SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Prins&Cachet - integrale veiligheidszorg & de burgemeester

Questions and Answers List

level questions: Prins&Cachet - integrale veiligheidszorg & de burgemeester

QuestionAnswer
Op welk niveau manifesteert het 'integraal veiligheidsbeleid' zich en wie is eindverantwoordelijke?- gemeentelijk niveau - de burgemeester > beschikt in praktijk echter over onvoldoende doorzettingsmacht om de samenwerkingsambitie binnen een integrale veiligheidsaanpak daadwerkelijk waar te maken.
Wat wordt er bedoeld met 'integraal veiligheidsplan'?het systematisch en samenhangend werken aan behoud of verbetering van de lokale veiligheid in al haar facetten onder regie van het bestuur.
Welke vijf verschillende betekenissen van het begrip 'integrale veiligheid' worden onderscheiden?1. volwaardigheid van de veiligheidsketen; 2. sector-overstijgende aanpak; 3. technisch en bestuurlijk; 4. nieuwe allianties; 5. brede opvatting van veiligheid.
Waarom is het integraal veiligheidsbeleid in de praktijk nog niet gerealiseerd?1. het blijkt dat integraliteit in de zin van veiligheid als sector-overschrijdend facet nog niet goed is gelukt; 2. er is geen gelijke aandacht voor alle typen veiligheid (focus ligt bij sociale veiligheid).
Wat zijn goede ontwikkelingen door het integraal veiligheidsplan?1. er is meer bestuurlijke aandacht voor veiligheid op lokaal niveau; 2. veiligheidsketen wordt steeds vollediger: preventie, repressie, reactiviteit, proactiviteit, nazorg beter gecombineerd; 3. er wordt op horizontaal niveau beter samengewerkt tussen politie, justitie en andere organisaties.
Welk risico houdt een sterke horizontalisering in?- dat te weinig wordt gestuurd, te weinig leiding wordt gegeven en te weinig wordt afgedwongen en gecontroleerd; - verantwoordelijkheden beginnen snel diffuus en wazig te worden.
Wat is de rol van de burgemeester bij de integrale veiligheidsaanpak?- verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering ervan; - hij is de 'linking pin' met andere lokale partijen, andere overheden en de veelal geregionaliseerde uitvoeringsorganisaties inzake veiligheid.
Waarom kan het probleem van de afwezige regie bij horizontalisering niet voldoende worden opgelost door de burgemeester?de bevoegdheden van de burgemeester hebben betrekking op incidenten en hun veroorzakers en niet of nauwelijks op het meso- en macroniveau van beleidsmatige sturing en coördinatie van de veiligheidszorg en betrokken partners.