SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1 of 20. Firewally, zero trust network

Questions and Answers List

level questions: Level 1 of 20. Firewally, zero trust network

QuestionAnswer
Firewall– síťové zařízení, přes které prochází síťový provoz. Firewall blokuje nebo povoluje navazované komunikace na základě předdefinovaných nebo dynamických pravidel. Chrání zařízení, která jsou zapojena za ním, před různými typy útoků.
Techniky blokování:• drop – paket se zahodí • reject – pošle se ICMP (Internet Control Message Protocol) zpráva o nedostupnosti služby či protokolu • tcp reset – pošle se TCP RST (při komunikaci přes protokol TCP)
Firewall – rozdělení• dle schopností: * bezstavový firewall (první generace, filtrování paketů) * stavový firewall (druhá generace) * aplikační firewall (třetí generace, aplikační vrstva OSI modelu) * firewally nové generace (next generation firewall) • dle umístění: * na hranici sítě * mezi subnety * v operačním systému * v aplikaci (firewall je přímo v aplikaci, web application firewall)
Bezstavový firewallS každým paketem pracuje samostatně. Filtrování je na základě informací ze síťové a transportní vrstvy: IP adresy, porty TCP/UDP Výhodou jsou nízké náklady na zabudování do nějakého hardwaru. Používají se na síťových směrovačích (router) a přepínačích (switch). Obvykle se používá pojem ACL (Access Control List), samostatná pravidla pro příchozí a pro odchozí provoz.
Stavový firewallStavový firewall je schopen rozlišovat různé stavy paketů v rámci jednotlivých relací (spojení) a jeho úkolem je propustit pouze takové, které patří do již povolené relace (jiné jsou zamítnuty). V podstatě se jedná o rozšíření bezstavového firewallu o uchování stavu komunikace (connection tracking)
Aplikační firewallAplikační firewall chrání počítač tím, že bojuje se zranitelnostmi aplikace. Obecně jsou aplikační firewally navrženy tak, aby chránily jeden program nebo sadu programů před manipulací a nenabízejí kompletní balíček zabezpečení Internetu. Z důvodu vyšší bezpečnosti se tento firewall často používá v kombinaci s antivirovým programem a proxy serverem. Tento firewall rozumí aplikační úrovni, ale nerozumí zašifrované komunikaci.
Firewally nové generaceSíťové firewally s hlubší analýzou provozu: • filtrování webového provozu – např. rodičovská kontrola • pravidla na základě autentizace uživatelů u firewallu • analýza https (TLS) provozu – firewall „dělá“ útok MitM • IPS – detekce možných útoků na základě obsahu dat • centralizovaná správa, logování
Zero trust networkSíť s nulovým vztahem důvěryhodnosti je založena na modelu zabezpečení, který vytváří důvěru prostřednictvím průběžného ověřování a sledování každého pokusu o přístup k síti. Je to něco jiného než tradiční model předpokladu, že všemu v korporátní síti se dá věřit.