SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start


From course:

7 Weblecture CVI

» Start this Course
(Practice similar questions for free)
Question:

Wat is de pathofysiologie van varices?

Author: Anne aan den Toorn



Answer:

Het oppervlakkige veneuze systeem > dicht netwerk van venen > verzorgt de bloedafvoer van de weefsels gelegen boven de fascia naar de venen van het diepe veneuze systeem, dat is omgeven door de beenspieren. De oppervlakkige venen ledigen in 2 hoofdtakken (zie figuur 1) - De vena saphena magna (VSM): ontvangt het bloed aan de voorkant en de mediale kant van het been en mondt uit in de vena femoralis (het diepe veneuze systeem). Slecht ca. 10% van de veneuze stroom passeert de crosse van de vena saphena magna. - De vena saphena parva (VSP): ontvangt het bloed aan de achterkant en de laterale kant van het onderbeen en mondt uit in de vena poplitea (het diepe veneuze systeem) Venen van het oppervlakkige systeem > venae perforantes in verbinding met het diepe veneuze systeem (ca. 150 in elk). De kleppen zorgen ervoor dat het veneuze bloed van distaal naar proximaal en van oppervlakkig naar diep stroom. Bij de afvoer van het bloed uit het been speelt de spierpomp een belangrijke rol. Intact kleppensysteem > aanspannen van de spieren > stuwing van veneuze bloed in de richting van het hart > na relaxatie van de spieren > lage druk in het diepe veneuze systeem > veneus bloed uit de oppervlakkige venen via de venae perforantes wordt aangezogen.


0 / 5  (0 ratings)


Het oppervlakkige veneuze systeem > dicht netwerk van venen > verzorgt de bloedafvoer van de weefsels gelegen boven de fascia naar de venen van het diepe veneuze systeem, dat is omgeven door de beenspieren.

De oppervlakkige venen ledigen in 2 hoofdtakken (zie figuur 1)
- De vena saphena magna (VSM): ontvangt het bloed aan de voorkant en de mediale kant van het been en mondt uit in de vena femoralis (het diepe veneuze systeem). Slecht ca. 10% van de veneuze stroom passeert de crosse van de vena saphena magna.
- De vena saphena parva (VSP): ontvangt het bloed aan de achterkant en de laterale kant van het onderbeen en mondt uit in de vena poplitea (het diepe veneuze systeem)

Venen van het oppervlakkige systeem > venae perforantes in verbinding met het diepe veneuze systeem (ca. 150 in elk). 
De kleppen zorgen ervoor dat het veneuze bloed van distaal naar proximaal en van oppervlakkig naar diep stroom.
Bij de afvoer van het bloed uit het been speelt de spierpomp een belangrijke rol.
Intact kleppensysteem > aanspannen van de spieren > stuwing van veneuze bloed in de richting van het hart > na relaxatie van de spieren > lage druk in het diepe veneuze systeem > veneus bloed uit de oppervlakkige venen via de venae perforantes wordt aangezogen.
1 answer(s) in total