SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Week 3

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Week 3

QuestionAnswer
Wat verstaan we onder het strafrechtelijk systeem?het geheel van organisaties en personen dat bepaalt welke gedragingen strafbaar zijn en zorg draagt voor de opsporing van overtreders, hun vervolging en berechting en voor de tenuitvoerlegging van de aan hen opgelegde straffen.
De politie- Taak ex art 3 Politiewet: te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorden en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven. - ophelderingspercentage: de traditionele prestatiemaat voor de strafrechtelijke handhavingstaak van de politie is het percentage ter kennis gekomen misdrijven waarvan een verdachte bekend wordt. - preventive policing o.b.v. algoritmen (veel kritiek op)
Het Openbaar Ministerie- Taak: geeft leiding aan de opsporing door de politie van strafbare feiten; belast met de vervolging van verdachten (vervolgen, seponeren, transactie (voorwaarden voor niet vervolgen) of strafbeschikking); houdt toezicht op de tenuitvoerlegging van straffen, maatregelen en daarbij opgelegde voorwaarden.
De rechtspraak- 11 rechtbanken, 4 gerechtshoven, 1 HR - o.b.v. opsporingsonderzoek en o.t.t.z. beslissen rechters of de ten laste gelegde strafbare feiten wettig en overtuigend bewezen zijn, over de schuld van de verdachte en over welke straf of maatregel moet worden opgelegd.
Gevangeniswezen / Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)- huis van bewaring; gevangenis; justitiële jeugdinrichting; tbs-inrichting.
De reclassering- In alle fasen van strafrechtsketen actief; - Reclassering Nederland; reclassering van Leger des Heils; stichting Verslavingsreclassering GGZ. (zbo). - doel: bevorderen van maatschappelijke reïntegratie van verdachten en veroordeelden en de vermindering van hun kans op recidive.
Wat houdt de selectiviteit van het strafrechtelijke systeem in?= het verschijnsel dat systematische factoren bepalen welke natuurlijke- of rechtspersonen uit het totaal van wetsovertreders in aanraking komen met politie en/of justitie.
Welke drie vormen van selectiviteit zijn er?- selectiviteit door capaciteitsgebrek (> onvermogen van politie en justitie om alle zaken optimaal te behandelen); - selectiviteit door regionale verschillen (> soms grote verschillen in het gevoerde beleid met betrekking tot opsporing, de vervolging en de berechting in verschillende regio's van het land); - selectiviteit op basis van groepskenmerken van de justitiabelen (> persoonsgerichte selectiviteit, het anders afdoen van overigens gelijke zaken vanwege bepaalde groepskenmerken van de dader)
Wat zijn categorieën die van invloed zijn op de beslissing om te gaan vervolgen of seponeren?- delictskenmerken - slachtofferkenmerken - kenmerken van de verdachte - kenmerken van het justitiële apparaat - politieke invloed
Met welke twee stappen worden de strafvorderingsrichtlijnen van de 'aanwijzing kader voor strafvordering meerderjarige 2019' in strafzaken toegepast?1. er wordt bepaald welke sanctie als landelijk uitgangspunt geldt voor soortgelijke feiten; 2. is het gevonden uitgangspunt passend in de specifieke strafzaak?