SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Adang et al. - politiegeweld in zicht

Questions and Answers List

level questions: Adang et al. - politiegeweld in zicht

QuestionAnswer
Wat is de hoofdvraag van dit artikel?Is er de noodzaak van een versterking van het dreigsysteem met nieuwe less-than-lethal geweldsmiddelen?
Waarom verdient de geweldsmonopolie verrijking volgens de commissie MPBUK?"om het weer krachtiger te kunnen maken en zich te ontwikkelen naar een doortastend en kordaat geweldsmonopolie. een nieuwe balans tussen dialoog, de-escaleren en doorpakken is nodig; hard als het moet en zacht als het kan. het dreigsysteem moet versterkt worden, waardoor de politie aan legitimiteit en vertrouwen wint en tevens het groot aantal incidenten van geweld tegen politieambtenaren vermindert"
Wat zijn enkele problemen waar less-than-lethal wapens mede een oplossing voor zouden kunnen zijn?- direct fysiek contact beperken waardoor agenten minder snel gewond raken; - agenten kunnen met meer zelfvertrouwen en geloofwaardigheid opereren waardoor er minder bedreigingen/beledigingen en geweld tegen te politie is; - bestaande wapens zijn beperkt effectief, te ingrijpend of disproportioneel. - investeren in vaardigheden van politiemensen kost veel geld en capacitiet, met wapens kan dit effectiever, efficiënter en veiliger.
Wat zijn de tien elementen die cruciaal zijn voor een maatschappelijk verantwoorde en geaccepteerde uitvoering van het geweldsmonopolie?- politiegeweld is uiterste redmiddel (proportioneel en subsidiair) - geen bevoegdheid tot geweld in kader van gedwongen hulpverlening - toepassing geweld dient plaats te vinden vanuit kernwaarden rechtstaat en politie - hantering geweldsmonopolie niet gebaseerd op waan van de dag, onderbuikgevoelens of beeldvorming, maar op empirisch gefundeerde feiten en analyses - less than lethal weapons belangrijke rol bij geweldsmonopolie - mate van ingrijpendheid afhankelijk van wijze waarop geweld wordt toegepast - uitgangspunt is professioneel geweldsmonopolie - voortdurend transparante probleemanalyse - d.m.v. toetsing en sturing en opleiding, training en evaluerende feedback bevordert de politie juist een gewenst gebruik van geweld - geweldgebruik moet worden geregistreerd, uitgelegd en verantwoord