SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Terpstra - wijkagenten en veranderingen in hun dagelijks werk

Questions and Answers List

level questions: Terpstra - wijkagenten en veranderingen in hun dagelijks werk

QuestionAnswer
Wat is een van de belangrijkste uitgangspunten van gebiedsgebonden politiewerk?dat het moet bijdragen aan de nabijheid, benaderbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie voor burgers
Waarom loopt de invulling van gebiedsgebonden politiewerk vaak uiteen?- praktische omstandigheden (grootte wijk); - spanning tussen een streven naar nabijheid en de noodzaak ook enige afstand te bewaren.
Waaruit blijkt dat de afstand tot de burger is vergroot door de centralisering van het politiesysteem?er is minder tijd om in de wijk te zijn en de wijken liggen vaak verder van het politiebureau af, waardoor de wijkagent niet fietsend of lopend zijn ronde kan doen. dit doet af aan de aanwezigheid en benaderbaarheid.
Wat zijn enkele strategieën van wijkagenten om aan informatie over hun wijk te komen?- informeel en enigszins ongestructureerd - gesprekken met mensen in de wijk, hun collega's, politiesystemen, partnerinstellingen en sociale media.
Waarom heeft goede contacten met bewoners voordelen?enerzijds zorgen deze contacten ervoor dat de burger de politie vertrouwt en waardeert, anderzijds is het handig voor de informatievergaring van de wijkagent.
Op welke verschillende manieren geven wijkagenten invulling aan de elementen nabijheid en betrokkenheid?- enerzijds heb je heel betrokken wijkagenten die niet blij zijn met de nationale politie - anderzijds heb je agenten die minder betrokken zijn met de buurt en alleen oprukken als er sprake is van een strafbaar feit.
Wat is een van de belangrijkste uitgangspunten van gebiedsgebonden politiewerk?dat de politie niet alleen reactieve maar ook preventieve aanpak moet hanteren ten aanzien van de veiligheidsproblemen die zich in de wijk of buurt voordoen.
Wat blijkt over nieuwe en oude onderzoek naar wijkagenten?- dat er in de regel geen sprake is van probleemgerichte en informatiegestuurde werkwijze waarbij op basis van systematische analyse van informatie gerichte stappen worden gezet om patronen van problemen aan te pakken - dat zij eerder op een ad-hocwijze werken, op basis van gedetailleerde informatie en directe contacten aan de aanpak van uiteenlopende problemen in de wijk werken. - veel rijden meldingen (noodhulp)
Wat zijn de meest opvallende veranderingen in het werk van wijkagenten sinds de invoering van de Nationale politie?- een deel heeft het gevoel van isolement; - vaker extra werkzaamheden verrichten omdat andere partijen steken laten vallen; - veel veranderen in wijkagent2.0 = agent met erg afhoudende houding en vooral meldingen rijdt.