SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Stokkom - orde handhaving en vrede bewaren

Questions and Answers List

level questions: Stokkom - orde handhaving en vrede bewaren

QuestionAnswer
Waarom kunnen rechtsregels en openbare orde op gespannen voet staan met elkaar?rechtsregels staan in het teken van rechtsbescherming en openbare orde staat in het teken van sociale regulering.
Waarom vindt Bittner de stelling dat misdaadbestrijding de kerntaak van de politie is misleidend?het eventuele legitieme gebruik van dwang in probleemsituaties die beheersbaar moeten worden gemaakt, is het onderscheidende van het politiewerk. de reden voor optreden is vaak het beschermen van mensen of het tegengaan van een kwalijke ontwikkeling die gestopt moet worden. - de politie heeft de macht om verlopige oplossingen af te dwingen of op te leggen voor problemen die zich acuut opdringen zonder oppositie te dulden en zonder toestemming van de betrokkenen.
Wat is het verschil tussen ordehandhaving in nauwe zin en in brede zin?- nauw: is gerelateerd aan regels die inbreuken of verstoringen van de openbare orde omschrijven. - breed: het gaat om een breed geheel van uiteenlopende werkzaamheden, dat ook toezicht en controle omvat.
Wat zijn enkele kanttekeningen bij de theorie van Bittner?- niet al het politieoptreden is reactief en crisisgericht (ook optreden voordat situaties onbeheersbaar worden). - te weinig aandacht voor symbolische functie van de bescherming van publieke orde
Wat zijn enkele redenen voor waarom de politie ook betrokken is bij ordehandhaving?1. soms is het onduidelijk of de aangewezen instituties wel in staat zijn om orde te handhaven en controle uit te voeren. 2. mensen die binnen institutioneel verband interveniëren en informele sancties opleggen zijn vaak niet aanspreekbaar of er is weinig openheid waarom die sancties worden opgelegd.
Waaruit blijkt dat ordehandhaving van groot belang is om het vertrouwen van bewoners op peil te houden en de stabiliteit van het buurtleven te bevorderen?- opvallend is dat burgers meer bezorgd zijn om wanorde en overlast dan om misdaad; - het ongemoeid laten van overlast en wanorde kan een negatieve spiraal van demoralisatie en vermijdingsgedrag in gang zetten.
Wat houdt de broken windows theorie in?sociale en fysieke chaos en wanorde zenden het signaal naar potentiële misdadigers uit dat sociale controle ontbreekt.
Wat zijn enkele punten van kritiek op de broken windows theorie?- vanwege het veronderstelde verband tussen wanorde en misdaad; - onderhandhaving wordt afhankelijk gemaakt van de bijdrage aan misdaadbestrijding
Hoezo lijken veel wanordelijke situaties en antisociale gedragingen ten onrechte te worden geproblematiseerd?- stedelijke samenlevingen kennen nu eenmaal grote hoeveelheden aan deviante gedragingen; - wanneer mensen weinig tolerant zijn t.a.v. wanorde in hun eigen omgevingen zich afsluiten voor wanordelijke ervaringen, gaan voorvallen en sociale spanningen sneller gepaard met agressief gedrag en wordt dat agressief optreden ook eerder gerechtvaardigd.
Volgens Thacher bestaan er legitieme vormen van politiële ordehandhaving zonder dat er een toevlucht hoeft te worden genomen tot 'zero tolerance strategieën'. ligt dit toe.- vb. 'order maintainance training bulletin' - geeft aan dat politiemensen de minst dwingende middelen moeten gebruiken om maatschappelijke orde te waarborgen. 3 niveaus: (1) voorlichting over fatsoenlijke omgang en de verplichtingen waar burgers wettelijk aan verbonden zijn; (2) drang; (3) wetshandhaving
Welk onderscheid maakt Thacher in zijn taxonomie van niet-strafbaar schadelijk en ergerlijk handelen?- accumulatieve schade (vuil op de troep) - niet-accumulatief (sex op het plein) binnen handhaving moet er oog voor zijn dat bepaalde activiteiten nooit geëlimineerd kunnen worden, maar goede politiële handhaving bepaalt de condities waaronder en hoe die activiteiten plaats kunnen vinden.
De invoering van nieuwe controletechnieken lijkt veel contraproductieve effecten met zich mee te brengen. Wat zijn deze technieken en de genoemde effecten?= veiligheidsbeleid staat meer in het teken van beheersing en preventie van onveiligheid en management van risico's 1. sanctiedreiging krijgt de voorkeur boven spontane naleving van de wet door verinnerlijking van normen. 2. veel vormen van regulering gaan over de hoofden van burgers heen, er vindt niet echt een leerproces plaats, politie minder aanspreekbaar en herkenbaar
Wat zijn verschillende redenen waarom ordehandhaving en vrede bewaring nog altijd weinig prestige hebben?- een verdere professionalisering 'weg van de staat'; - politiemensen worden afgerekend op strafrechtelijk georiënteerde prestaties - ordehandhaving is lastig en biedt weinig zekerheid