SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of 17. LDAP, centralizovaná autentizace

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of 17. LDAP, centralizovaná autentizace

QuestionAnswer
Centralizovaná autentizace. co je?= centrální správa (uložení) identifikačních a autentizačních údajů pro více aplikací. Existuje nějaký centrální server, kde jsou tyto údaje uloženy. Jméno a heslo v aplikacích se ověřují vůči té centrální databázi.
Centralizovaná autentizace / výhody a nevýhodyVýhody: • usnadnění pro uživatele – stejná identita, stejný autentikátor (obvykle heslo) • jednodušší správa a podpora, snazší zakládání/rušení uživatelů • používá se ve firmách Nevýhody: je nutné důvěřovat tvůrcům aplikací (můžou odchytávat hesla), úspěšný útok na jednu aplikaci poškodí přihlašovací údaje pro všechny aplikace, obtížně lze použít mimo jednu organizaci.
LDAPLDAP neboli Lightweight Directory Access Protocol je definovaný protokol pro ukládání a přístup k datům na adresářovém serveru. Podle tohoto protokolu jsou jednotlivé položky na serveru ukládány formou záznamů a uspořádány do stromové struktury. Tento protokol je založen na doporučení X.500 Adresářová struktura je vhodná pro ukládání různých typů dat, není však vhodná k ukládání dat, které vyžadují časté aktualizace. Na rozdíl od relačních databází také nepodporuje složité transakce a kontrolu referenční integrity. Tyto věci si musíme naprogramovat sami. Dá se tedy říci, že je vhodným místem pro ukládání specifických informací ve standardizované formě.
Adresářová služba X.500X.500 je sada mezinárodních standardů vyvinutých Mezinárodní telekomunikační unií pro adresářové služby v počítačových sítích