SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of 10. Ielectronické podpisy a pečeti

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of 10. Ielectronické podpisy a pečeti

QuestionAnswer
Kvalifikované certifikáty, eIDASeIDAS – nařízení EU č. 910/2014 o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách. Nařízení eIDAS umožňuje bezpečně a pohodlně provádět transakce přes hranice bez užití tradičních papírových metod, jako jsou pošta nebo fax. Nařízení vytvořilo standardy pro elektronické podpisy, kvalifikované digitální certifikáty, elektronické pečeti, časová razítka a další způsoby ověření autentizačních mechanismů. Ty umožňují, aby elektronická transakce měla stejné právní postavení jako transakce prováděná na papíře.
Typy elektronických podpisů:* Kvalifikovaný elektronický podpis = zaručuje identitu podepsané osoby. privátní klíč je uložen na nějakém prostředku, ze kterého jej nedostanete ani vy, ani útočník *Uznávaný elektronický podpis = privátní klíč je uložen na disku. V ČR neexistují *Zaručený elektronický podpis = z CESNETu, je uznáván všemi orgány veřejné moci v ČR.
Kvalifikovaný certifikátkvalita certifikátu – vydává kvalifikovaná certifikační autorita (CA které důvěřuje stát/EU), obsah musí být pravdivý (garantuje stát).
Kvalifikovaný prostředekUložení privatního klíče nelze z něho získat soukromý́ klíč, musí získat EU certifikát.
Elektronické pečeti• shodují se s el. podpisy po technické stránce • kvalifikovaná, uznávaná, elektronická, “prostá” • mají “jiné” certifikáty • mají jiné právní důsledky • pro právnické osoby
Časová razítkaČasová razítka jsou používaná pro garanci času, kdy byl dokument podepsán. Časové značky mohou fungovat jako: • ochrana proti prolomení v budoucnosti o proti vytvoření jiného dokumentu se stejným podpisem • časové omezení certifikátů o bez časové značky – do konce doby platnosti certifikátu (1 rok) o s časovou značkou – do konce doby platnosti certifikátu TSA (5-8 let)