SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: 67) Různé varianty řešení přístupových práv k datům

Questions and Answers List

level questions: 67) Různé varianty řešení přístupových práv k datům

QuestionAnswer
Přístupová právaPřístupová práva se v IS používají poměrně často, ať už to jsou OS či aplikace nižších kategorií. Z praxe můžete uvést například přihlášení k vašemu počítači v práci nebo doma, porovnejte rozdíl.
ÚčelZamezit zobrazení dat nerelevantních k úkonů daného pracovníka – omezení úniku informací a chybnému zadání dat na špatné místo V zásadě se využívá přiřazení práv konkrétnímu uživateli, nebo skupině, vztahující se na určitou entitu(form, tisknutelná sestava, tabulka, někdy i konkrétní atribut) – kde právo nabývá hodnoty povoleno/nepovoleno
Realizaceuživateli se daný objekt/entita buď vůbec nezobrazí, popř. při žádosti (kliknutí) o zobrazení se vypíše zpráva o zamítnutí přístupu, nebo daná položka/textové pole není editovatelná (přístupy typu Read only, edit only(nesmí se tvořit nové záznamy, pouze upravovat stávající)
AutentizaceAutentizace slouží k jednoznačnému určení uživatele, který přistupuje k systému. Cílem autentizace je zajistit, že systém přesně ví, s jakým uživatelem komunikuje, kdo to je. Jméno-> heslo
AutorizaceAutorizací se rozumí proces ověření přístupových oprávnění uživatele vstupující do informačního systému. Tento proces ve většině případů navazuje na proces autentizace. Podstatou autorizace je ověřit, zda daný uživatel má oprávnění provést příslušnou akci, například vložení nového záznamu do seznamu dodavatelů apod. Jméno->heslo->skupina (např. admin).