SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: 19) Popište základní charakteristiky informace

Questions and Answers List

level questions: 19) Popište základní charakteristiky informace

QuestionAnswer
Definice• Všeobecně nelze pojem informace přesně definovat. Různé obory i jednotliví odborníci mají vlastní výklad pojmu informace. Chápání informace se v jednotlivých oborech značně liší.
Informace – složky:• Sdělení (message) – obsah informace pro příjemce • Data (elements) – vyjádření informace v komunikačním jazyce (slova, čísla,…) • Nosič (medium) – fyzický prostředek uložení a přenosu informace (papír,…) Dále jsou data chápána i jako odraz jevů, procesů nebo vlastností objektů reálného světa, kterého se týkají a jako taková mohou existovat samostatně. K jejich uložení slouží zejména databáze.
Typ informace SignálníVzniká a užívá se při výměně informací mezi prvky systému, v našem případě při běžných operativních (signálních) procesech v podniku. Signální informací je například faktora došlá do podniku, stav zásob materiálu k určitému datu apod.
Typ informace StrukturálníPopisuje strukturu systému a pravidla chování jeho jednotlivých prvků. V podniku popisuje organizační strukturu podniku, pravomoc a odpovědnosti jednotlivých funkčních míst, doporučené nebo přikázané pracovní postupy apod.
Typ informace GenetickáJe informace uložená ve vlastní paměti systému a předurčuje chování systému. V sociálně ekonomických systémech úzce souvisí s podnikovou kulturou a s tzv. pamětí organizace. V podniku je genetická informace uložena především v paměti lidí a projevuje se při jejich jednání. Písemnou formu má tehdy, když management podniku projektuje nové chování, resp. novou kulturu podniku. Genetická informace spoluurčuje, jak je podnik adaptivní – jak se dokáže přizpůsobovat změnám prostředí, jak je schopen učit se ze svých úspěchů a neúspěchů, jak společné hodnoty, názory a přesvědčení uznává, jak se chová ke svým zákazníkům a partnerům.
Charakteristiky informace:• úroveň obecnosti informace konkrétní x abstraktní informace (dopis x šablona dopisu) • předmět, ke kterému se informace vztahuje (výroční zpráva, faktura za zboží) • vlastní obsah informace • časové vymezení informace ze kdy informace pochází a o jakém čase vypovídá: aktuální – popisují aktuální stav reality prognostické – odhadují budoucí stav reality historické – bývalé aktuální, resp. prognostické, u kterých uplynula doba platnosti) • pravděpodobnostní hodnota informace ne všechny informace jsou zaručeně pravdivé, u některých informací je proto vhodné uvést jejich pravděpodobnostní hodnotu)
Charakteristiky informace: Úroveň agregaceagregace za jednotlivé dimenze údaje (čas, lokality, org. struktura, komodity, dodavatelé,zákazníci apod.) • zdroj informace • kým byla získána • kdo ji může využívat = forma: o znaková, zvuková, obrazová (graf, schéma, obrázek) = objem (měřený např. počtem bytů), = místo uložení o v paměti pracovníků, v archivovaných papírových dokumentech nebo v IS (význam viz KBPR) = způsob uložení o databáze, papírový dokument, mikrofiš, apod.