SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: 64) SaaS (Software as a Service)

Questions and Answers List

level questions: 64) SaaS (Software as a Service)

QuestionAnswer
SaaS (Software as a Service) – principy, srovnání s modelem „software jako licence“Je výhodnější než tradiční model, sníží se tím náklady na ICT pro zákazníka a jeho služby budou flexibilnější. Není to tolik rozšířené, protože je to něco nového, v Evropě je tento trh oproti USA a Kanadě nezkušený a malý a existují obavy z úniku dat mimo firmu. Pro tento model není vhodné využití u životně důležitých aplikací (kvůli kontrole a včas zavádění nových aplikací), specializovaných aplikací, vysoce customizovaných aplikací a aplikací s vysokými nároky na integraci.
Základní odlišnosti• V definici • Technologických aspektech • Podnikatelských aspektech • A aspektech řízení podnikových ICT
Definice SaaS X SW jako licenceZatímco v tradičním modelu, kdy do firmy přijde výrobce SW a instaluje službu na počítačích (infrastruktuře zákazníka), za kterou je zodpovědno ICT oddělení firmy. U SaaS poskytovatel udržuje a provozuje svoji infrastrukturu a poskytuje služby mnoha různým zákazníkům prostřednictvím internetu a tyto služby využívá celá řada organizací.
Technologické aspekty SaaS X SW jako licenceArchitektura je od počátku navrhována tak aby ji mohly využívat tisíce zákazníků (Multi-Tenant Architecture) a to přes internet velkému počtu zákazníků. Tím pádem se mění i způsob uzavírání smluv se zákazníkem. Internetový prohlížeč je jediným přístupem k aplikaci. Nemusí se instalovat vlastní rozhraní. Součástí je i service managment, který službu řídí a měří.
Technologické aspekty SaaS X SW jako licence - upgradeUpgrade je realizován pouze provozovatelem a všichni zákazníci využívají stejnou verzi a novou verzi ve stejný okamžik. Rozhodnutí o nasazení nové verze SW má provozovatel (drobná vada na kráse z pohledu zákazníka).
Technologické aspekty SaaS X SW jako licence - customizaceNávrh a customizaci provádí spec. firma (třeba i jiná než výrobce SW). zákazník aplikaci sám provozuje. Architektura je navržena pouze pro instalaci využívané uživateli jedné organizace (Single-Tenant Architecture). Prohlížeč je jedna z mnoha možných rozhraní. Existuje více rozhraní a to zvyšuje náklady na provoz. Nemá service managment. Nové verze každý rok, dva roky a zákazník si je sám instaluje a rozhodnutí o nové verzi vždy dělá zákazník.
Podnikatelské aspekty SaaS X SW jako licenceKrátký implementační cyklus (týdny). Dostupnost 247 a všude na světě. Objem služby je dynamicky alokován.
Podnikatelské aspekty SaaS X SW jako licence - spolehlivostSpolehlivost služby je vysoká a funkcionalita je šitá na míru okruhu zákazníků. Je zde pružnost, když se mění podnikatelské podmínky. Model umožňuje snadnou změnu poskytovatele služby. Customizace je zde bohužel limitována. Existuje zde trial verze na testování. Ušetří se na lidské zdroje nutné k obsluze aplikace. SW icence se nekupují, pouze se platí za zprostředkované služby. Celkově se vykazují nižší náklady na ICT- tyto náklady jsou predikovatelné a rovnoměrné v čase (systém pay as you go). Lepší pro malé a střední podniky, návratnost investice je v řádech měsíců.
Podnikatelské aspekty SaaS X SW jako licence - implementační cyklusDlouhý implementační cyklus (měsíce).Přístup omezen pouze na koncová zařízení v intranetu a přes klienta. Technologická infrastruktura nemůže být pružně měněna. Zdroje nejsou optimálně vytěžovány. Mnoho organizací se spokojí s výpadky systému, protože je nákladné udržovat spolehlivost. Funkcionalita je rozsáhlá, ale zákazník využívá jen část. Systém je pružnější, protože nabízí řadu customizačních parametrů. Testování je umožněno až po nakoupení licence. Na obsluhu SW je využíváno mnoho lidských zdrojů z ICT. Licence SW je nutno nakupovat. Náklady nemusí souhlasit s objemem odebíraných služeb. Návratnost investice je v řádech let. Tuto možnost využívají předně velké podniky.
Aspekty řízení ICT SaaS X SW jako licenceKontrakt má podobu smlouvy na dodávku informatické služby- SLA. SLA je standardem a smluvně je přesně definováno za co a v jaké míře zákazník platí. Veškerá zodpovědnost za ochranu dat a infrastrukturu aplikace má dodavatel. ICT zdoje poskytovatele používají všichni zákazníci najednou a rozsah ICT personálu u zákazníka je malý. Bezpečnost dat je vysoká a jsou jen na jednom místě. Hlavním rizikem se může jevit ztráta znalostí, která mohou být potřebná do budoucna. Kontrakt je rozdělen do několika dílčích smluv na HW, SW atd... protože dodavatelem není interní útvar ICT, SLA není definováno. Za infrastrukturu a ochranu dat většinou přebírá zodpovědnost úsek ICT ve firmě. ICT zdroje využívá jen jedna organizace. Rozsah znalostí na rozdíl od SaaS je větší a rozsah využití ICT personálu je u zákazníka větší. Bezpečnost dat existuje pouze li ICT oddělení zná bezpečnostní procedury. Celkově je zde jako hlavní riziko vysoký cenový náklad na