SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Modul 2. Rolul factorilor cognitivi in sanatate

Questions and Answers List

level questions: Modul 2. Rolul factorilor cognitivi in sanatate

QuestionAnswer
Teoria social-cognitivă sugerează că personalitatea este întotdeauna un produs al interacţiunii dintre organism şi mediu. Teoria social-cognitivă furnizează cadrul necesar pentru studierea relevanţei personalităţii în contextul vulnerabilităţii şi rezistenţei la stres şi boală.Ce propune teoria social cognitiva a personalitatii in sanatate?
Premisa centrală a teoriei social-cognitive este că omul îşi reglează comportamentul pe baza expectanţelor, a planificării şi predicţiei, a anticipării situaţiilor şi consecinţelor acţiunilor întreprinse.Care este premisa centrala a teoriei social-cognitive?
Capacitatea de a produce şi stoca reprezentări despre sine şi lume are importante consecinţe nu numai asupra învăţării, ci şi asupra proceselor motivaţionale prin includerea perspectivei viitorului. Reprezentările despre sine în acţiuni viitoare pot să ajute sau să inhibe persoana în comportamentele sale. De exemplu, în desensibilizarea sistematică clienţii anxioşi sunt puşi să îşi imagineze reuşite graduale în confruntarea cu situaţia anxiogenă.Ce este terapia prin imagerie?
Elementul major este acordarea de semnificaţii. Aceasta nu se produce ca un proces cognitiv raţional şi voluntar în care se cântăresc beneficiile şi pierderile ci ca un proces dinamic în care convingerile şi motivaţiile orientează semnificaţia şi deci declanşarea comportamentului.Ce presupune teoria orientarii cognitive a personalitatii? (Kreitler & Kreitler, 1992)
Autoeficacitatea, stima de sine, locus de control, robustetea, sentimentul de coerenta, optimismul si alte forme de control (informational, cognitiv, emotional)Care sunt principalele dimensiuni cognitive ale personalitatii studiate in Psihologia sanatatii?
Reprezintă convingerea unei persoane că deține capacităţile sale de a- şi mobiliza resursele cognitive şi motivaţionale necesare pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor dateCe este autoeficacitatea?
Reprezintă o atitudine care descrie gradul în care persoana are tendinţa de a se autoevalua pozitiv şi de a respinge atributele negativeCe este stima de sine?
Este definită ca o dispoziţie de personalitate, manifestă la nivel cognitiv, emoţional şi comportamental. Are următoarele componente: control, angajare şi provocare/stimulareCe este robustetea? (Kobasa, 1979)
Este definită ca o orientare cognitivă globală ce exprimă gradul în care o persoană are convingerea că: stimulii externi şi/sau interni întâlniţi pe parcursul vieţi sunt explicabili şi predictibili; are resurse de a face faţă stimulilor; solicitările au sens şi scop, deci implicarea şi investiţia de efort este justificată. Sentimentul de coerenţă are trei componente principale: control, comprehensiune şi scopCe este sentimentul de coerenta?
Este definit drept o tendinţă generală, relativ stabilă, de a avea o concepţie pozitivă asupra viitorului şi experienţelor vieţiiCe este optimismul?
Se referă la modul în care o persoană îşi explică succesul sau eşecul prin cauze de tip intern sau extern, controlabile sau necontrolabile. Cercetări experimentale subliniază importanţa includerii LOC în studiul stresului, sugerându-se rolul de factor protector al LOC intern.Ce este locus de control?
Are un rol major in categoria convingerilor despre sine pentru mentinerea sanatatii. AE ridicata coreleaza de exemplu cu renuntarea la fumat.Care este rolul autoeficacitatii pentru psih. sanatatii?
● performanţele anterioare ● experienţa dobândită prin învăţarea vicariantă ● persuasiunea verbală ● starea fiziologică din momentul anticipării şi desfăşurării sarciniiPe ce se bazeaza evaluarea autoeficacitatii?
SS este interpretată ca o variabilă individuală relevantă în procesul stresului şi bolii. Se asumă că SS influenţează evaluarea stimulilor, a resurselor de coping şi moderează efectele confruntării cu circumstanţele stresante.Ce rol are stima de sine in psihologia sanatatii?
Controlul intern se referă la convingerea că propriile acţiuni şi decizii influenţează sănătatea şi recuperarea din boală.Ce rol are LOC intern in psih sanatatii? (LOC de control al sanatatii de Wallston et al. (1978).
(1) controlul personalului medical, care implică convingerea că acţiunile doctorilor/asistentelor influenţează starea de sănătate prin intermediul recomadărilor, îngrijirii medicale şi a tratamentelor pe care le furnizează; (2) controlul datorat şansei presupune convingerea că sănătatea şi boala sunt determinate de destin.Ce rol are LOC extern in psih sanatatii? (LOC de control al sanatatii de Wallston et al. (1978).
(a) receptivă la informaţiile utile furnizate de mediu (b) preocupată de aptitudinile sale în succes şi eşec (c) rezistentă la încercările externe de a fi influenţat (d) va lua iniţiativa în a-şi îmbunătăţi condiţiile de mediuCum devine o persoana mai rezistenta la stres (LOC intern)?
Datele cercetării susţin că anumiţi subiecţi rămân sănătoşi în ciuda stresului intens la care sunt supuşi datorită unor particularităţi de personalitate descrise de autori sub numele de robusteţe. Robusteţea este o caracteristică ce se structurează prin experienţele bogate, variate şi recompensatorii avute în copilărie, adolescenţă şi tinereţe.Ce rol are robustetea?
În general, datele converg spre concluzia că persoanele cu SC puternic tind să îşi menţină sănătatea chiar în condiţii de stres acut, în timp ce persoanele cu SC slab sunt mai vulnerabile la stres şi la boală. Se presupune că intervin următoarele mecanisme ce relaţionează SC cu starea de sănătate: prin evaluări cognitive mai puţin ameninţătoare a factorilor de stres reactivitatea emoţională şi fiziologică este mai redusă; prin adoptarea unor forme de coping adecvate situaţiei problema stresantă este soluţionată, redusă sau tolerată; prin practicarea unor comportamente sănătoase (alimentaţie, exerciţiu fizic, consum redus de alcool etc.) starea de sănătate este întărită.Ce rol are sentimentul de coerenta?
În primul rând se sugerează că optimismul influenţează efortul oamenilor de a evita bolile prin atenţia acordată informaţiilor despre factorii de risc; în al doilea rând se afirmă că optimismul este un predictor pentru copingul activ în situaţiile de stres şi pentru utilizarea redusă a formelor de coping evitativ, prin negare şi retragere; de asemenea, optimismul poate influenţa starea desănătate şi prin tendinţa de a-şi menţine dispoziţia afectivă pozitivă chiar în situaţii de stres acut.Ce rol are optimismul?
Autorii dovedesc că optimismul poate corela cu efecte negative în cel puţin două situaţii: când optimismul determină un comportament pasiv iar efectul pozitiv este aşteptat de la şansă, divinitate sau ajutorul unui prieten; sau în situaţiile care deşi sunt netransformabile, optimistul persistă cu tenacitate în schimbarea lor.Ce este optimismul nerealist sau naiv?