SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Representasjon av kvantifiserte utsagn

Questions and Answers List

level questions: Representasjon av kvantifiserte utsagn

QuestionAnswer
PredikatPredikat er et uttrykk som inneholder en eller flere plassholdere og blir sant eller usant når vi erstatter plassholderne med verdier «○ er et partall» «○ liker ●» er begge predikat. Her kan vi putte inn verdier og vi får et utsagn som er sant eller usant. ∃xGx kan tolkes slik: - Det finnes en x slik at Gx, Det finnes en x slik at x er en god person, Det finnes en god person ∀xGx kan tolkes slik: - For alle x, er det slik at Gx, For alle x, x er en god person, Alle er gode personer
Frie variabler og lukka formlerEn variabelforekomst i en førsteordens formel er fri hvis den ikke er bundet. Det vil si hvis den ikke er innenfor skopet til en kvantor En formel er lukket hvis den ikke inneholder noen frie variabler. Det som kommer etter en kvantor er skopet til kvantoren. Hvis det er noen variabler som ikke kommer etter en kvantor er de altså fri.
Mønster som går igjen (tips)Dersom det er ∀x(for alle x), brukes vanligvis implikasjon(→). Dersom det er ∃x(det finnes en x), brukes vanligvis og-tegnet (∧) Er nesten aldri omvendt, disse uttrykkene betyr ting vi nesten aldri ville brukt i naturlig språk. ∧ sammen med ∀x blir: alt er både det som kommer før og etter ∧. ∃x sammen med →, ville vært veldig unaturlig i naturlig språk og brukes så å si aldri.