SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

Beleidsthema's in de Jeugdhulp


🇳🇱
In Dutch
Created:


Public


0 / 5  (0 ratings)



» To start learning, click login

1 / 21

[Front]


Leg kort uit "de context van beleid"
[Back]


Acties om een doel te bereiken. Hiervoor leent men geld (het gat in de begroting) dat men terugbetaald door belastingen. Een belangrijke voorwaarde voor beleid is welvaart. Welvaart komt tot stand via economie.

Practice Known Questions

Stay up to date with your due questions

Complete 5 questions to enable practice

Exams

Exam: Test your skills

Test your skills in exam mode

Learn New Questions

Dynamic Modes

SmartIntelligent mix of all modes
CustomUse settings to weight dynamic modes

Manual Mode [BETA]

The course owner has not enabled manual mode
Specific modes

Learn with flashcards
Listening & SpellingSpelling: Type what you hear
multiple choiceMultiple choice mode
SpeakingAnswer with voice
Speaking & ListeningPractice pronunciation
TypingTyping only mode

Beleidsthema's in de Jeugdhulp - Leaderboard

1 user has completed this course

No users have played this course yet, be the first


Beleidsthema's in de Jeugdhulp - Details

Levels:

Questions:

21 questions
🇳🇱🇳🇱
Leg kort uit "de context van beleid"
Acties om een doel te bereiken. Hiervoor leent men geld (het gat in de begroting) dat men terugbetaald door belastingen. Een belangrijke voorwaarde voor beleid is welvaart. Welvaart komt tot stand via economie.
Welke functies heeft de economie voor ons?
Het brengt onze welvaartsstaat tot stand; welvaart voor zoveel mogelijk mensen. Het zorgt ervoor dat, door economie in ons beleid, er een solidariteit bestaat tussen de bevolkingsgroepen. Door het heffen van belastingen op winst (van de markt) wordt het beleid gerealiseerd (alle markten tezamen= economie.)
Wat is "Economie"?
Een verzameling van markten. De basis van onze welvaartsstaat. Een bron die indirecte solidariteit vormt tussen de bevolkingsgroepen. (We willen zoveel mogelijk geld, +- gelijk, verdeeld over zoveel mogelijk mensen)
Hoe werkt de markt?
Hoe minder vraag er is, hoe duurder het product wordt (en omgekeerd) Hoe duurder het product is, hoe meer het wordt aangeboden (winst arbeidsmarkt) (en omgekeerd ook) -> standpunt producent Door confrontatie van VRAAG & AANBOD op de markt komt er een prijs tot stand (met eventuele winst als de productieprijs onder de verkoopprijs ligt) (=Evenwichtsprijs)
Wat gebeurt er als de vraag naar een product stijgt? (Vraagoverschot)
Het aanbod moet eerst energie steken om terug naar de wens van de vrager te voldoen. Je kan niet in 1 dag van X-aanbod en Y-vraag naar Y-aanbod toegaan. Dat kost tijd. Wanneer ze opnieuw een trefpunt vinden, nieuwe evenwichtsprijs, zie je dat de prijs voor het product eerst stijgt (Vraag>aanbod) en later daalt de prijs weer, maar blijft ze hoger dan eerst (wanneer vraag=aanbod) Is dat rechtvaardig? bv. mondmaskers zijn duurder dan eerst maar iedereen is verplicht ze te dragen. Hoe kan dat gerechtvaardigd worden? ~Beleid: overheid moeit zich met de marktwerking. Markt is niet meer vrij.
BBP
Bruto Binnenlands Product De totale waarde van een nationale markt (alle goederen en diensten) in 1 jaar tijd. Alles wat een land op 1 jaar verkoopt opgeteld.
Leg uit "vrije markt"
Een vrije markt is een markt waarbij er een "vrije prijsvorming" is: de prijs is altijd gelijk aan de evenwichtsprijs. De staat komt hier niet tussen. De vrije markt heeft een vrije toegang (iedereen kan er participeren), de producent is vrij qua hoeveelheden en heeft geen handelsbeperkende regels. De vrije markt is transparant! Iedereen kan alle info vinden over de markt, om een correcte keuze te maken. Ingrediënten, prijs, ... De rijken kunnen ongelimiteerd produceren en zo rijker worden als ze een bedrijf opkopen. De ideologie is Liberalisme: de markt wordt voorgesteld als onzichtbare hand (op een of andere manier komt er welvaart voor iedereen. Er ontstaat spontaan een evenwichtsprijs)
Wat is een sociale markt?
Een markt waarbij de overheid tussenkomt (wanneer dat nodig is). Ze kunnen de prijsvorming beïnvloeden: - Rechtstreeks door maximumprijs op te leggen. - Onrechtstreeks door gratis/goedkoper aanbod te voorzien. (de evenwichtsprijs omlaag trekken) De openheid van de markt is verbonden aan regels qua toegang en veiligheid, ... opgelegd door de staat. bv. alleen mensen met een diploma mogen psychotherapeut/notaris/advocaat worden. Kinderspeelgoed moet veilig zijn. Er heerst meer gelijkheid in deze marktvorm; socialer. Deze is opgericht door de arbeidsbeweging en volgt de ideologie van het Socialisme. Ze willen de corruptie van de vrije markt beteugelen.
Wat bedoeld men met de 3 soorten economieën + noem ze
1. vrije markt economie: vrijheid van de markt; geen/nauwelijks correctie door de overheid. (wel protectionisme) in BE de Nachtwakersstaat 2. Sociale markteconomie: vrijheid & gelijkheid van de markt; soms correctie overheid. (tussen 1-3) 3. Planeconomie: gelijkheid op de markt; de overheid leidt en controleert de markt. naam: waarden/ideologie; mate van correctie door de overheid. (communisme: geen rijk/arm) Dit zijn 3 types, het zijn theorieën: het zijn idealen.
Leg een centraal geleide economie/planeconomie uit.
Hier is er geen vrijheid van de markt, wel gelijkheid. De markt is geen privé ondernemerschap maar iets dat gereguleerd wordt door de staat. Aan de hand van een masterplan die om de 5 jaar wordt gemaakt: wat hebben we/ze de volgende 5 jaar nodig. Productie van goederen/diensten door gemeenschap (overheidsbedrijven). De overheid verdeelt deze gratis. De oorsprong ligt bij de ideologie van het Marxisme-communisme: eerst uitgeprobeerd in de CCCP en nu nog deels in China. Theoretisch model, nooit hierin geslaagd. mondde uit in dictatuur.
Beschrijf onze economische evolutie.
Eerst ,18-19de eeuw was er de nachtwakersstaat in België. Deze was rechts en had een vrije markt. Vandaag de dag, sinds WO2, zijn er moderne/actieve welvaartsstaten in Europa. Be: Sociale markt: RSZ, Sociaal beleid, erkennen het belang van de markten.
Hoe kan de overheid ingrijpen in de sociale markt economie?
Middels wetgeving & door hoge(re) belastingdruk om de correcties op de markt te financieren. Door te subsidiëren zorgt de staat ervoor dat het goedkoper wordt/overheid voorziet zelf aanbod. Bv. overheidscorrectie: Een jaar in ons land studeren LS gratis, SO heel goedkoop, HO 1000-1500 euro tegenover we aan de school 20.000 kosten. De rest van ons geld komt van de overheid via subsidies. In de VS kost het de voor persoon zelf 8.000-50.000/jaar bv. sessie jongerenpsycholoog sinds corona veel goedkoper dan eerst. door gedeeltelijke terugbetaling, dit wordt betaald door de overheid. --> betere toegang voor armere gezinnen.
Sociale markteconomie = sociaal beleidssamenleving?
We hebben best veel zelf in de hand in onze samenleving; onze samenleving is maakbaar (tot op zekere hoogte). De overheid zoekt waar de noden zijn/volgen hun (partij)ideologieën om de maatschappij beter te proberen maken middels deze met actie (beleid) op te vervullen. Keuzes maken = beleid voeren. Deze keuzes maken is niet eenvoudig, er is altijd schaarste. Er zijn altijd behoeften maar de middelen zijn beperkt. De keuze die men maakt om uit deze schaarste, met beperkte middelen, een probleem op te lossen; beïnvloed ons economisch gedrag. Dit is mogelijk omdat wij de overheid de toestemming (mandaat) geven om beleid te voeren in naam van het het algemene belang. - Hoe & wat gaan we produceren? rol van de overheid? - goederen en diensten van de gemeenschap?
Fiscaal aftrekbaar is...
Je hebt 3000 euro bruto loon. Overigens heb je 400 euro betaald aan de KO deze maand. 3000-400=2600 x 0.30 (30%BTW)= 780 belastinggeld 3000-780= 2220 (netto inkomen) --> De KO van vorige maand kost nu nog maar 280 euro. De overheid stuurt de samenleving door deze "cadeau's". De Overheid beslist welke dingen sociale voordelen zoals fiscale aftrekbaarheid hebben.
Wat bedoelt men met de welvaartscreatie buiten de economie?
Via informele hulp, zelfzorg/-voorziening en vrijwilligers (alles wat geen geld opbrengt). Alle diensten/producten buiten de markt/economie om. Waarde wordt niet in geld uitgedrukt. Zorg voor eigen huishouden, moestuin, mantelzorger, opvang kleinkinderen, ... dragen wel bij tot welvaart & welzijn. In de coronacrisis: gezond verstand gebruiken, zelf de regels goed respecteren = gratis.
Waarom dwingt de economische logica tot steeds hogere productiviteit?
De marktwerking creëert zelf een dynamiek die ons er toe verplicht steeds productiever te worden. -Neolithische (r)evolutie. -Inspanning leveren om onze basis noden te bevredigen. ~ Goederen/diensten kopen op de markt. ~ Goederen/diensten produceren. (middelen inzetten om meer winst te maken, meer aan vraag te beantwoorden.) "Je werkt" input - bewerking - output/productiefactoren - transformatie - goederen of diensten. We produceren allemaal voortdurend (koken, notities nemen, luisterend oor zijn, ...) Hoe produceren we? Door het inzetten van middelen (productiefactoren): natuurlijke zaken bv. wind. Zaken die al gemaakt zijn en nu als input dienen bv. staal. Maar vooral arbeid (werk). Fysieke (handenarbeid), intellectuele (hoofdarbeid) of sociaal & emotionele arbeid (vriendschaps-)band versterken). EFFECTIVITEIT (is je doel bereikt)/EFFICIËNTIE (is het bereikt met een zo min mogelijke inzet van middelen)?: NOTIE VAN PRODUCTIVITEIT! productiviteit= weinig input, veel output.
Leg productiviteit uit
Output/input = productiviteit. X. 10.000 wagens, 500 uur arbeid= 10.000 wagens, 8 arbeiders. 10.000/500= 20 Y. 10.000 wagens, 400 uur arbeid= 10.000 wagens, 12 arbeiders. 10.000/400= 25 Hoogste productiviteit: X Meest efficiënt: Y Meest effectief: onbekend, we kennen de vooropgestelde doelen niet.
Waarom is productiviteit in de zorgsector zo moeilijk te berekenen?
Meestal is er geen winstoogmerk (VZW): non-profit. Het verschil tussen wat men kan meten en wat men wil bereiken, mist of is onvolledig/ongelijk. Het verschil tussen de dienstverlening en het (sociaal) doel. Het verschil tussen kwaliteit en kwantiteit. --> Vergelijken is niet mogelijk. # patiënten/verpleegkundige is niet gelijk aan de kwaliteit van de zorg. # kleuters/kleuterleidster is niet per se in verband met goed onderwijs. # cliënten/SW'er is niet per se sociale integratie.
Waarom is hogere productiviteit niet automatisch bevorderlijk voor het welzijn?
De hoeveelheid/snelheid maakt de verbetering van het welzijn niet makkelijker/mogelijk. De aandacht voor een zorgvrager boet in door de productiviteit die de HV'er moet stellen. De verpleegkundigen krijgen een burn-out door overwerkt te zijn. Met minder tijd/geld hetzelfde # of een hoger (of relatief lager) # verzorgen, met dezelfde zorg en dezelfde (beperkte) tijd is onmogelijk. Met minder input evenveel output creëren. Meer productief moeten zijn. Waardoor de input onder meer druk komt te liggen. De kwaliteit boet eronder.
Kunnen individuen dan zowel werkgever en werknemer zijn, maar dan in een andere rol?
De docent is een werkgever aan ons toe, ze geeft ons materie om mee aan de slag te gaan. Wij als student zijn als het ware zelfstandigen/investeerders en moeten onze tijd besteden aan dit werk. Hoeveel tijd we hierin steken beslissen we zelf en dat loopt mogelijk samen met risico's. Iedereen is natuurlijk anders en daarom kunnen de we risico's niet inschatten, is er geen evenredig verband. Terwijl de docent onze werkgever is (gever van leerstof) die wij aannemen (het volgen van het vak) werkt zij voor de school, de organisatie. Onder een organisatiehoofd, hier directeur of schoolhoofd.
Wat is de relatie tussen belastingen en publieke middelen?
Belastingen sta je af als participerende mens in de samenleving. Het geld gaat van privé- persoon/bedrijf in de grote spaarpot van de overheid. Je moet je belastingen afstaan. Vanaf de overheid het geld uit de spaarpot benut om er beleid mee te voeren, noemen we dit publieke middelen. We nemen aan dat de overheid onze sociale bijdragen inzet voor het algemene belang.