SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Week 6: Rechtspraak en grondrechten

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Week 6: Rechtspraak en grondrechten

QuestionAnswer
Wat zijn de pijlers van de internationale grondrechtenbescherming?1. Raad van Europa (EVRM, protocollen, ESH); 2. VN (Handvest, IVBPR, IVESC, specifieke onderwerpen); 3. EU (Handvest EU).
Wat zijn pijlers van de nationale grondrechtenbescherming?> Wetgever toetst wetsvoorstellen aan de GW; > Rechter toetst lagere regelgeving aan de GW; > Rechter toetst alle regelgeving aan rechtstreeks werkend verdragsrecht; > College voor rechten van de mens oordeelt over individuele discriminatieklachten.
Wat is het verschil tussen mensenrechten en burgerrechten?- Mensenrechten gelden voor 'een ieder', hangt af van je hoedanigheid als mens; - Burgerrechten zijn gekoppeld aan je nationaliteit, niet aan je menselijkheid.
Wat is blurring?Wanneer grondrechten zowel klassieke als sociale kenmerken bezitten heet dit blurring.
Wat is het verschil tussen absolute- en relatieve grondrechten?Absolute grondrechten bevatten geen beperkingsclausule. Relatieve grondrechten hebben dit wel.
Wat is de beperkingssystematiek van de GW?- Competentie: beperking mag alleen door de formele wetgever; - Doelcriteria: beperking mag enkel met een specifiek door de GW vastgelegd doel; - Procedure: beperking mag alleen volgens een specifieke procedure.
Wat is de beperkingssystematiek van het EVRM?- Competentievoorschrift: bij de wet; - Proportionaliteitstoets: in een democratische samenleving noodzakelijk; - Doelcriteria.