SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Week 4

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Week 4

QuestionAnswer
Wat is antisociaal- en agressief gedrag?- antisociaal gedrag: een bredere categorie van allerlei gedragingen die door psychologen soms gezamenlijk en soms afzonderlijk worden bestudeerd. - agressief gedrag: gedrag dat beoogt iemand schade te berokkenen (reactieve- of proactieve agressie).
Wat is de biologische criminologie?- onderzoek naar de interactie tussen erfelijke factoren en omgevingsfactoren bij het verklaren van crimineel gedrag staat centraal. - Lombroso (geboren misdadiger, aanhanger theorie van atavisme en fysieke kenmerken). - fysiologische factoren, hormonen, psychische aandoening zijn voorbeelden van lichamelijke factoren die samenhangen met gedragstendensen. - epigenetica: bestudeert alle processen die invloed hebben op de activiteit van genen (kunnen op actief, of non-actief worden gezet waardoor ze wel of niet invloed uitoefenen op ons gedrag).
Wat is de persoonlijkheidspsychologie?- de nadruk wordt gelegd op typen van mensen zoals die op grond van hun gedragingen kunnen worden onderscheiden. - kenmerken van persoonlijkheidsdimensies zijn dat ze door de tijd heen stabiel zijn en dat ze gedrag voorspellen in verschillende situaties.
Wat zijn de dimensies van het PEN-model van Eysenck? (psychologische theorie)- Psychoticisme, - Extraversie, - Neuroticisme
Wat houdt het spanningsbehoeftemodel van Zuckerman in? (psychologische theorie)de behoefte aan spanning wordt omschreven als 'het zoeken van nieuwe, gevarieerde, complexe en intense sensatie en ervaringen en de bereidheid om daarvoor risico te nemen'. Sensation Seeking scale: - risicobereidheid - ervaringsgerichtheid - behoefte aan verandering - ontremming
Wat houdt Barratt's schaal voor impulsiviteit in?impulsiviteit is een persoonlijkheidstrek die betrekking heeft op de neiging weinig overwogen en snel beslissingen te nemen op grond van momentane aandriften. impulsiviteit ligt aan de basis van de ontwikkeling van antisociaal gedrag.
Wat zijn de kenmerken voor het meten van gedrag volgens het 'Big Five'-model? (psychische theorie)OCEAN = ezelsbrug 1. Openness 2. Conscientiousness 3. Extraversie 4. Agreeableness 5. Neuroticisme
Wat is de zelfcontroletheorie van Gottfredson en Hirschi? (psychische theorie)- gebrek aan zelfbeheersing is de belangrijkste oorzaak van criminaliteit op individueel niveau en berust op een inadequate opvoeding - greranlity of deviance thesis: individuen die vanwege hun gebrekkige zelfcontrole op het ene gebied deviant zijn, vaak ook op vele andere gebieden deviant zijn.
Wat houdt de invloed van anonimiteit in volgens Zimbardo?hij gebruikt de term de-individualisatie. dit heeft betrekking op het gevoel van verlies van identiteit dat mensen overkomt wanner zij opgaan in een grote groep. het risky shift-effect is een verklaring voor het feit dat groepen hogere risico's nemen dan individuen (verspreiding van verantwoordelijkheid, verminderde angst, angst verhogende informatie niet toelaten als gesprekstof)
Wat houdt de invloed van autoriteit in aldus Milgram?het onderzoek naar de invloed van autoriteit op antisociaal gedrag liet zien dat het overgrote deel van de proefpersonen bereid was om ver te gaan in het opvolgen van de aanwijzingen van autoritaire personen.
Wat is de klassieke conditionering van Pavlov?- experiment met honden - een neutrale stimulans kan via een significante stimulus worden geassocieerd met een reactie.
Wat houdt instrumenteel leren in aldus Skinner?gaat om de ontwikkeling of vorming van doelgericht gedrag door de sociale gevolgen ervan te ervaren. de basis is het leren van de consequenties van gedrag. - reinforcers: uitgangspunt is dat de mens streeft naar zo veel mogelijk beloning en naar zo weinig mogelijk straf.
Wat houdt de theorie van sociaal leren in volgens Bandura en volgens Sutherland?- Een meer complexe wijze van leren die onder meer organisatie van sociale ervaringen door de hersenen en het leren door te kijken naar anderen omvat. - Bandura ~ leren door observatie ~ veel leren is het gevolg van het imiteren van anderen (modellen) - Sutherland ~ differentiële associatie ~ de mate waarin iemand met criminele normen en -gedragingen in contact komt, bepalen of men zich al dan niet aan de wet zal blijven houden (observeren, imiteren, internaliseren).