SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of 13. Více faktorová autentizace

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of 13. Více faktorová autentizace

QuestionAnswer
Autentizaceprovedení testů, umožňujících rozpoznání a potvrzení entity.
AutorizaceProces udělení práv subjektu pro vykonávání určených aktivit v systému
Faktory, vícefaktorová autentizace• něco co vím, co si pamatuji (např. heslo) • něco co mám (např. mobil) • něco co jsme (otisk prstu, sken sítnice, …)
Dvoufaktorová a Dvoufázová autentizaceDvoufaktorová autentizace (two factor authentication, 2FA) • použití dvou různých faktorů Dvoufázová/dvoukroková autentizace (two step verification, 2SV) • např. heslo plus opsání kódu z mobilu (OTP, SMS) V praxi nemá smysl rozlišovat pojmy 2FA a 2SV – nevede to k lepší bezpečnosti.
TOTP(Time-based One-time Password) = počítačový algoritmus, který generuje jednorázové heslo, které používá aktuální čas jako zdroj jedinečnosti. Hlavní výhodou tohoto řešení je skutečnost, že doba platnosti tohoto OTP nemusí již být kontrolována na aplikační úrovni, neboť je de facto určena již při vygenerování samotného OTP. Doba platnosti je zpravidla 30 sekund
FIDO / protokol WebAuthnWebAuth je autentizační systém pro webové stránky a webové aplikace. Když se uživatel poprvé pokusí přihlásit do webových stránek chráněných systémem WebAuth je vyzván k zadání příslušného loginu a hesla (v našem případě orion loginu a hesla). Informace o loginu a hesle jsou poté zaslány na centrální server, kde dojde k jejich ověření a uložení. V případě, že se z webové stránky neodhlásíte a pokusíte se dostat na jinou webovou stránku chráněnou WebAuthem, centrální server odešle vaši zašifrovanou identitu zpět a není již třeba se znovu přihlašovat.
Přihlášení certifikátem• není potřeba registrace (uživatelské jméno se najde přímo v certifikátu) • ale je potřeba certifikát od správné certifikační autority • privátní klíč může být v OS nebo ve speciálním HW