten van een verdrag?- Onderhandelingen door daartoe gemachtigde van de regering; - Ondertekening; - Goedkeuring door SG (uitdrukkelijk of stilzwijgend); - Ratificatie of bekrachtiging; - Bekendmaking.
Welke rechtsregel vloeit voort uit HR Rookverbod?(Doorwerking internationaal recht) Indien noch uit de tekst, noch uit de totstandkomingsgeschiedenis volgt dat geen rechtstreekse werking van de verdragsbepaling is beoogd, is de inhoud van die bepaling beslissend. Het gaat erom of deze onvoorwaardelijk en voldoende nauwkeurig is om in de nationale rechtsorde zonder meer als objectief recht te worden toegepast.
Hoe wordt de doorwerking van internationaal recht in Nederland geregeld?De doorwerking van internationaal recht is geregeld in art. 93 GW. Art. 94 GW regelt vervolgens dat internationaal recht voorrang heeft ten opzichte van nationaal recht.
Wat zijn de bevoegdheden van de verschillende instanties van de EU?- Europese Raad neemt impulsen af (weinig formele bevoegdheden); - Europese Commissie zorgt voor uitvoering en houdt toezicht, is politiek verantwoordelijk naar het Europese Parlement; - Europese Parlement, Commissie en Raad van Ministers zijn bevoegd met vaststellen van regelgeving;
Wat houdt subsidiariteitscontrole in?Als nationale parlementen menen dat een wetsvoorstel niet aan een beginsel voldoet, kunnen zij dat kenbaar maken via dit mechanisme. Dit beginsel houdt namelijk in dat de EU alleen maatregelen neemt als dat doeltreffender is dan nationale, regionale of lokale maatregelen in EU-landen.
Hoe wordt de doorwerking van EU-recht geregeld in Nederland?- HvJEU Van Gend&Loos: regelt de directe doorwerking van bepalingen van EU-recht, wanneer een bepaling voldoende helder, precies en onvoorwaardelijk is; - HvJEU Costa/ENEL: regelt dat gemeenschapsrecht voorrang heeft ten opzichte van nationale wetgeving van latere datum.
Wat zijn de algemene rechtsbeginselen van de EU?1. Grondrechten en fundamentele vrijheden (art. 2 jo. 6 VEU); 2. Gelijke behandeling en non-discriminatie (art. 9 VEU); 3. Evenredigheidsbeginsel (art. 5 lid 4 VEU); 4. Subsidiariteitsbeginsel (art. 5 lid 3 VEU); 5. Rechtszekerheidsbeginsel; 6. Transparantiebeginsel.
Wat is het verschil tussen een verordening en een richtlijn van de EU?- Een verordening heeft een algemene strekking en is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat. - Een richtlijn is verbindend ten aanzien van het te bereiken resultaat voor elk lidstaat waarvoor zij bestemd is (vorm en middel mag door de nationale instanties zelf gekozen worden).