SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Førsteordens språk

Questions and Answers List

level questions: Førsteordens språk

QuestionAnswer
Førsteordens språkFørsteordens språk kan representere mer nøyaktige utsagn/utsagn med mer detaljer enn utsagnslogikk Predikatlogikk(førsteordens logikk), utvidet med kvantorer: ∃, ∀ Ein bruker desse kvantorane til å representere kvantifiserte utsagn. Består av logiske, og ikke-logiske symboler. Random: - Mengdene av variabler, konstantsymboler, funksjonssymboler og relasjonssymboler må være disjunkte. - Relasjon-, og funksjonssymboler har en aritet, som betyr at de er assosiert med et naturlig tall.
Eksistenskvantoren: Det finnes et objekt med en bestemt egenskap
Allkvantoren: Alle objekter har en bestemt egenskap
Dei logiske symbola∧, ∨, →, ¬, ∃, ∀, en uendelig og tellbar mengde av variabler, i tillegg til kommaer og parenteser.
Dei Ikke-logiske symbolakonstantsymbol, funksjonssymbol og relasjonssymbol
SignaturDe ikke logiske symbolene utgjør signaturen. Skrives som et tuppel av tre mengder slik: <a,b,c,… ; f,g,h,…. ; R,S,T,….> Først er det konstantsymbolene, så funksjonssymbolene og til slutt relasjonssymbolene
Førsteordens termerMinste bestanddelene av et førsteordens språk Eksempel i mengdelærespråket med signaturen <Ø; ∪, ∩; =, ∈ > - Termer: (x ∩ y), (Ø ∪ z), ((x ∩ y) ∪ z) - Ingen relasjonssymboler forekommer i førsteordens termer, termene referer til elementer i en mengde. - Man vil få uendelig mengde med termer, med endelig antall symboler i hver term.
Atomære formlarHvis R er et relasjonssymbol med aritet > 0, og t1,…,tn er termer, er R(t1,…,tn) en atomær formel.. Hvis ariteten = 0 er R en atomær formel. Eksempel i det enkle språk Signatur <a; f,g; P, R>, ariteten til f og P er 1, og til g og R er den 2. Noen formler: Pa, Px, Pfx, Pffa, Pgaa, Raa, Rafx, Rgxaa
Førsteordens formelMengden av førsteordens formler er den minste mengden slik at: - Alle atomære formler er formler - Hvis F og G er formler, er ¬F, (F ∧ G), (F ∨ G), (F → G) formler. - Hvis F er en formel og x er en variabel , er ∀xF og ∃xF formler Alle forekomster av en variabel x i F sies å være bundet i formlene ∀xF og ∃xF og innenfor skopet til den gjeldende kvantoren. Skop er hvor variabelen er synlig.