SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: 62) Agilní a rigorózní přístupy k vývoji IS

Questions and Answers List

level questions: 62) Agilní a rigorózní přístupy k vývoji IS

QuestionAnswer
Rigozní (tradiční) přístupRigozní přístup vychází z toho jak fungují rigózní metodiky použité při vývoji IS. Jsou velmi podrobné a formální, vychází z přesvědčení, že procesy při budování IS/ICT lze plánovat,řídit, měřit a proto podrobně a přesně definují jednotlivé procesy, činnosti a vytvářené produkty. Jsou často založené na „vodopádu". Mezi tyto metodiky např. patří SSADM (Structured Systems Analysis and Design Method) V rámci tradičních přístupů se kromě toho setkáváme s referenčními modely procesů, různými modely, životního cyklu, posuzování zralosti a způsobilosti procesů a již zmiňovaných tradičních (rigozních) metodik budování IS. Referenčními modely je zmiňovaný CMMI a norma ISO 12207. Refer. modely říkají co je třeba zavést, neřeší ale jejich postupné iterativní nasazování. To řeší modely životního cyklu. Pro zlepšení modelů se používají metodiky, které definují procesy a aplikují na ně nějaký model životního cyklu (dále třeba definují role v týmu, návody, produkty, vzory apod.)
Možnosti kombinaceNicméně existují metodiky, které jsou rigózní, ale jsou postaveny na iterativním modelu životního cyklu jakým je např. RUP nebo MSF. Tyto techniky se dost doplňovaly o agilní přístupy a dnes se nazývají spíše za metodické (framework) rámce.
Agilní přístupOpět- při vývoji agilním přístupem se využívají agilní metodiky Agilní přístupy vycházejí z přesvědčení, že proces tvorby IS je empirický proces, který nemá smysl popisovat, ale je třeba ho monitorovat a přizpůsobovat realitě. Agilní přístupy jsou reprezentovány agilními metodikami, které jsou postaveny pouze na iterativním modelu životního cyklu s velmi krátkými iteracemi. Dnes se používají spíše dílčí agilní metody nebo praktiky, které se vzájemně kombinují než úplné kompletní agilní metodiky.