SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Week 6

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Week 6

QuestionAnswer
Wat is criminaliteitspreventie?alle maatregelen van burgers en particuliere instellingen en van de overheid liggende buiten de strafrechtspleging die erop gericht zijn gedragingen die volgens de wet strafbaar zijn, te voorkomen.
Evidence-based crime preventioncriminaliteitsbestrijding gebaseerd op wetenschappelijke kennis.
Wat zijn de drie dimensies van criminaliteitspreventie?- primaire preventie: (universele-) maatregelen zie zijn gericht op de gehele bevolking - secundaire preventie: (selectieve-) maatregelen zijn gericht op risicogroepen - tertiaire preventie: (geïndiceerde-) maatregelen die achteraf worden genomen - deze kunnen dadergericht, situationeel, of slachtoffergericht zijn
Kritiek op situationele preventie.- hierdoor wordt slechts bereikt dat de criminaliteit zich gaat verplaatsen (verschuivingsverschijnsel)
Noem drie instrumenten om de stedelijke omgeving te herordenen met het oog op meer veiligheid.- klassieke instrumenten (zoals betonblokken en anti-zwerverpaaltjes) - voorspellende instrumenten (scannen kentekens; gezichtsherkenning = predictive policing) - psycho-politieke instrumenten (gebruik van variabele verlichting en geuren om het gedrag van burgers op subtiele wijze te beïnvloeden) > Problematisch is dat de vrijheid van burgers hierdoor wordt aangetats.
Preventiemaatregelen in Nederland moeten zijn gericht op welke drie doelstellingen?1. het versterken van de binding van de opgroeiende generatie aan de maatschappij; 2. het zodanig inrichten van de stedelijke omgeving dat hierdoor de gelegenheid tot het plegen van delicten zouden worden beperkt; 3. het aanstellen van meer functionarissen met een toezichthoudende taak in de publieke ruimte.