SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of Week 7

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of Week 7

QuestionAnswer
Wat is penologie?de studie die de doelstellingen van wettelijke straffen, de toepassing ervan in de praktijk en de uitwerking ervan op de gestraften zelf of op andere groepen zoals potentiële plegers van delicten bestudeert.
Wat stelt de absolute theorie?- doel = vergelding - proportionaliteit - straf is gericht op leedtoevoeging en kijkt slechts op het verleden - kritiek: in alle gevallen moet worden gestraft; wordt als onvoldoende humaan beschouwd.
Wat stelt de relatieve theorie?- doel = speciale en generale preventie - straf als middel om delicten in de toekomst te voorkomen. - speciale preventie: voorkomen van recidive; opsluiting/incapacitatie (onschadelijkmaking). - generale preventie: afschrikken potentiële daders en normbevestiging in de samenleving; kosten-baten theorie; d.m.v. strafbedreiging, -oplegging en tenuitvoerlegging.
Wat stelt de verenigingstheorie?- pogen de absolute- en relatieve theorie te combineren. - strafmaat moet binnen de grenzen van een rechtvaardige reactie blijven - strafmaat mag niet gebaseerd zijn op een van de twee theorieën.
Wat zijn de hoofdstraffen die we in Nederland kennen?- geldboete - taakstraf - vrijheidsstraf
Wat zijn de bijkomende straffen die we in Nederland kennen?- openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak - ontzetting uit bepaalde rechten - verbeurdverklaring - afnemen rijbevoegdheid
Wat zijn de maatregelen die we in Nederland kennen?- terbeschikkingstelling (tbs) - plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ) - inrichting voor stelselmatige daders (ISD) - plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis - onttrekking aan het verkeer - betalen van een som aan de staat