SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: 3) Charakterizování alternativ

Questions and Answers List

level questions: 3) Charakterizování alternativ

QuestionAnswer
Vývoj aplikaceVývoj aplikace je proces, jehož cílem je dosažení plánované změny informačního systému podniku (aplikace). Změna se může týkat kterékoliv komponenty IS (nová aplikace, změna technologické infrastruktury apod.). Podstatné změny se realizují projektem. Ukončením projektu vzniká nová verze IS podniku (aplikace).
Provoz aplikaceProvoz IS (aplikace) je procesem, který zajišťuje běh jednotlivých aplikací a dodávání ICT služeb koncovým uživatelům. Služby musejí být provozem IS zajištěny tak, aby dosahovaly vlastností (například dostupnost, doba odezvy, bezpečnost), které byly mezi provozovatelem služby a jejím zákazníkem dohodnuty.
Individuální aplikační software (IASW)Při použití IASW je aplikace vytvořena na míru podle potřeb podniku, instalována na definované technologické platformě a poté pro uživatele daného podniku provozována. Funkcionalita aplikace je navržena tak, aby optimálně podporovala činnosti podnikového procesu, pro který je určena. Výhodou této alternativy je, že podnik může aplikací podpořit svoje specifické procesy a dosažení specifických cílů na trhu.
Typový aplikační software (TASW).Aplikace je vytvořena a dále rozvíjena specializovaným výrobcem generalizací požadavků určité třídy podniků například bank, výrobců automobilů apod. I když celkové náklady vývoje TASW jsou výrazně vyšší než v případě IASW, cena licence TASW je pro zákazníka obvykle nižší, protože celkové náklady vývoje se rozpustí mezi více zákazníků. Další výhodou je, že celková doba nasazení aplikace je kratší, protože se instaluje již hotový produkt. Nevýhodou ale je, že podporovaný podnikový proces se musí přizpůsobit logice a možnostem TASW. Na druhé straně přední výrobci TASW zabudovávají do funkcionality svých produktů nejlepší praktiky, které jsou v daném odvětví známy. Instalací TASW a přizpůsobením svých podnikových procesů tak může méně vyspělý podnik aplikovat zkušenosti a nejlepší praktiky lídrů na trhu. Další nevýhodou TASW je, že podnik obvykle nevyužije veškerou funkcionalitu TASW, tzn., že de facto kupuje i to, co nepotřebuje. Z charakteristiky vyplývá, že TASW je výhodné volit především pro vysoce standardizované aplikace jako účetnictví, zpracování mezd, správa řízení dokumentů apod.
Řešení vlastními zdroji vs řešení externími zdrojiKritéria, která v tomto rozhodování hrají nejdůležitější roli, jsou: náklady, spolehlivost, bezpečnost dat a míra závislosti podniku na externích dodavatelích. V současnosti většina podniků řeší vývoj aplikací outsourcingem nebo nákupem TASW, neboť vlastní vývoj softwaru bývá časově i cenově nákladnější varianta. Provoz IS naopak většina podniků v současnosti řeší vlastními zdroji. Důvodem je, že zatím tuto alternativu vyhodnocují jako nákladově výhodnější a zejména méně rizikovou z hlediska bezpečnosti dat. Nicméně počet firem, které přecházejí na outsourcing provozu celého IS, resp. některé z aplikací IS, neustále roste a dá se předpokládat, že do konce druhého desetiletí 21 . století bude outsourcing provozu a zejména jeho varianta SaaS převažující formou provozu podnikových IS.